urban, Лицата
Leave a comment

Мария Милушева, Cannes Lions и мечтите

Мария Милушева е дама, която впечатлява. Смятаме, че е страхотно да ти представяме именно такива жени, които имат вътрешния устрем да бъдат различни. Тя е единствената българка, поканена да участва в See It Be It в Кан, а днес ни гостува, за да ни разкаже повече… 

Здравей, Мария, през месец октомври започва Седмица на Cannes Lions в София. Как стартира партньорството на Noble Graphics с престижния рекламен фестивал?

Всичко започна на самия фестивал в една много гореща френска вечер, на една тясна маса, на една малка уличка, встрани от „Ла Короазет“. Беше просто идея, в която обаче достатъчно много хора повярваха. И, voilà, три години по-късно вече имаме 14 събития с общо 81 лектори.

Тази есен стартирате Noble Academy. Каква добавена стойност носи този ивент за всеки, който се занимава с маркетинг и комуникации?

Академията е базирана на образователните програми на Cannes Lions и реално е най-достъпният и лесен начин да се докоснеш до знания, опит и експертиза на толкова високо ниво. Освен това акредитацията включва и уъркшоп по избор в малка група, което ще бъде изключително полезно за участниците.

Разкажи ни малко повече за идеята зад See It Be It, който като времево планиране – 27 октомври, е веднага след Noble Academy. Къде са допирните точки и разликите между двете програми? 

Пресечните точки са много: Cannes Lions, комуникационните индустрии, креативността, професионалното развитие и стремежът към растеж, трансформация и усъвършенстване. See It Be It има фокус върху жените. Това не означава, че е само за жени, напротив. Означава, че обръща внимание на жените и предизвикателствата, проблемите и възможностите, свързани с тях и тяхната професионална реализация. Светът е фина екосистема от влияния и причинно-следствени връзки, и промяната към по-добро е неразривно свързана с образованието. Във всеки смисъл – интелектуален, емоционален и духовен.

Кой от поканените лектори заслужава специално внимание? Представи ни три от най-ярките имена в двете събития накратко, с постиженията им и личните ти впечатления от тях.

Това е задача с повишена трудност. Тук не говорим за 3, 6 или 9 ярки личности. Двадесет и четири души – творчески и маркетинг директори, стратези, писатели, продуценти и изобщо лидери в индустрията от цял свят идват в София през октомври, специално за публиката на Noble Academy и See It Be It. Голямо е, смислено е и е единствено по рода си.

Как започна пътят ти в рекламата? С какво се занимаваше преди това? 

Случайно, разбира се. Преди това си мечтаех да бъда писател, художник, фотограф, детектив и аниматор в „Дисни“. Не непременно в този ред. След университета попаднах в рекламна агенция, огледах се и никога повече не ми хрумна да търся нещо друго. Освен понякога, когато гледам криминални сериали.

Как би звучал слоганът, който те описва най-точно?

От съществуващите вече: „Ти мислиш за всичко“. Най-доброто описание на Девата в мен. „Overthinking and Hungry“ също върши работа.

Какво вълнува Мария извън офис матрицата? Какво те забавлява и кои са опорните точки на личния ти свят? 

Никак не умея да почивам и изключвам. Или да правя разлика между работа и неработа. По природа съм любопитна и всяко време, в което не научавам нещо ново, ми се струва прахосано. Мога да кажа, че хармонията в света ми се крепи на книги, филми, планини, планове, стремеж към ред и добро, и на учителя ми по себепознание – петгодишната ми дъщеря Ева.

Кое е най-важно в ефективната комуникация? Има ли формула, конкретна комбинация от качества, която е задължителна, за да създаваш стабилни връзки и доверие?

Най-важното за ефективната комуникация е желанието за комуникация. Разбирането, че общуването е двупосочен процес, в който еднакво важно е да умееш да даваш, но и да умееш да получаваш. Формули няма, но връзки и доверие – и в живота, и в бизнеса, се градят с честност и отношение. Под „отношение“ нямам предвид ласкателства или реверанси, а да ти пука и да правиш нещата с мисъл и отговорност.

Автор: Надежда Попова

Снимки: Личен архив и Радина Ефремова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *