Куфар
Leave a comment

Бали – духовно приключение и сбъдната мечта

Остров на екзотика и духовност

Бали е от местата, които със сигурност правят впечатление още преди да ги посетиш. На нас лично ни е мечтана дестинация –  в топ 3. Едва ли има някой, който не си мечтае да посети тази магнетична островна държава или да не е чувал за наситено зелените оризища, безброй многото храмове и красивите плажове. Всъщност Бали е мястото с най-много храмове в света, както и най-посещаваният остров в Индонезия. Балийските хора са толкова добродушни и миловидни, че ти се иска да се сприятелиш с тях още при запознанството. Полетът до Бали е дълъг и труден, но определено си заслужава чакането. Веднага след слизането от самолета се пренасяш в екзотичната обстановка, която ти придава богатата флора наоколо. Още в първите минути извън сградата попадаш в сърцето на азиатското ежедневие, много коли и скутери, кръжещи по пътя, както и огромният трафик. Придвижването в Бали е тягостно, защото максималната скорост, с която могат да се движат е 60км/час. Това е така заради големите задръствания, островът е пренаселен и това се забелязва във всеки един момент – било то на улицата или в заведенията. Това, разбира се, никак не може да помрачи прекрасното настроение, с което потеглихме към нашата първа точка и по-конкретно към хотела ни в Нуса Дуа. Това е един от най-известните туристически курорти. Хубавото е, че пристигнахме вечерта и нямаше толкова фрапираща адаптация заради часовата разлика. Хотелът беше много приятен и персоналът изключително любезен. С чиста съвест му дадохме максимум точки в booking и бихме го препоръчали на всеки. Закуската в Бали беше една от най-приятните, които сме хапвали. Нещо като палачинка, но по-дебела и направена във вътрешността си с плодове. Сервира се със свежи плодове и прясно изцеден фреш от диня (най-често).

NAT_5229NAT_4968 NAT_4970NAT_4978

На следващата сутрин потеглихме гордо към изпълнение на нашия двуседмичен план. Бяхме решили първите няколко дни да се отдадем на почивка и да прекараме повече от времето си по пясъците. Ходихме на различни плажове, заведения и готини улички, по които може да се снима съвсем спокойно. Тъй като сме фенове на травъл фотографията, нямаше как да не оценим колоритността на местното ежедневие и бит.

NAT_5007 NAT_5076 NAT_5333 NAT_5343NAT_5349  NAT_5694 NAT_5923NAT_5919

Основното придвижване от точка А до точка Б е със скутер или с така наречените private drivers, или иначе казано city guides. Това са местни шофьори, които изпълняват ролята на туристически гидове, с които можеш да се договориш  за сносна цена и пакет, в който е включен превоз из туристически забележителности, по ваше желание. Хубавото на този тип услуга е, че той се съобразява изцяло с вашия план и можете да разтакавате програмата си колкото си искате. Освен превоза, който предлага можете да се запознаете лично с него, да поговорите и да се сприятелите дори. Ние попаднахме на един такъв чрез tripadvisor, който имаше доста висок рейтинг. Бяхме си направили програма да посетим Tanah Lot Temple, Uluwatu Temple и Padang padang beach, както и един рибен ресторант на брега на морето.

NAT_5269 NAT_5256 NAT_5126 NAT_5732NAT_5316

Бали е необятен по отношение на заведенията и културните забележителности, и има безброй плажове, кои от кои по-хубави, диви и романтични. Като цяло Нуса Дуа не ни е от любимите места в Бали, даже ако трябва да повторим посещението си, ще го пропуснем без да се замислим. Сърцевината на острова е Убуд и околността – място благословено от Бог. Място пълно с история, култура и много, много красиви пейзажи, както и много пътеки за трекинг. Именно този град е смятан за културен център на Бали. Задължителни спирки в Убуд са „Свещената гора на маймуните“, Дворецът в Убуд и не на последно място за почитателите на природата – Оризовите плантации (Tegalalang Rice Terrace). Ако сте фенове на преходите проверете Ubud Rice Field Tracking. Освен всички прелести, които предлага Бали, в Убуд можете да се възползвате от балийските масажи и училищата за йога, които са едни от най-древните в света. Също така в Убуд и околностите се прави най-скъпото кафе в света, което се казва Luwak Coffe, ако сте ценители на кафето, можете да опитате (задължително прочетете за него преди да пиете, за да не останете неприятно изненадани). Несъмнено, ако посетим отново остров Бали, бихме отделили цялото си време на Убуд и природата около него.  ♥

DIM_1490 NAT_5520NAT_5234 NAT_5535 NAT_5659 NAT_5720 NAT_5749 NAT_5764 NAT_5813 NAT_6243 NAT_5874 NAT_5854 NAT_5828 NAT_5823NAT_5167 NAT_5165

Текст и фотограф: Наталия Калчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *