Здраве и красота
Leave a comment

Зорба и Буда – прегръдката на дуалностите

   Живеем в свят на дуалности – това не е новина за никого. Замисляме ли се как това влияе на ежедневния ни живот? С някои опозиции не можем да се борим – денят е светъл, нощта е тъмна. Други обаче създават напрежение в телата ни и объркват ума. Когато трябва да взема важно решение, дали да слушам разума или сърцето? Когато искам да имам духовна практика, трябва ли да изоставя материалното? Когато се стремя към земните блага, това прави ли ме по-лош човек? Всички се лутаме в тези опозиции в опит да намерим някаква златна среда и да остнаем там максимално продължително. Но има една друга опция, която рядко изследваме и тя е да направим място за всички дуалности и опозиции в живота си. Един от основните проблеми за всеки човек, който има отношение към личното си израстване е връзката между материалното и духовното, или по-скоро липсата на такава. Ошо описва този проблем като сблъсъка между Зорба и Буда.

Зорба е онзи, който напълно се отдава на материалното във всичките му измерения. Този архетип е тук да се наслаждава на живота – да се забавлява и да обича. Зорба изглежда краен в очите на някои хора, защото той не се страхува от малките пречки на ежедневието. Зорба е тук да ни напомня, че проблемите, с които всички се сблъскваме могат да бъдат разрешени с малко находчивост и много положителна настройка.

Буда, от друга страна, се отдава напълно на духовността. Като бивш принц той е имал достъп до всички блага на земята, но се отрича от тях, когато се сблъсква с бедността на поданиците си. Решителността му да повдигне завесата на привидната реалност и да види света в истинските му цветове го отвежда по пътя на медитацията. Дълги години той изпробва различни метод и техники, докато накрая открива онова, което работи за него. Разбира се, преди да получи просветление, Буда се среща с всичките си демони. След като метафорично се преборва с тях, започва да предава своето учение на хората.

На пръв поглед тези два образа са абслютно противоположни. Истината обаче е, че и двамата са открили стратегии за справяне с реалността. Може би не съвършени и може би не такива, които ще работят за всички, но истински и отговарящи на тяхната автентичност. Това е поканата и към нас – съвременните хора. Да преоткриваме стратегии за справяне с ежедневието си всеки ден. Да не се привързваме към определена система до догматичност, а да гледаме на живота си като на изследователска площадка. Всички искаме да живеем в красиви жилища, да ядем вкусна и здравословна храна и да почиваме качествено. В тези моменти намираме своя вътрешен Зорба. Всички искаме да имаме качествени отношения с хората в живота си, да сме в мир със себе си и заобикалящия ни свят. В такива дни търсим Буда.

Ако наистина искаме да сме щастливи, не можем да отричаме нито едното, нито другото. За това в център Мандала те каним на едно специално двудневно събитие, където ще изследваме връзката между Зорба и Буда. Ще ти предлжим разнообразие от практики, с които да се научиш да приемаш себе си в своята пълнота – с всичките си добри и лоши страни. Пътят към спокойствието е пътят на Целостта. Ела и прегърни своите вътрешни Зорба и Буда на Фестивала на Изобилието.

Фестивалът на Изобилието – Зорба Буда – Прегръдката ще се проведе на 28 и 29 април в център за цялостна трансформация Мандала. Разгледай пълната програма и купи своя билет от тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *