urban, Лицата
Leave a comment

Доза изкуство с Нора Ампова

Днес те срещаме с Нора Ампова, която ни е симпатична от първото намигване. Тя е топла, усмихната, заредена с емоция, която се усеща на повърхността под формата на чиста доза изкуство. Срещаме я малко след премиерата на изложбата „1 милиард секунди“ и то именно в DOZA Gallery. Някак всичко се движи около тази доза живот, доза любов, дозата стил, които присъстват в творбите на младата художничка. Какво още ни разказа? Разбери от следните редове… 

Здравей, Нора! Представи ни се така, както би се представила на дете…

 Здрасти, аз съм майката на Леа. Много обичам да рисувам, правя го, откакто и аз бях дете. Наричат ме художник.

Как минава един твой ден?

Посвещавам голяма част от времето на дъщеря си, семейството и бита. А всяка друга възможност използвам, за да се разходя сама в мислите си, да рисувам, да общувам.

Кога за първи път усети, че изкуството е онова, на което искаш да посветиш живота си?

Последните две години в Художествената гимназия бяха особено наситени от нови преживявания в света на изкуството. По това време също прочетох книгата „Жажда за живот“, която силно ме разтърси и ми показа пътя. Път, който следвам и до днес. Път, обсипан с идеи и цветове, които да споделям с хората.

Разкажи ни малко повече за твоята творческа пътека…

Имам класическо образование на художник, магистър в НХА в специалност „Живопис“ в ателието на проф. Андрей Даниел (Бог да го прости!). На него дължа много, поклон пред личността му! Изключителен художник и мислител.

Специализирала съм за кратко в Англия изящни изкуства, живяла съм малко в Берлин, о-в Лесвос и Атина, но основно, творческият ми път се развива в България. Зад гърба си имам повече от 10 самостоятелни изложби, като първата беше в галерия „Дебют“ в НУИИ „Илия Петров“, в която бе и моето гимназиално дипломиране. От там всичко започна да добива по-професионален облик.

На 25 януари в DOZA Gallery беше откриването на изложбата ти „1 милиард секунди“, как премина събитието?

Събитието бе пъстро и емоционално! Щастлива  съм, че ме уважиха толкова много интересни хора. Благодаря за партньорството на DOZA Gallery, както и на куратора Йово Панчев, работата с тях беше истинско удоволствие.

Каква е концепцията на картините, кое ги сближава една с друга?

Картините са разделени в две направления, първото е сбор от най-различни произведения отпреди 10 години до днес. Различни теми, техники и формати. Втората част е новият проект „1 милиард секунди“, който държи в себе си 31 автопортрета, направени специално за пространството Doza Gallery. Те са създадени дигитално, отпечатани, но със стойността на „дигитална живопис“, защото са само по едно копие. В галерията също може да се види и картинното видео, чието съдържание показва процеса по създаването на дигиталните творби – подобно на анимационен клип.

Колко са „1 милиард секунди“?

Математически изчислено, 1 милиард секунди са малко повече от 31 години живот. Няколко часа след откриването на изложбата, беше и рожденият ми ден, навърших 31. Това даде и посоката на проекта.

Кои са творците, от които черпиш вдъхновение – не само в изобразителното изкуство, а и във всички сфери на творенето?

Музиката ми дава темпо и ми позволява да избягам. Но аз съм преди всичко визуален тип, може да ме вдъхнови светлината в един обикновен ден или посещението на изложба на колега. Имената на бг артисти, които в последно време присъстват в съзнанието ми, са Стела Василева, Калия Калъчева, Камен Старчев, Алла Георгиева, Десислава Унгер, Борис Праматаров, Кокимото и други.

Какво си пожелаваш в това, което ти предстои?

В средата на годината със семейството ми ни предстои да заживеем във Франция и, надявам се, това ново предизвикателство да отключи и нови творчески пътеки. Пожелавам си да не изперквам много и да бъда заредена за нови проекти, защото няма по-голямо забавление от това да се състезаваш със себе си. Изложбата „1 милиард секунди“ може да видите в галерия „Доза“, ул. „Цар Самуил“ 52, до 8 февруари, всеки ден от понеделник до събота от 12 до 19 ч. Благодаря!

Автор и фотограф: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *