Барове, На по бира, Нощен град
Leave a comment

Михаил Дурчев и COHONES Brewery

Обичаме хубавата бира, обичаме и хубавите хора, които сбъдват мечтите си, а Михаил е точно такъв. Днес се срещаме в едно от любимите ни места в София – KANAAL, за да отпием глътка от новата българска крафт бира COHONES и да научим повече от Мишо за създаването на кехлибарената напитка… а и за това колко е хубав животът, когато имаш топки да се бориш!

Здравей, Мишо! Опиши се с 3 думи…

Аз съм Мишо.

Разкажи ни малко повече за Cohones?

Cohones за мен е повече от марка, бира, или пивоварна. Това е начин на мислене, възприятие за живота. Има една приказка, че в животът има две сигурни неща – смъртта и данъците. Е, данъците със сигурност не са ни довели до името Cohones. Това, което ни доведе, е концепцията, че за да изживееш пълноценно живота си, трябва да имаш смелостта и топките да отстояваш идеите си и въпреки провалите да продължаваш напред. Защото именно „идиотите“, които не спират да опитват, са тези, които карат света да се развива. Без тях сигурно още щяхме да живеем в пещери…

Колко човека сте?

Това е сложен въпрос. Пряко свързани с производството сме 5 човека, но на практика Cohones са още много хора – майка ми и баща ми, приятелите ми, колегите ми и всеки човек, който някога е дошъл, за да ми каже „Браво за смелостта“. За нас всеки жест на подкрепа е важен и ни кара да продължаваме с топките напред, защото явно има смисъл.

Как се роди идеята да си създадете собствена пивоварна и тежка задача ли е?

Идеята за самата пивоварна ми се зароди преди 10 години, но едва преди 4 реших, че е настанал правилният момент и това е нещото, с което искам да се занимавам в бъдеще. Исках не просто бирена марка, а собствена пивоварна, така че да мога с ръка на сърце да кажа, че правим БЪЛГАРСКА бира и да няма с какво да се оправдаваме. Дали е тежка задача – определено! И определено през целия процес неведнъж съм искал да тегля една „благословия“ на всички институции, на пивоварната, на банките и т.н. Дали бих го направил всичко отново – абсолютно!!!

Знаем, че преди си бил в рекламния бизнес, каква е разликата между бироправенето и работата с хора?

Никаква. Бирата не се вари сама, трябват хора, които да измислят рецептата, да създадат процеса и да изпълнят всичко правилно. Дали работиш с хора в рекламата или в биропроизводството, няма разлика – и за двете ти трябват ХОРА! Хората правят бирата, а точните хора правят добрата бира. Радвам се, че за Cohones успях да намеря Мая и Тодор и адски много се кефя, че те не просто „работят“ за Cohones, а вярват в идеята на марката.

Кога започна да се занимаваш с варене на бира?

Започнах да варя преди около 4 години заедно с приятели в домашни условия с една китайска неръждаема тенджера, бързовари и пластмасов охладител на течности.

Смешни ли бяха първите ти опити у дома? Какво се объркваше първите пъти?

Не, не бяха смешни…бяха трагикомични! Но не се отказах, а по-скоро наблегнах на четенето на книжки. В общи линии първия път винаги нещо се обърква, но това е напълно нормално. Варенето на бира е колкото елементарно, толкова и сложно. Трябва си малко проба и грешка, за да започнат нещата да стават, плюс малко изобретателност, за да стават наистина качествено.

Колко варки имате и какви са те, разкажи повече…

Вече имаме над 50 варки в пивоварната. За момента имаме постоянно Family Jewels, което е нашата първа бира и е американски светъл ейл. Направихме и един белгийски вит с малини, горски плод и хибискус, който сварихме за фестивала за стрийт храна Mood for Food в Пловдив. Отделно от това скоро пускаме и стаут, но за него хората ще разберат съвсем скоро. Генерално концепцията ни е да не бълваме нон-стоп нови бири – така или иначе рецептите ни не са by-the-book и не гоним определени стилове, а по-скоро искаме да имаме вкус, който преди всичко ни допада на нас. Искаме да изпипваме рецептите, преди да ги пуснем на пазара, а и тримата с Мая и Тодор сме доста критични към бирите ни, което малко разтегля процеса по изчистване на рецептите.

Какво е добрата бира за теб?

Добрата бира е тази, която е сварена с желание и внимание. Тази, на която си отделил достатъчно време, за да я доближиш до перфекционизма. Затова и искахме собствена пивоварна, за да можем да контролираме процеса и да правим, колкото искаме промени, без да е нужно да се съобразяваме с чуждо планиране и процеси.

Кои са любимите ти марки и стилове бира в световен мащаб?

Фен съм на BrewDog, тъй като те промениха крафт бизнеса и го направиха по-секси отвсякога. Но, ако говорим за крафт пивоварство в световен мащаб, и то от чисто вкусова гледна точка, няма как да не спомена Pohjala, To Ol и De Molen. Радва ме и това, че вече и в България вървим в правилната посока и българските крафт пивоварни вадят все по-добри и по-добри бири. Като стилове мога да кажа, че съм определено фен на класическите IPA, Pale Ale и имперски стаутове, но много зависи в какво настроение съм и колко бири точно съм решил да изпия. Че… знаете как е!

Пожелай ни нещо и Наздраве!

Пожелавам ви да продължавате да правите това, което ви кара да се чувствате пълноценни! Пожелавам ви и още все повече и повече добри български бири! Сега вече… наздраве!

Автор и фотограф: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *