Артисти, Изкуство
Leave a comment

Александра Рамирез

   Александра Рамирез е известна сред приятелите си като момичето с много таланти. Тя успешно се занимава с рисуване и има множество изложби зад гърба си. Освен създаването на цветни и изпълнени с живот картини, тя се занимава и с дизайн на чанти, а от скоро и с дизайн на дрехи. Александра е артист в истинския смисъл на думата, а днес решихме да ви срещнем с нея, защото ни вдъхнови не само с творбите си, но и с външния си вид. Редом с професията си като художник, тя се интересува и от мода, а от няколко месеца е стажант-редактор в списание EVA. Шареното момиче използва таланта си да рисува, не само по платна и текстил, а и по тялото си. За тази страст ще ни разкаже в следващите редове.

NAT_1269

Здравей, Алекс, би ли ни разказала как започна да рисуваш и спомняш ли си кога направи първата си картина, съответно каква беше тя?

Здравейте 😊 Рисувам от малка – първо драсках навсякъде с каквото ми попадне, не помня коя е била първата картина, най-вероятно тогава не съм и знаела какво е картина, хаха. Важното беше, че имах постоянна нужда от това себеизразяване. Помня, че отрано развих голям интерес към портретите, който си остана. На село един път открих стари рисунки на майка и вуйчо и бях във възторг – бяха скици с химикали, акварел и моливи, по-декоративни като стил, за мен бяха съвършени и се опитвах да ги копирам, за да мога и аз така.

NAT_1247

По-голямата част от картините ти са цветни и изпълнени с динамика. Какво те вдъхновява да твориш в цветове, а не в черно-бяло?

Живописта сама по себе си е игра с цвета. Монохромно обичам да рисувам само с маркери – обожавам плътни черни линии и dotwork. Но за мен това са 2 съвсем различни мисловни процеса – зависи от проекта. По принцип не харесвам кални и замазани цветове, въпреки че имах такъв период докато учех. В крайна сметка просто рисуваш и то те води, променяш се, учиш се и растеш. Животът е промяна, динамика, може би е това.

В какъв цвят виждаш света?

В ярки цветове и много светлина.

Много са интересни лицата на хората, които рисуваш. Вдъхновени ли са от някакви герои или са плод на твоето въображение?

И двете. Наблюдавам постоянно това, което се случва около мен, но предпочитам да пречупя видяното по мой начин. Обичам натурата, но всички проекти се получават различно. Не обичам да се повтарям най-вече. Знам, че когато видя и запомня нещо веднага, то ще ми бъде референция някога – може и днес, но и след 2 години.  Оставям нещата да се случат, отлежат и променят от само себе си. Когато идеите са с повече елементи и някое парче липсва, то трябва да се намери. Може да е конкретен нюанс, детайл или усещане. При мен отговорите идват с работата.

NAT_1291 NAT_1293 NAT_1294

Какво мислиш за българските артисти, имаш ли някой любим?

Харесвам посоката, в която са тръгнали някои колеги, но като цяло имам чувството, че твърде лесно се отказват и огъват в посока, която не е тяхната. Явно е естествен подбор, но аз обичам силни и амбициозни хора, които знаят какво искат и нямат намерение да се отказват. Техният прогрес е нахъсващ, вдъхновява те да работиш, да изкопаеш своя път така както го виждаш. Нямам любими художници, но като цяло предпочитам съвременните творци.

Колко изложби имаш зад гърба си? Разкажи ни в какви проекти си участвала?

Участвала съм в отворената покана на Магдалена Йетелова в Музея за модерно изкуство в Оломоуц, излагала съм в Берлин, Лондон и Рим в общи изложби. Старая се да участвам редовно и в България – мои картини са в Депото на Червената Точка. На 13 май открих изложба в бар Ателието с картини от нощен Берлин. Интересно ми е да колаборирам с различни артисти, страхотен процес е, когато се сработите и развиете идея като група.

NAT_1296 NAT_1270

С какво се занимаваш с момента?

Освен с изкуство, сега пиша и в списание EVA, татуирам от време на време в Butterfly Tattoo Shop, принтирам и шия за Cheese&Ashtray, правя илюстрации и отделно винаги има някакво проектче с някой някъде. Рисуването никога не ми стига, но ако правя само едно нещо ще полудея със сигурност. От друга страна обаче като се натрупат крайни срокове за всичко в една седмица е малко изнервящо, но много мотивира. Усещаш как или ще успееш, или ще си намериш оправдание и ще те отнесе течението.

Какво ти предстои в бъдеще, имаш ли някакви творчески планове?

През юни ще участвам в Art Basel, след това юли имам самостоятелна изложба в Сарагоса. Имам проекти с колеги за общи изложби и действаме полека. Планирам да се науча да го давам малко по-кротко и с повече почивки.

Не е трудно да забележим, че по себе си имаш изрисувани много илюстрации, както знаем някои от тях си правила сама. Разкажи ни малко повече за твоята страст с татуирането?

С парите от първите ми продадени картини реших да инвестирам в интерес, който е табу в семейството ми, но пък усещах, че е точно за мен. Взех си машинки и в края на семестъра заминах за Лондон за едно лято. Беше доста ненормално, учех всичко в движение – техники, хигиена, дизайн. Срещнах много интересни хора. След това докато работех в едно студио реших, че не ми е интересно повече. Обаче сега смятам да се захвана доста по-сериозно, проба-грешка, но без опит, накъде?

NAT_1285

Разкажи ни и за чантите и дрехите, които видяхме, а те са страхотни! Как се роди идеята за Cheese&Ashtray?

С двама приятели, но сега съм само аз. Идеята беше да сме с много шантаво име и свържем модните аксесоари с това, което обичаме да правим – шиене, снимане, рисуване. В крайна сметка се получи one woman party, но вече имам съдружник. Все пак в началото всичко започна на шега, но винаги ми е било интересно какво е да правиш дрехи и аксесоари. Смятам, че Cheese&Ashtray съвсем естествено продължава рисуването, тъй като всички платове се печатат на ръка. Дизайните са повлияни от олд-скул татуировките и гравюрите.

Къде може да те срещне човек из София, какви места посещаваш?

Харесвам конкретни места заради атмосферата и хората, които я създават. Предпочитам по-тихи места, имам няколко любими бара, но не съм от най-редовните посетители. Най-често ще ме намерите на откриването на някоя интересна изложба или с приятели на Кристал и Народен.

Как си представяш живота си без рисуване?

Никак.

Пожелай ни нещо.

Пожелавам ви шарен, разнообразен и никога скучен живот! Ако искате да разгледате творчеството на Александра, можете да го направите на нейната страничка тук , както и нейните готини чанти от проекта Cheese&Ashtray.

NAT_1256

Автор и снимки: Наталия Калчева

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *