Music, urban, Артисти
Leave a comment

Кристиан Костов и неговият „Mood“

Чакахме това интервю 3 години. И макар че при нас са били почти всички български артисти, Кристиан Костов все ни се „губеше“. Той е млад и много талантлив, интересен, различен и най-вече – много харизматичен, а днес ни е на гости, за да сподели за всичко, което вълнува мислите и дните му, както и да разкаже повече за предстоящия му мини албум, който носи обещаващото заглавие Mood.

Здравей! Къде те намираме сега?

Здравейте! В момента съм в Москва със семейството ми.

Знаем, че си в динамичен творчески процес. Разкажи ни повече за новия ти сингъл „Better?

„Better“ е със сигурност една от най-любимите ми песни, не само мои. Всичко започна през 2018 година, по време на „Еврозия 2018“, когато се запознах с Trey Campbell от Equinox. После той ни изпрати демото на „Better“, създадено от него заедно с Cassandra Ströberg, Spencer Bastian и Isaiah Tejada. От първото слушане на парчето разбрах, че трябва да го довърша. Записвах вокалите повече от 20 часа, но си заслужаваше. Няма нито един момент от „Better“,  за който се колебая. Буквално всичко в песента ми харесва.

Как измисляш музиката и текстовете за песните си?

Всъщност искам да направя „Behind The Scenes: Songwriting“ и да покажа как се пишат песни. Много често чувам въпроса: „Как можеш да пишеш песни, ако не си вдъхновен? Чакаш ли да ти се прииска да напишеш нещо?“. Отговорът е много лесен: Не. Писането на песни е сериозна работа. Няма как да се събудиш и да си кажеш: „Не, днес няма да ходя на работа, защото така го усещам“. Просто трябва да го правиш, независимо от настроението ти. Понякога можеш да напишеш цяла песен за един час, а понякога се връщаш към един и същи проект няколко месеца.

Кога се случва магията в творенето?

Пак е различно всеки път. Имам песни, текстът на които се получи на шега например. Но за мен най-якото нещо е, когато имаш някаква идея в главата си за няколко месеца, после да я споделиш с екипа си в студиото и за няколко часа, от нищото, да възпроизведете заедно точно това, което си чувал в главата си.

Едно любимо парче ни е „Honest, което излезе преди „Better“, разкажи ни малко повече и за него…

Написахме го в Швеция, в малкия град Örnsköldsvik (Ерншьолдсвик) в училището за автори на песни и музикални продуценти Musikmakarna, откъдето са тръгнали много от най-големите световни хитмейкъри. Със сигурност това е едно от най или дори най-доброто място в света, където можеш да учиш музика. За съжаление приемат само хора с шведско гражданство, което го прави още по-ексклузивно. Пред моите очи няколко ученици сключиха договори с най-големите екипи, като Max Martin House, и вече работеха по проекти на Zedd и Troye Sivan. Трябваше да докажа, че съм на тяхното ниво и ние с брат ми получихме истински шанс да разберем какви възможности имаме като автори на песни. Най-трудното в нашата професия е да разбереш на какво ниво си и в каква посока трябва да се развиваш.

„Honest“ е колаборативен проект: основата на парчето (музика, текст, продукция) е написана от мен, брат ми и един от учениците на Musikmakarna, след това го довършвахме с нашия приятел и гениален продуцент Sasha Xuman в неговото студио в едно уникално селце до Москва, а мастерингът беше направен в Берлин.

Самото парче разказва за раздяла, но уникалното в него е, че болката не е на фокус. Говорим за момента, когато човек си казва: „Enough is enough“ и завършва отношенията си с чувството на справедливост и свобода. Голяма част от текста включва цитати от разговора, с който приключи най-трудната връзка в живота ми.

 

Кое е най-искреното нещо, което ти се случи през последните месеци?

Честно казано, най-искреното нещо, което ми се случи през последните дни, бяха всички мои разговори с български журналисти. Толкова ми беше приятно да чуя мнението на различни хора за музиката ми. Получих толкова много любов и уважение. Имах усещането, че просто говоря с приятелите ми, а не, че давах интервю.

Каква е позицията ти за COVID 19  и как ти се отразява изолацията?

Отначало ми беше много трудно, защото през последните 5 години винаги съм бил някъде. Не помня кога последно бях вкъщи за повече от 2 седмици. Да не говорим да не излизам изобщо. Добре, че в последните дни преди карантината успях да си направя домашно студио и сега мога спокойно да работя от вкъщи. Най-трудното нещо по време на изолацията за мен лично е менталното ми здраве. Аз не знаех, че всъщност много често бягам от мислите си и веднага щом започна да копая по-дълбоко, бягам. Сега няма къде. Това е една сериозна битка за мен, битка със себе си. Но мисля, че ще победя!

Кое е първото нещо, което ще направиш, когато всичко това свърши?

Веднага ще се извиня на приятелите ми, защото с много от тях вече имам уговорени срещи, но първо ще отида в нашето студио да поработя 7-10 дни. Липсва ми.

Чакаме с нетърпение новия ти мини албум, който ще носи името „MOOD“.

Аз го чакам с нетърпение още от август 2019-а! Наистина съм голям късметлия, защото досега всеки следващ мой проект беше по-добър от предишния. За мен „MOOD“ е като дипломната ми работа, в която тезата е: „Всичко, което виждате и чувате, е направено с моите ръце“. Във всяка вокална/инструментална писта, снимка, монтиране на клипове и лирик видеа, аз участвах във всеки един креативен процес в „MOOD“ и се гордея, че мога да го кажа.

 Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *