Кухня
Leave a comment

Усмихнатата Яна Петрова от Salted Figs за Mood For Food 2018

   Както вече ти разказахме, Mood for Food 2018 ще е черешката на циганското лято, което идва с пълна сила между 14 и 16 септември в Пловдив. Въодушевени от енергията на фестивала, се захващаме да разпитаме един от най-колоритните участници в събитието, а именно усмихнатата Яна от Salted Figs. Яна ще има удоволствието да води цели 4 workshop-а през дните на фестивала, посветени на изкуството на Food фотографията. Ако следваш профила й в Instagram, ще разбереш защо тя е най-правилният човек за тази задача! По време на Workshop-а всеки ще има възможността да се научи да прави красиви кулинарни снимки, досущ като в цветния й блог, а Яна ще дава практически задачи и съвети на присъстващите. Ако ти звучи изкушаващо, ще те очакваме в Пловдив на фестивала Mood for Food, където на 15 септември от 14.00 до 15.00 часа и от 17.00 до 18.00 часа, както и на 16 септември – от 14.30 до 16.30 и от 16.30 до 17.30 часа, ще може да участваш в Workshop-а на Яна. Съветваме те да побързаш, защото местата ще се запълнят доста бързо!

А какво ни разказа самата Яна за любовта към красивото и храната, както и за това какво можем да очакваме по време на Mood for Food Street Fest, разбери от следващите редове…

 Здравей, Яна! Разкажи ни малко повече за себе си…

Заминах за Лондон през 2010-а да правя бакалавър по финанси и икономика. Изкарах там 7 години, като през това време завърших за магистър, както и кулинарно училище. Отказах се от финансовата кариера, като разбрах, че просто не мога да седя на бюро по 10 часа на ден. Сега управлявам свой бизнес, онлайн магазина за храна Pura Vida. Пътувам много, за да намирам интересни и нови за България продукти с високо качество, като се стараем да дадем на хората малко повече знание за това, което ядат. Опитвам се да готвя всеки ден, но нормално – време невинаги остава. Лятото прекарвам на море, което ме зарежда с енергия, както нищо друго.

Кога любовта към хубавата храна те срещна?

От малка обикалям по света. Тригодишна вече бях стъпила на три континента. Пътувайки, човек се учи да оценява чуждата култура, храната, битието. Но реално започнах по-сериозно да готвя през първата ми година в университета, когато се изхранвах само с porridge. Черпя идеите си от малки семейни таверни с 4 сготвени манджи за деня, където никой не знае английски. Впоследствие пробвах и няколко Мишлен ресторанти, за да оценя разликата и да науча повече. Колкото до по-здравословната част, тя идва от семейството. Майка ми е в хранителната индустрия от 20 години и съм се нагледала и наслушала на толкова неща, че просто сега не ми е вкусно да ям „junk“ (въпреки че тайно изяждам по цял бургер сама).

Какво ще намерим на твоя workshop по време на Mood For Food 2018?

Workshop-ът е направен за всички любители на добрата храна, които искат да заснемат и споделят своето преживяване. Ще покажа как се подрежда чиния, ще поговорим за цветове и форми, за ъгъл на снимане, светлина, атрибути и украса. Всичко ще е на много достъпно ниво и на участниците им трябва единствено един телефон. В крайна сметка всичките ми снимки са направени с телефон. Хахаха.

Дай ни само един съвет за перфектен Foodie кадър, който ще споделиш и с посетителите на Workshopa.

Снимката трябва да разказва история – да e един вид визуална рецепта.

Любимото ти хапване е… ?

Обичам да ям, и то нонстоп, и ми е супер трудно да си избера едно нещо, няма нещо, което да не съм опитала. Покрай живота в Лондон започнах много да оценявам азиатската храна, която не е само суши и нуделиJ. И все пак, ако трябва да избера едно ядене, на което да живея, би било пилето с ориз – при мен семплите неща винаги печелят.

Знаем, че си завършила курс по Gastronomy&Nutrition в Кордон Блю, на какво се научи там?

О, този курс беше сбъдната мечта. Освен часовете в кухнята, имахме лекции по устойчиво земеделие, диетология, науката за храната, и какво ли още не. Посетихме екоферма за биволи в Шотландия, както и създадохме рецепти за най-големия food delivery бизнес в Англия. Беше страхотно преживяване, но може би това, което ми направи най-голямо впечатление, беше хигиената и дисциплината в кухнята, на която ни научиха. При френските готвачи няма 6-5, така да се каже. Хахаха.

Кое е било най-голямото кулинарно предизвикателство за теб през годините?

Говорейки за кулинарни предизвикателства, съм минала през какво ли не, от fails в  кухнята, до това да направя една от близките си приятелки от човек, живеещ на Макдоналдс, веган. Но до днес, най-голямото предизвикателство продължава да бъде одобрението на майка ми в кухнята.

Какво още да очакваме от Mood For Food 2018?

Mood For Food ще бъде нещо уникално за България. Това не е просто street food fest, където да се наядем с вкусотии, а цяло преживяване за любителите на храната, а и не само. Елате с цялото семейство, защото ще има за всички по нещо.

 

Повече информация за фестивала, както и пълен списък с участниците – ще откриеш на https://moodforfood.bg/.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Автор: Цветана Бонева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *