Лицата
comment 1

Честно за природата и…бръсненето с Мария от ohnesly

Мария е от хората, които прибират моркови по джобовете си, когато забрави вкъщи торбичката си за многократна употреба. Тя често събира фасове от плажа, между къпането в морето и излежаването за тен. Носи си бутилка за многократна употреба и дори когато е на road trip с приятели, вечер приготвя храната за следващия ден за всички, за да не рискува да купуват нещо, опаковано в еднократна пластмаса. Но понякога е неизбежно.

И ако за някои това е прекалено, тя не е фанатична по тези въпроси, защото за нея това е начин на живот. Живот, който Мария мечтае да продължава за всички нас на планетата земя в чиста и красива природа, а не в система от изчезващи видове, купчини пластмаса и тонове непреработваеми боклуци, всичко от което изцяло по наша вина. И изцяло в ръцете ни да променим. Или по-точно в изборите, които правим всеки ден.

Срещам се с Мария малко преди да потегли обратно към Холандия, където живее и работи, за да я разпитаме за съвети за устойчив начин на живот и да ни разкаже как една самобръсначка може да спаси планетата.

Мария, личната ти кауза в социалните мрежи, а вероятно и в живия живот, е да образоваш хората по темите на устойчив и природосъобразен избор за простичките неща, с които се сблъскваме редовно. Кое те накара да станеш активен посланик на тази идея?

Филмът на Ал Гор „Неудобната истина“ (The Inconvenient Truth) беше първата ми среща с темите за опазване на околната среда, глобалното затопляне, замърсяване на въздуха и океаните и т.н. Гледах го още в тийнейджърските си години и си спомням, че плаках на него, след което детската ми стая се изпълни с плакати с лозунги „Save the world“, „Global Warming“. Дори имах тениски с подобни послания, които носех на училище, така че това вероятно е първото начало на моите мисли в посока към по-устойчив начин на живот.

Години по-късно, през 2017 г. с двете ми най-добри приятелки обикаляхме Коста Рика само с по една раница на гърба си и тогава научих, че това е единствената страна, която използва 93% възобновяеми източници, за да произвежда своята енергия. Друго интересно наблюдение за мен беше колко щастливи бяха всички местни хора. В последния ни ден там, докато чакахме автобуса за летището на една спирка попитах един възрастен мъж как успяват всички да са толкова щастливи. Това, което той ми отговори, се запечата в съзнанието ми и не спрях да го мисля по време на тринайсетте часа полет обратно.

Той каза: „Живеем в истина – честни сме към природата, към себе си и към околните“ (We live an honest life – honest to nature, honest to the others and honest to ourselves). В този момент се роди и моята лична цел – да намеря начин да водя честен, искрен начин на живот. Оттогава съм част от това свое пътуване, като чета много научна информация за устойчивия начин на живот и се опитвам да я споделям и разказвам на хората по интересен и опростен начин.

Напоследък все повече се замисляме за малките неща, които можем да променим в навиците си, за да създаваме по-малко боклук и да намалим негативния си отпечатък върху природата. Кои са петте лесни неща, които всеки човек да започне да спазва още днес по пътя към устойчивия природосъобразен живот?

  1. Торбички за многократна употреба – когато купим найлонова торбичка, ние я използваме средно 12 минути, преди да я изхвърлим, след което отнема до 1000 години, за да се разгради. Тези за многократна употреба можем да носим постоянно в чантата си, а освен практични могат да бъдат и много красиви.
  2. Сламки за многократна употреба – пластмасовите сламки са сред най-опасните замърсители в океаните, защото са сериозна заплаха за морските животни. Ако все още не сте гледали клипчето с костенурката със заклещена сламка в носа, не го гледайте! Просто спрете да използвате сламки, или си вземете многократни!
  3. Бутилка за многократна употреба – през 2016 г. в света са продадени 480 милиарда бутилки, което прави по около 1 милион бутилки на минута. Само в Черно море всеки ден се излива по 3000 кг пластмаса. Не е много трудно да носим свое шише и да си пълним вода, където е възможно. В България страхотно предимство е, че чешмяната вода почти навсякъде е супер за пиене.
  4. Чаша за многократна употреба – дори да си купуваме кафе в картонена чаша, за да сме спокойни, че не вредим на природата, всъщност грешим. Малко хора знаят, че и тези чаши имат пластмасов слой отвътре, който ги прави невъзможни за рециклиране. Вече има много голям избор от страхотни чаши за многократна употреба и не трябва да ни е срам да помолим да ни направят кафето в наша чаша, предвид ефекта, който ще постигнем, ако го правим редовно.
  5. Колко и какви дрехи си купуваме – 95% от дрехите, които изхвърляме, могат да бъдат рециклирани или преработени в нещо ново. В последните 15 години сме увеличили с 60% потреблението си на дрехи, които пък носим наполовина по-малко. Купуването на дрехи за едно семейство допринася с 1.5 тона въглероден диоксид годишно, което е все едно да караш 6000 коли! За направата само на една тениска се използват 2720 л вода, което е количеството, което пием за 3 години. Не искам да продължавам с тези статистики, защото са наистина ужасяващи. Мисля, че всеки от нас може да подари, продаде или даде за рециклиране дрехите, които не носи, а при всяка нова покупка да помисли дали това е нещо, което ще ползва достатъчно често и достатъчно дълго, за да го има.

Според някои е лудост да се спасяват океаните, кораловия риф, морските животни и растения, като си имаме „истински“ проблеми, за които да се грижим. Можеш ли да ни помогнеш да разберем по-добре мащаба на ситуацията?

Истината е, че само 28% от кислорода в атмосферата идва от горите. По-голямата част от кислорода (около 70%) се произвежда от растения във водните басейни. С всичко, което правим, ние замърсяваме водите и така унищожаваме живота в тях. Животът на земята е една еко система и всички части са зависими една от друга. Всяко действие, което предприемаме, всеки избор, който правим, всеки един ден има влияние над това как ще оставим планетата след себе си. В този дух без кислород как ще я караме? Аз лично приемам това като съвсем истински проблем J

Мащабът обаче е по-голям дори от океаните и проблема с кислорода. За съжаление индустриите, които са основните замърсители и допринасящи към начина на живот, който сме свикнали да живеем днес, са твърде големи и влиятелни. Те имат прекалено много власт върху правителства, международни организации и могат да си позволят да не се говори за проблема в истинската му величина. Ето защо заедно трябва да направим така, че да променим изцяло начина, по който бизнеса работи. Аз лично съм убедена, че има начин да правиш бизнес, като в същото време си в услуга на другите и не вредиш на природата. Въпрос на нагласа е.

Разкажи ни за новия ти проект, който е интересна вещ, ежедневно използвана от много хора – самобръсначката. Ти стоиш зад бранда OH!NESLY, който съвсем отскоро предлага многократна самобръсначка – от онези, които сме виждали по старите филми или при дядовците си. Защо самобръсначка, как ти хрумна и как тя ще ни помогне да спасим планетата?

Самобръсначката е всъщност само първият продукт, който с моята приятелка и ко-създателка Полина, избрахме да разпространим. OH!NESLY е бранд, който има в центъра си честността към природата, околните и себе си, и нашата работа е свързана освен с предоставяне на устойчиви продукти за ежедневието ни, също и с изграждане на общност за хората, които имат нужда от информация, съвети и улеснения, за да живеят в истина. Самобръсначката е продукт, който използваме често в банята и ние решихме, че не е необходимо да използваме пластмасовите, които се изхвърлят само след няколко ползвания. А OH!NESLY самобръсначката е освен устойчива, също и много красива! Sustainable is the new sexy!

Тоест ти твърдиш, че всеки от нас има влияние върху ефекта на човечеството върху природата и всъщност ще струва по едно малко ежедневно усилие от всички да променим посоката към по-добро?

Ами да. Наистина е толкова просто. Всеки от нас има четка за зъби например. Зъболекарите препоръчват да сменяме четката си за зъби на всеки 3 месеца. Ако спазим това правило и живеем средно 65 години, ще използваме около 260 четки за зъби. На всяка ще са й нужни 400 години, за да се разгради. И това е само за четките за зъби, а с много предмети от ежедневието ни ситуацията е доста сходна. Може да прочетете още интересни факти на профила ми в Instagram @roseandmatcha.

Понякога ме питат дали съм си въобразила, че ще спася света. Истината е, че няма значение дали това, което правя или не правя, ще спаси света. По-важното е, че хората ме виждат, когато събирам фасове на плажа или купувам маслини в собствена кутия и се замислят. Някои се усмихват, други ми благодарят. Важното е да успеем да информираме повече хора и да ги накараме да разберат за проблема, дори и да не вярват в него.

Както Барак Обама е казал „Ние сме първото поколение, което знае, че унищожаваме планетата си и последното, което може да направи нещо по въпроса“. А ако не вярвате на Обама, потърсете в гугъл някое видео на Greta Thunberg (момиче от Швеция, родено през 2003 г., което е в основата на ученическите протести в цял свят Fridays for Future) и просто се вслушайте в думите й. Ние сме в основата на проблема и ние сме решението. Всчко дейстие има значение.

Автор: Владислава Генова

Снимки: Личен архив

1 Comment

  1. Полина Колева says

    Така обобщени фактите за замърсяването ни карат да се замислим колко много има нужда от действия. Малки, всекидневни, постоянни, които с времето ще имат силата да променят ситуацията в момента. Трябва да мислим съзнателно и да живеем само с необходимото, за да сме полезни на всички околко нас – природа и останалите, както и на нас самите. Браво, Мария 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *