Здраве и красота
Leave a comment

  Здравословната храна като философия и приятно изживяване

Защо изборът на качествена  храна е философия, която трябва да предадем на нашите деца още в най-ранна възраст, и как да превърнем това в приятно занимание ни разказва Ива Тончева от „Произведено във фермата“. На 12 май, по време на „Фамилатлон“, родители и деца ще могат да научат най-любопитните истории и да участват в забавни работилници.

Здравейте, Ива. Все по-често се обръщаме към здравословната храна, когато „био“ и „истински“ продукти се превръщат в синоним. Разкажете ни за историята на „Произведено във фермата“.

„Произведено във фермата“ започна преди две години, когато през лятото на 2017-а организирахме първия Фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ в София. Мястото и денят не се променят: всяка сряда пред Министерството на земеделието. Това беше и все още е първият фермерски фестивал, организиран в делничен ден на нетипично за пазар място – на булеварда сме, колкото се може по-близо до купувачите.
Фермерската храна – по-близо до хората. Държим много на това, защото фермерските пазари са и пример за скъсена връзка между производители и потребители: фермерите получават честна цена за продукцията си, а хората – качествени храни пряко от тези, които го правят.

„Произведено във фермата“ е пазар само на регистрирани производители: наредби на Министерството на земеделието, храните и горите, или по Закона за храните. Това са малки производители, семейни ферми. Имаме доста биопроизводители и производители, които идват от райони от „Натура 2000“, от природни паркове, от места с опазена природа: мед, сирене, кисело мляко, кашкавал, сладка, сиропи… Производството им е по традиционни български рецепти, без консерванти и подобрители. Истински вкус, вкус от детството!

Личният контакт: това е другата важна характеристика на нашия фестивал. Тук можете да говорите с производителя, да опитате стоката, да попитате как се прави сиренето, млякото или сладкото, да вземете рецепта за ново ястие… Все неща, които няма как да се случат в супермаркета.

Казват, че човек оставя частица от себе си в своите творения. Кои са най-любопитните участници във фермерския фестивал и как това, което те произвеждат, се отразява на него?

Всеки фермер е една история, и всяка от храните, които продават, е направена с любов, със забравени вече знания, по стари семейни рецепти, с уважение към природата.

На нашия фестивал може да си купите овче, козе и биволско сирене и мляко от каракачанско семейство (ферма „Под Балкана“ – с. Васил Левски, Карловско); биомед на едни от първите сертифицирани биопчелини в България (сем. Начеви от Калофер); ръчно правен кашкавал (Юлия Стоянова от с. Гинци), която прави и страхотно овче кисело мляко; домашни сладка, сиропи, лютеници и подправки (Денка Георгиева); занаятчийски хляб с квас и дълга ферментация („Хляб и здраве“ и „Фурна квартална“); първото биотелешко в България („Дивата ферма“ в Източните Родопи); яйца от свободно отглеждани кокошки, биозеленчуци (биоферма „Софина“); плодове; биогъби шийтаке, отгледани върху дъбови трупи; ядки; билки, натурална козметика…

Има вече много купувачи, които идват точно за кефира на ферма „Под Балкана“, за кравето сирене на мандра „Мантаров“ или Христо Василев, за билковия мед на младия пчелар Теодор Пушкаров, за кутиите с различни видове мед на Мед ДАР Червенкови, за кашкавала на ферма „Благовец“, за веган сладкишите на „Работилница за усмивки“ или за биовиното на Албена Симеонова… Хората идват заради качествените вкусни храни, но и заради личния контакт с производителите.

Как създадохте пресечна точка между производители от цяла България, които държат на традициите и качеството?

С ясни правила и отвореност към всеки производител, който иска да продава пряко на пазара. Държим на малките производители и семейните ферми от екологични чисти райони. Те не могат да съществуват, без да имат подкрепата от купувачите. А все повече хора търсят чисти продукти, автентичен вкус, храни с история. Фермерският фестивал е пресечната точка, където тези интереси се срещат.

Историята на Фермерския фестивал има обаче предистория, която е отпреди 2017 година: много от производителите ни от районите по „Натура 2000“ в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по линия на проекта „За Балкана и хората“. Това беше проект, който показа печелившата връзка между опазената природа и устойчивия малък бизнес: доходи за производителите и полза за съхранената околна среда. А самият фестивал се роди чрез подкрепа от Столична община по проект, финансиран от „Програма Европа“.

Държим всичко на нашия фестивал да е не само вкусно, но и да има забавления с храната. Затова почти на всяко издание имаме кулинарни изненади и готварски демонстрации. И още: на всеки щанд може да опитате от това, което фермерите предлагат.

Как се отнася според Вас българското семейство към здравословната храна? Приоритет ли е тя в домакинството?

Все повече хора обръщат внимание на храната: качество, начин на производство, автентични рецепти, нови или забравени вкусове, без консерванти и подобрители. За някои това тръгва от здравословен проблем, при други – от цялостно житейско разбиране. Това невинаги е свързано с високи доходи. Не всичко от нашия пазар е непременно по-скъпо от магазина. Но качеството си струва цената.

На нашия пазар най-често може да видите млади хора, най-вече майки с децата си. Това е първата група, която не само в България направи обрат в био- и здравословните храни. И понеже правим пазара в делничен ден, идват и много пенсионери: те знаят и търсят забранения вкус на сиренето, млякото, кашкавала…

Радостно е да се види как все повече хора обръщат внимание на това, което слагат на масата си. И все повече хора научават за фермерското сирене – то има различен цвят във всеки сезон. Да кажем и на вас: зависи какви са тревите, които пасат овцете и кравите…

Каква е първата стъпка в избора на добри продукти?

Осъзнатост.
Трябва да знаете какво търсите: дали е без значение за вас да си купите ерзац храни или индустриални продукти, или търсите автентичен вкус, мляко и сирене от редки породи и от животни, отглеждани свободно в природата. Както е на нашия фестивал.

Разбиране.

Ако за вас е от значение от кого купувате, то фестивалът ни и фермерските пазари са вашето място. Освен всичко друго, те са и подкрепа за малките производители, които идват от селата и малките градове.

Време.
Отделете си време, ходете на фермерските пазари и опитвайте. Със сигурност ще намерите вашата фермерска храна: сиренето на вашия вкус, млякото за децата си, дъха на меда, който най-много обичате… И сигурни сме, ще се връщате отново. Както правят много от купувачите на нашия фестивал: те поръчват на фермерите „своята“ стока.

На 12 май „Произведено във фермата“ ще има специално място на „Фамилатлон“. Какво ще предложите на родители и деца?   

Готвим няколко изненади, които, сигурни сме, ще привлекат малки и големи. Ще е вкусно и забавно.

Искаме да предизвикаме гостите на „Фамилатлон“ да познаят фермерското сирене – краве, овче, биволско и козе. За позналите ще организираме томбола с награди-изненади. Не си мислете, че е лесно. Много пъти сме правили такива конкурси и малцина са позналите…

Елате на нашата демонстрационна шатра, за да се научите как да си направите декоративни фигурки от пчелен восък. И, разбира се, да опитате и да си купите мед с десетки вкусове. На нашия щанд ще готвим. Заповядайте да опитате и да видите как се прави гьозлеме – източнородопски деликатес, с рзлични пълнежи.

Имаме и чаен акцент:  холистичен терапевт и хомеопат ще представят билковите чайове „Чакра Фитолек“, ще препоръчат чай за всяка една чакра и ще отговорят на всеки ваш въпрос.

Ето пълната програма. В линка скоро ще има информация кои фермери идват и какви точно храни носят.

Кое е най-важното послание, което трябва да отправим към децата, когато говорим за качествена храна? Как да провокираме интереса им в ранна детска възраст?

Тя е по-вкусна и по-красива.

Храната не идва от магазина. За съжаление все повече деца са виждали ферма само в онлайн игра и мислят, че кравите са лилави като в рекламата. Срещнете децата си с производители на храни, „направете“ им дегустации на Фермерския ни фестивал. Защо да не ги заведете и в Демонстрационния център на ферма „Под Балкана“, за да видят как се правят кисело мляко и сирене?

Как да включим храната в качествено прекарано време с нашите деца?

С опитване и забавления: разказвайте им, организирайте им посещение във ферма или биоградина. Гответе заедно, като подбирате продуктите по вкус и начин на отглеждане.

Правете го забавно. Храната е и забавление.

И непременно ги доведете на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ всяка сряда или на специалното ни гостуване сега на „Фамилатлон 2019“.

Автор: Александра Иванчева

Снимки: Произведено във фермата / Христо Владев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *