urban, Градски Истории
Leave a comment

„Дунав Ултра – филмът“: История за мечти

Тази година четирима българи участваха в уникално спортно предизвикателство – трябваше да преминат дистанцията на веломаршрута “Дунав Ултра” от 682 км за по-малко от 48 часа с бягане (40 км) и карайки велосипед (642 км). Атлетите-аматьори се включиха в невероятното изпитание, водени от благородната кауза да популяризират велотуризма по поречието на река Дунав.

unnamed-1

Приключението им бе заснето на лента, а в актуалният трейлър (само в минута и половина), режисьорите Траян Велев и Ваня Богданова ни потапят в магията на р.Дунав: изправят ни пред прекрасни гледки, римски крепости и забравени градове. Продукцията дава усещането за предстояща битка на духа и волята. Усещат се вибрациите на могъщата и величествена река Дунав!

unnamed-3

Преди седмица официално беше представен и самият веломаршрут ”Дунав Ултра” – уникален и амбициозен проект, явяващ се най-дългият туристически веломаршрут в България. Той води началото си от най-североизточното населено място на страната – с. Куделин и завършва в най-северозападното населено място – с. Дуранкулак на Черно море. Зад създаването на веломаршрута стои личната история на Борис Бегъмов – 48-годишен колоездач-аматьор, който преобръща живота си в името на идеята за популяризиране на велотуризма по поречието на реката.

unnamed

Маркировката на маршрута следва всички най-важни културно-исторически и природни обекти по поречието на реката и води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове (Бонония, Рациария, Нове, Сексагинта Приста и Дуросторум).

unnamed

Уникалният древноримски град Улпия Ескус пък е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Значението и уникалността на древният град и популяризирането му в България и чужбина е сред приоритетите на екипа на “Дунав Ултра”.

unnamed-6

Консултант по автентичността на археологическите обекти по веломаршрута е доцент доктор Гергана Кабакчиева от Национален археологически институт при музей на БАН.

unnamed-7

Сред другите чудеса на веломаршрута са крепостта “Баба Вида” (гр.Видин), антични крепости “Августа” (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене),  Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват „Сребърна“ и Дуранкулашкото езеро.

Дунав Ултра – филмът: Официален трейлър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *