Лицата
Leave a comment

НЕобикновената Евгения Карпулска

Евгения е изключително слънчев човек, а това усещане е толкова силно, че личи от първото докосване до нея. Днес я разпитваме за мисията, на която се е посветила, за маркетинга, за обикновените случки и необикновените хора, за всичко, което вълнува прекрасната ѝ къдрава глава, и го споделяме с теб…

 Здравей, Евгения! Разкажи ни малко повече за себе си…

Риби… зодия Риби.

Човек… просто човек.

Какво беше детството ти?

Детско.

Безгрижно, палаво, с обелени колене и лакти. Лепена глава и шита ръка.

Игра на охлюв, куцанка, криеница, сляпа Баба Яга. Събиране на опаковки от дъвки Турбо, Love is, целофани на шоколади, кенчета от кока-кола, ароматизирани салфетки, писане на дневник и лексикон. Писане  на послания върху чина (даже дълбане с пергела).

Бягане от час и много неизвинени отсъствия. Два поправителни.

Родена съм в Бургас и детството ми неизменно е свързано с морето и с дългите летни нощи.

Бягане от училище, за да ядем цаца на Капаните. Ядене на домат и сирене в Морската градина.

С една дума… прекрасно.

 Откога се занимаваш с маркетинг?

Вече повече от 12 години, всичко, което правя, е свързано с маркетинг, и не само. За мен маркетингът е нещо повече от точна наука, очакван краен резултат, а е естествен процес, който може да излиза извън очакваните рамки, и това е най-хубавото.

Бях дълги години в корпоративния свят, там се научих.  Не от книгите или университета.

Научих се от практиката и опита, от успехите и провалите, от безсънните нощи, от моята шефка, която е един от най-големите ми учители в живота. От екипа, с който работих.

Къде маркетингът и изкуството се докосват?

Къде ли? Във всичко, но е видно само за тези, които успяват да го почувстват. И усетят.

Маркетингът е като изкуство, защото изисква въображение, творчество и упорита работа – точно както музиката, изобразителното изкуство или литературата. Личното отношение, неподправената емоция, добавената стойност, креативността. Така  както един творец създава творбата си и влага в нея емоция, отношение, красота, така и маркетинг човекът създава своята работа.

Всеки от нас е творец. Творим ежедневно. Творим деня си. Това е валидно и в маркетинга.

За мен маркетингът е наука и изкуство, не само „бизнес“, и не включва в себе си само способността да продаваш. Той е поглед във и чрез нуждите на човека. Не е въпросът да се прави маркетинг на всяка цена, а е въпрос на този маркетинг, който води по пътеката, осъществява мисията си и създава онова приятно чувство у потребителя, което го кара да се чувства специален и значим.

 А маркетингът и психологията?

Както в психологията, така и в маркетинга – ЧОВЕКЪТ е в основата.

Затова и основният ми принцип е, че всичко се прави от ХОРА за ХОРА и маркетингът не е изключение. Маркетингът, който чувства – с персоналния подход и работата със сърце – валидни както в психологията, така и в маркетинга. Защото всички сме ХОРА и всички сме НЕобикновени ХОРА.

 Какво е „Маркетинг за обикновения необикновен човек“ и как започна всичко?

Всичко започна… с нуждата да бъда себе си. От осъзнаването, че няма формула за успех, нито за щастие. От осъзнаването, че страхът е имагинерен и е само в главите ни. Че може да имаш всичко, което привидно и материално те прави щастлив, но ти липсват неща, които да движат живота ти и да те карат да се променяш. Защото промяната е най-истинското нещо и единственото постоянно.

Маркетинг за обикновения НЕобикновен човек: това съм аз. Всички сме хора и всички сме необикновени. Такъв е и всеки бизнес – необикновен, различен.

Личното отношение, творчеството, влагането на сърце, воля, и… любов: това са нещата, които правят маркетинга уникален и работещ. Тези, дори на пръв поглед „елементарни частици“, водят до едно съвършено цяло. Човешкият фактор и добавената стойност са огромната разлика. Това е моето кредо, това влагам и в проекта си.

За мен маркетингът не е само цифри и статистика, печалби и прогнози, нито начин само да продаваш по-добре и повече. Въпрос е на създаване на неща с любов, сърце и душа.

Сигурна съм, че моят проект е видим за хората, които имат моето разбиране и подход и ще стигне до всички, които вярват, че не е въпросът само да създадеш, за да продадеш, но и да добавиш смисъл. Хора като мен.

Маркетинг, който чувства. Човешкият фактор, индивидуалният подход и личностните качества: това е незаменима част от успеха на всеки бизнес. Добавената стойност. Това прави и огромната разлика.

Ако имаше вълшебна пръчица, какво би променила в живота на хората около себе си?

Ще махна притесненията и страховете им. Ще ги даря с всички възможни вълшебства, точно като в приказките.

Замислям се даже дали пък е нужно да променям нещо? Нали животът ни е една приказка с неочакван край…

Пожелай ни нещо!

Бъдете вълшебни!

Бъдете здрави! Бъдете истински!

Каквото и да правите, правете го красиво…

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен Архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *