urban, Артисти
Leave a comment

Момичетата от 4 Magic са посланици „В час по интелектуална собственост“

Във вторник отново те срещаме с момичетата от 4 Magic, които са посланици на добрата кампания на БАМП – „В час по интелектуална собственост“. Какво ни разказаха? Научи от следните редове… 

Здравейте, момичета! Срещаме се отново и поводът е, че сте посланици на кампанията на БАМП В час по интелектуална собственост. Рззкажете ни повече…

 Елия: Като артисти, за нас е важно да подкрепяме каузата за защита на интелектуалната собственост – прегърнахме веднага идеята да говорим с връстниците си в училищата за това! В България много хора си мислят, че ако един продукт не става за каране, ако не могат да го облекат или хапнат, значи не трябва да плащат за него. Виждала съм как фенове чакат по един час за автограф от изпълнител, а като се срещнат с него, питат: „Откъде мога да си дръпна албума ти?“. Това е тъжно, защото зад създаването на една песен стои трудът на десетки хора, и този труд обикновено струва.

 Никол: Представете си, че имате сладкарница и никой не плаща за вкусотиите в нея. Ще трябва да затворите. Същото е и с музиката, и с изкуството въобще – ако отидеш на кино, вместо да дръпнеш филма от торента, ти подкрепяш всички замесени в него – актьори, режисьори. С някаква символична сума, но ги подкрепяш. Ако този жест се превърне в навик, все повече творци у нас ще могат да живеят от таланта си.

 Валентина: X Factor и „Вирджиния рекърдс“ ни дадоха привилегията да бъдем забелязани и да превърнем мечтата си в кариера още преди да сме завършили училище. Извън сцената обаче ежедневието ни с нищо не се различава от това на връстниците ни, и затова много се вълнувам, че ще се срещнем с тях в две от училищата по изкуствата в Пловдив. В НУМТИ „Добрин Петков“ съм учила от 1. до 4. клас, ще отидем със Саня (б.а. – Армутлиева, музикален продуцент и идеолог на проекта) и в училището по сценични изкуства.

 Елеонора: Благодарим на БАМП за поканата! Мисля, че е супер важно все повече млади хора да усещат изкуството не само като хоби, а и като бъдеща професия. И ако си в час с правата си, можеш само да спечелиш. Буквално.

 Какво е важно да научат децата в училище за авторското право?

 Никол: Благодарение на авторското право никой не може да си хареса техен кавър в youtube, да речем, и да го ползва за реклма на тоалетна хартия. Морално право на автора е да не обвързва произведението си с кауза или продукт, в който не вярва и който не ти е близък до принципите и светоусещането.

 Валентина: Или да направиш як графит, някаква модна къща да си снима ревюто, да го ползва за фон, и след това да го видиш на билборд. Първо трябва да те попитат може ли.

 Елия: Само авторът решава какво да прави с творбата си, дали и на кого иска да я даде, и с каква цел – да се върти по радиото или в магазин в мола, или да звучи в сериал… Вариантите са стотици!

 Елеонора: Стрийминг платформи, като Spotify, са направили музиката супер достъпна. Месечният абонамент струва колкото билет за кино, а всяко прослушване на парче носи някакъв приход на артиста. През сайтове, като youtube, пък един певец има голям шанс да бъде забелязан от публиката и без да стига до големи тв формати. Там всеки клик върху видеото на артиста също носи приход.

 Имате нов сингъл, как се роди идеята и как премина творческият процес?

 Елия: „Вселена“ се появи по време на Sofia Songwriting Camp, първия международен лагер за писане на песни у нас. Получихме уникалния шанс да бъде част от това приключение през пролетта, когато с автори от 6 държави се събрахме в планината да правим музика.

 Валентина: Всеки ден бяхме разделени на отбори с различни автори, по стилове, и „Вселена“ се случи, докато бяхме в студио с шведката Елън Берг.

 Никол: Бяхме в едни финландски къщички в гората, там ни бяха мобилните студиа, и Елън влетя с китарата, свирейки припева. Направихме песента първо на английски, като до края на годината ще чуете и тази версия.

 Елеонора: Българският текст е наш, написахме го в колата на път за участие.

 Kакво ново да очакваме от вас?

 Никол: Нова музика, създадена с много любов!

 Как минава един ваш ден?

 Валентина: След училище, ако не репетираме, наблягам на италианския език, защото мечтата ми е да уча режисура в Италия. Всяка свободна минута съм и в залата за народни танци.

 Никол: Извън музиката наблягам на танците, плуването и тениса. След победата в X Factor имаме все по-малко време за кафе с приятели. Да не кажа – никакво. Ходя на фитнес, тенис, плуване.

 Елия: Тенисът е много мое нещо също, семейството ми е издигнало гледането на мачове в култ вкъщи. Тренирам от години и това е най-добрият начин да си почина. Обичам да чета, пиша текстове. Свиря на китара и пиано.

 Елеонора: Аз съм супер фен на кей попа и това ме зариби по корейската култура въобще. Уча езика, който е доста екзотичен. Рисувам.

 Пожелайте ни нещо!

 Никол: Усмихвайте се по-често!

 Елеонора: Бъдете здрави и се радвайте на малките неща. Например, на малкото слънце напоследък – и в София, и в Пловдив времето е като в Лондон!

 Елия: Бъдете обичани и правете по-често неща, които ви правят щастливи!

 Валентина: Слушайте „Вселена“! И се обграждайте от правилните хора – като отбор във 4Magic знаем колко важно е това!

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Соня Тракийска и Virginia Records

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *