Градски Истории
Leave a comment

1 милион долара са дарени в подкрепа на жени, жертви на насилие, от Avon Фондацията за жени

В България Фондацията дарява 13 000 лв за борба с домашното насилие

В рамките на глобалната инициатива „Изолирана, но не сама” (#IsolatedNotAlone) и в отговор на нарастващия брой случаи на домашно насилие в условията на COVID-19, Avon Фондацията за жени дарява глобално 1 милион долара на 50 различни неправителствени организации, пряко ангажирани в помощ на жертвите на домашен тормоз. У нас Фондацията подкрепи най-голямото в България обединение на организации за защита и подкрепа за жените, жертви на насилие -„Алианс за защита от насилие, основано на пола”. Дарението в размер на 13 000 лв е насочено към Кризисен център в гр. Варна, управляван от Фондация „SOS-семейства в риск”, която е член на Алианса. Средствата ще бъдат използвани за оказване на спешна подкрепа на нарастващия брой жертви на домашно насилие и сексуални посегателства. Това включва възможност за разширяване капацитета от услуги на първа линия – кризисно настаняване, предприемане на пакет от спешни мерки, правно консултиране, транспортиране на жертвите до кризисен център, до институции и др.

„Инициативата  е навременен и адекватен отговор на нарастващия брой случаи на домашно насилие и сексуални посегателства, както и тенденцията за регистриранe на все по-драстични форми и тежки инциденти. От името на управителния съвет на Алианса изразявам сърдечни благодарности към Avon Фондацията за жени и признание към Аvon България – активен и дългогодишен партньор на Алианса в борбата с насилието над жените“ заяви г-жа Анна Николова, зам. председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола.

В партньорство с останалите компании от семейството на Natura &Co – Natura, The Body Shop и Aesop, Avon се обръща към правителствата с апел да поставят като приоритет работата по превенция и защита от домашно насилие в условията на COVID-19. Организациите, които се борят на първа линия с проблема, вече отчитат значителен ръст в случаите на домашно насилие, както и засилено търсене на услуги в подкрепа на жертвите. Нещо повече, организациите предупреждават за очакван ръст в броя на жените и децата, потърсили подкрепа и защита, след края на извънредното положение.

Компанията подкрепя НПО сектора и отправя призив чрез отворено писмо към законодателната и изпълнителната власт да предприемат активни мерки в подкрепа на жените и децата, които са в опасност  като налагане на възпиращи санкции на извършителите, достъп до безплатна правна помощ за жертвите и лесен достъп до мерки за закрила. Пълният текст на отвореното писмо, може да видите тук.

Напомняме, че всяка жена, която се почувства в опасност, може да потърси помощ на  денонощна телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие в България. Номерът на линията е 080011977 и е напълно безплатен. Линията е управлявана от „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ с участието на AVON Bulgaria.

Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи като сподели в своите социални мрежи линка към отвореното писмо до правителството с #IsolatedNotAlone – www.avon.bg/isolated.

 

 

За Avon:

Над 130 години Avon подкрепя жените като предоставя иновативни и качествени продукти за красота, които се продават предимно от жени на жени. Милиони независими Представители по целия свят продават емблематични Avon брандове като Avon  Color и ANEW чрез своите социални мрежи, изграждайки свой собствен бизнес за красота. Компанията  подкрепя увеличаване правата на жените и насърчава предприемачеството, като е дарила над 1 милиард долара за благотворителни, научни, образователни и хуманитарни инициативи в подкрепа на жените и техните семейства чрез Avon и Avon фондацията. Повече може да прочетете на www.avonworldwide.com.

 

За Avon Фондацията за жени:

Avon Фондацията е основана през 1955 г., за да изгради по-добър свят за жените и да разбие някои традиционни бариери, които пречат на тяхното развитие. Основен принцип, който задвижва работата на Фондацията, е вярването, че колкото повече подкрепа получават жените, толкова повече увереност и сила ще имат те да поемат контрол над своята безопасност и здраве. През последните 60 години Avon и Avon Фондацията са дарили 1 милиард долара за различни каузи в подкрепа на жените и техните семейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *