Лицата, Събития
Leave a comment

АТОМ Хореографски Серии 3 – финалът

Заключителното представление по проекта за международен обмен на съвременние тавцибови артисти Атом Хореографски серии #3 се игра в препълнената зала на представлението се игра пред препълнената зала на Сцена Дерида. Танцьорите изпълниха пет танцови миниатюри хореографирани от Джозеф Лау , Искра Проданова, Стефания Георгиева, Шира Евиатар и Хърб Джонсън III. 

Творбите бяха силно експериментални, емоционални и въздействащи. Повечето от тях засягаха основни въпроси за личността в социума, индивидуалността и колективното тяло. Събитието се проведе в София в началото на септември, като част от него имаше 10 дневен интензивен танцов тренинг, воден от петимата хореографи, семинари на тема развитие на публики, бързи срещи с менторите и гост- хореографите, насочени основно към артисти и културни дейци. 

ДЖОУЗЕФ ЛАУ – ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 

“Изследване на множеството”

Изследване на противоречивите гласове, които живеят в индивидуалното и масовото. Процесът на работа за изминалите осем дни е смесица от импровизация, игра, групова работа и хореографиран материал. През това време участниците бяха запознати с някои хореографски инструменти и рамки, които могат да бъдат приложени в бъдеще към собственото им творчество с оглед да се стимулира и вдъхнови креативния процес на създаване у тях.Презентацията е съвкупност на резултатите от процеса, който започва и завършва с импровизация на танцуващите участници. 

Изпълнители: Бетина Димитрова, Боряна Японска-Христова, Виктория Сиракова, Габриела Янкулова, Деляна Стоянова, Дорина Пунчева, Ева Мелникова, Елена Маринова, Ивона Машова, Калина Георгиева, Катерина Петрова, Марио Василев, Мира Гайдарова, Неда Тенева, Пепи Колева, Свилена Николова, Стефания Стоянова, Тони Кулишева, Христиана Въжарова, Мартина Дякова, Йоханес Шроп, Хърб Джонсън III Музика: Highmatrix – Alva Noto, Funkbugfx – Alva Noto, Puffer – Biblio, Mr. Lonely – Bobby Vinton

ИСКРА ПРОДАНОВА – БЪЛГАРИЯ

“Танцът е начин на оцеляване. Важно е как да оцелеем, но още по-важно е да знаем как да живеем.”

Каква е ролята на опасността във вашата артистична практика? Колко рискувате в процеса на създаване и изследване на изкуството? Много страхове произтичат от инстинктите за оцеляване и те често определят нашето поведение (социално оцеляване и страх от публично говорене). Да се освободим от тези страхове е да прехвърлим значението и фокуса от оцеляването към живеенето, което е почти задължително, особено за онези, които сa в привилегировано положение да живеят във физически безопасна, защитена среда.

Изпълнители: Боряна Дживджанова, Диего Де Ла Роса, Михаил Бонев, Надя Милфорд, РайнаГлавусанова, Тереза Манжуа. 

СТЕФАНИЯ ГЕОРГИЕВА – БЪЛГАРИЯ

“Стените, които не можем да докоснем”

Посветихме времето си на докосването, на органичното вникване в себе си. Допуснахме да ни докосне някой, напълно непознат. Позволихме си бъдем себе си в плаващите пясъци на общуването и потънахме в пространството, между четири стени, което не успяхме да напуснем. Хипнотично, наелектризирано пространство, в което изходите са задънени, а мислите разтворени във водата на тялото. 

Изпълнители: Бетина Димитрова, Боряна Японска-Христова, Виктория Сиракова, Деляна Стоянова, Елена Маринова, Ивона Машова, Михаил Бонев, Тони Кулишева, Мартина Дякова Музика: Йоханес Шроп (вдъхновена и създадена по време на процеса на работа, специално за проекта)

ШИРА ЕВИАТАР – ИЗРАЕЛ

“Тела на знанието – да имигрираш в собствения си дом/тяло”

Всички имаме тяло, което запомня. То съхранява нашето наследство, традиция, култура, социална принадлежност и генетичен материал. В практиката ние използваме нашето „Аз“ като тема на нашето изследване, като субект в нашата култура, като съвкупност (тяло) от знания. Ние наблюдаваме какво се крие в тялото и ума, какво се приема за даденост или идва естествено. Ние „мигрираме“ към и от познатото, като инструмент за достигане на границите на нашето познание, тогава можем да скочим в морето на непознатото. Интересува ни двойствената реалност – как тялото е „цивилизовано“, „идентифицирано“, кодирано и в същото време е единствено, съвременно, съществуващо, субективно, изградено от плът и кости.

Изпълнители: Дорина Пунчева, Любов Жеглова, Мира Гайдарова, Пепи Колева, Свилена Николова, Тереза Манжуа, Христиана Въжарова

ХЪРБ ДЖОНСЪН III – САЩ

Индивидуална идентичност (Ipseity – може да се тълкува като феномен, който се подхранва от разбирането и личнияопит като обект на собственото възприятие)

Танцовото парче е изградено на база емоциите от собственото преживяване на всеки от изпълнителите, докато изучава личността си и това какво е наистина да бъдеш себе си и, най-важното – защо.

Изпълнители: Габриела Янкулова, Диего Де Ла Роса, Калина Георгиева, Катерина Петрова, Марио Василев, Надя Милфорд, Райна Главусанова, Стефания Стоянова, Пламен Стефанов, Николай Диков, Илия Алексиев Музика: Lorn ThunderSHOCK

Снимки: Иван-Александър Кютев и Петър Хаджиколев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *