Кухня
Leave a comment

Една от нaй-престижните кулинарни академии в света Basque Culinary Center стъпва за пръв път в България, за да сподели знанията си с всички професионалисти и любители на модерната кухня

Защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди „Мишлен“ и кaкво прави Basque Culinary Center (BCC) една от най-добрите академии в света? Как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда „Мишлен“ и какво не знаем за Валядолид? Защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света? Кой е истинският хамон? И какво сме забравили за България и българските продукти и рецепти?

На всички тези въпроси ще получим отговор на специално организирани от списание “Бакхус” мастъркласове, част от 18-тото поредно издание на конкурса “Ресторант на годината AcquaPanna & S.Pellegrino” na 31 март в Sofia Event Center.

Тази година темата на събитието е испанската модерна кухня, като световен лидер в сегмента и Бакхус ще представи за пръв път на българския пазар една от най-престижните кулинарни академии в света Basque Culinary Center (BCC)

В борда на директорите на академията членуват най-успелите и прогресивни готвачи в света, като Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания), Гастон Акурио (Astrid & Gastón, Лима, Перу), Юкио Хатори (Hattori Nutrition College, Токио, Япония), Мишел Бра (Bras, Лайол, Франция), Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло, Бразилия), Хестън Блументал (The Fat Duck, Брей, Великобритания), Дан Барбър (Blue Hill, Ню Йорк, САЩ) и други световно известни имена.

Академията е оставила голям отпечатък върху развитието на Испанската кулинария и Баският регион не случайно е отличен с най-много ресторанти наградени със звезди “Мишлен” събрани на едно място.

Специално за събитието на 31 март, пристигат двама професори по модерна гастрономия и иновации на BCC и ще изнесат мастърклас с демонстрация пред гостите на събитието на тема “Кулинарни иновации, вдъхновени от Баските”. Фернандо Паласио е работил в знаменити ресторанти в Испания  като Mugaritz (2 звезди) и Diverxo (3 звезди). По-късно специализира в  отделите за “Иновации и развитие” на Mugaritz и “Баския Кулинарен

Център”, където работи и до днес като изследовател и професор. Ще му партнира Адриан Леонели, доцент и преподавател по гастрономия в BCC.

Панелът ще продължи със специален гост-готвач Джорди Морера Сизар, който пристига специално от Валенсия за събитието. Джорди има дългогодишен професионален опит като шеф-готвач на успешни световни ресторанти. Днес той е международен консултант по изготвяне на менюта и главен рецептолог на примиъм веригата супермаркети в цяла Испания “Меркадона”. Неговата лекция ще се фокусира върху готвенето на ниската

температура, което се откроява като водеща тенденция и се развива в посока да се замени вакуумното готвене.

Следващият лектор е Виктор Мартин, главен-готвач и собственик на наградения за миналата година ресторант със звезда “Мишлен” – TRIGO. Ресторантът се намира във Валядолид, бързо развиващ се регион за винен и гурме туризъм. Виктор пристига за пръв път в България под егидата на Испанското Послоство в София, за да сподели с публиката как с необикновени технологии могат да се обработват обикновени продукти, така че крайният резултат да е впечатляващ, дори за най-изисканото небце.

Мастъркласовете ще продължат с Митко Шопов, собственик на кулунарно училище Food Connection, който ще ни разкрие тайната на истинския хамон и как да го разпознаваме и ще завършат с Цветан Димитров, който ще покаже интересни и забравени бълграски продукти, начини на приготвяне и изплували от миналото традиции в храненето, като част от съвместния му проект с ресторант “Космос” – “Единение”, който има за цел да съхрани и превърне в достъпно българското кулинарно наследство.

Организаторите споделят, че тeмите и лекторите са така подбрани, че да бъдат полезни за професионалистите от бранша и интересни за всички любители и ценители на кулинарията. По време на целия панел ще има осигурен симултанен превод на български език.

Класовете се продават с предварително запазване на места на bacchus.bg/top  започват от 10:30 ч. и приключват в 14:00 ч. Цялата програма и още информация може да откриете на сайта на събитието: bacchus.bg/top

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *