Latest Posts

С любов и отдаденост вкусът намери своя дом – „ВкусотериЯ“, Coffee & Burger place

Днес ще избягаме далеч от суматохата на големия град, защото новият ни автор и градски изследовател Мариета Илиева се включва директно от Старата столица, любимoто ни Велико Търново! А локацията е вкусното местенце „ВкусотериЯ“!

„ВкусотериЯ“ е „създадена преди много години” – първоначално, разбира се, като проект на съзнанието. Дълго преследвана мечта, която безспорно е подплатена с много време, труд, усилия, постоянство и търпение! За да бъде пресъздадена в материя. „ВкусотериЯ“ не е просто име! Тя е пример, че мечтите се сбъдват, когато вярваш, когато се бориш и когато обичаш!

Това е малък кофи шоп-ресторант в центъра на града. Преди две години,  малката уличка „Хаджи Димитър” 2, на която се намира заведението, оживява за дневния и нощния живот на Велико Търново. Така „ВкусотериЯ“ се превръща в съвсем естествена част от обстановката на улицата и става идеално място за извисяване на духа и настроението за всички любители на „различното”. Уличката води към стария град, в посока към ул. „Гурко” – междувпрочем една от най-живописните улички във Велико Търново, пазеща възрожденския стил. От нея се открива красива почти 180 – градусова гледка към паметника „Асеневци”, цялата „Света гора” и р. „Янтра”.

„ВкусотериЯ“ е първото по рода си заведение във Велико Търново, което предлага голямо разнообразие от бургери и като цяло първото място в старопрестолния град, заявило себе си като алтернативна, стрийтфуд локация с индустриален дизайн и безупречно обслужване – страхотен персонал, готов да подобри деня Ви! Те залагат на кратко, точно и ясно меню. Няколко вида бургери и интернационални сандвичи с разнообразни вкусови качества в перфектна хармония за отличен вкус по техни, изпитани рецепти и няколко вида салати.

А изкусителните десерти са винаги чудесен избор от облаги за вкусовите рецептори и любителите на сладките изкушения! И разбира се, висококачествено еспресо, освежаващи напитки, вносен алкохол и разнообразен подбор от бира.

ВкусотериЯ е известна неслучайно със своите вкусни, големи и сочни бургери, които се оказаха доста питателни за търновци, а и не само!

„През 2017 г. започнахме усилено да работим върху идеята да създадем селекция от няколко различни вида бургери, защото до този момент не се предлагаше такъв продукт във Велико Търново. Не говорим за „хамбургер”, а за „бургер”! Както обичаме да казваме “I’m not a Hamburger, I’m the Famous Burger!” И те се превърнаха точно в такива – известни!”, разказват създателите на „ВкусотериЯ“ за своите размисли и страсти.

Както споделихме вече, „ВкусотериЯ“ за първи път предложи на своите клиенти бургери, но не просто бургери, а истинска радост за небцето с хрупкаво, препечено хлебче със златиста коричка, което обгръща и събира в себе си добре комбиниращи се помежду си висококачествени продукти.

 

От добре познатия класически „Чийз Бургер” с телешко кюфте, до „Веги Бургер” със запечени зеленчуци и кълнове. Селекцията от бургери не спира до тук. В кухнята се вихрят цели седем неповторими вкуса, за да се припознае всеки ценител на ВкусотериЯ в един от тях, имайки пълната свобода да избира. Именно за това, те смело разгръщат въображението си и препускат в свят на вкусове, създавайки едноименните:“BBQ Спайс Бургер”, „Стеки Порк Бургер”, „Чикън Бургер”, „Хъни Хънт Бургер”, „Бейкън Чийз Бургер” с нюанси на различно, крехко месо, добре подправено и препечено в комбинация с пикантен сос, хрупкав лук, разтопен чедър, пармезан и други покоряващи сетивата съставки.

Определено първата ароматна хапка е неустоимо завладяваща и отключва всичките Ви рецептори! Този „бургеропроект” се оказва успешна стъпка и се превръща в тяхна запазена марка, съумявайки добре да развиват, прецизират и постепенно усъвършенстват своите идеи. Вече две поредни години през месец септември, организират „Burger Day” във Велико Търново. Събитие, събиращо на едно място много различни хора, емоции, вкус и музика обединени в една неделима частица, което го прави специално само по себе си!

„Изключително много се вълнуваме, когато организираме дадено събитие, защото подготовката стартира доста време преди това и фокусът ни е изцяло в тази посока. А старанието, което влагаме, идва право от душата и сърцето”, споделят те с нас! И така, за кратко време ВкусотериЯ се обуславя като „Coffee & Burger place” с европейски привкус… та нали точно те създават първите „царски” бургери на Търновград… С тайната съставка любов и отдаденост! А това си личи!

Разпознават „ВкусотериЯ“ като място за бургери, но и за специално кафе! Има „порода” хора, за които кафето е важно и решаващо за деня, дори и за настроението. За тях също така е важно да знаят къде могат да се снабдят с качествени кофеинови разновидности. И са късметлии, защото си имат „ВкусотериЯ“! Предлагат собствен бленд кафе от три вида арабика със завладяващ богат и плътен вкус. За почитателите на силното кафе са се подсигурили с висококачествено меко и ароматно еспресо.

Асортиментът от кафе преобладава и в други вариации на топли и студени кафе напитки, за да задоволи всеки вкус. Определено ще останете доволни от разсънващата напитка, но и от начина по който я сервират – с впечатляващо отношение и афинитет дори към най-малкия детайл!

Освен величественото кафе – любима напитка на мнозина, има подбрани варианти и за почитателите на други освежаващи напитки. Някой от които са смути, домашна лимонада и др. Смути линията „Смути деня си” се оказва също доста успешна през летния сезон, обхващайки голям диапазон от вкусове.

“С наближаващите топли дни решихме да предложим на клиентите си нещо различно от фреш. Нещо красиво, вкусно, цветно и не на последно място – здравословно! Тогава се зароди идеята за смути напитките. Започнахме да експериментираме и пробваме наши рецепти, стремейки се продуките да са в баланс, но и всеки да има своята индивидуалност. Постарахме се и презентацията на смути напитките да изглежда добре и да въздейства върху хората с усмивка”, с охота разказват от „ВкусотериЯ“.  

  

Във ВкусотериЯ може да посегнете към всяка една вкусотия смело и безотговорно. И ще Ви хареса, даже ще повторите! Убедени сме! Обстановката предразполага не само да изпиеш чаша ароматно кафе, но и да завържеш благ разговор на по чаша вино, да свършиш малко работа онлайн, да поостанеш насаме с мислите си или с профилите си в социалните мрежи. 

Защото интериорът е само поредното добро допълнение на всичко, което среща обонянието и небцето, „нажежен” от ефектни лампи в перфектен баланс с цялостното разпределение на обстановката. Индустриалният дизайн на заведението, предимно от дърво, е изцяло по собствена идея – включително масите, столовете, бара.

С изключително фино отношение към малките детайли и декорации, които са handmade. Останалите елементи са от тухли и метал. Акцент в самото помещение е също така ръчно рисуваната стена, която е тематична за заведението. Атмосферата е отлично допълнена с фотографии, оригинални лампи, декоративни щайги, ретро закачалка, книги и други причудливи предмети.

Всичко събрано прави едно уникално място, което съчетава в себе си различните вкусове – от кафето, през храната, до музиката. Малко, но топло и уютно местенце, поднесено с новаторски дух и артистичен щрих, поръсено с голяма доза усмивки. Усмивки, които са задължителен почерк в обслужването на „ВкусотериЯ“ – една от многото отличителни черти! Това е нещото, което ги прави различни. Всеки гост на „ВкусотериЯ“ е и техен приятел. Наричат феновете и клиентите си ‘ВкусотериЯнци’, наистина специално! Посрещат Ви с усмивка и топлина, предавайки доброто си настроение и положителна енергия, която носят в сърцата си.

На финала споделят с нас, че предстои много работа върху нови проекти и цели, които са си поставили за тяхното бъдещо развитие!

Със сигурност можем да кажем, че „ВкусотериЯ“ е уютно местенце, а усещането, когато си там, е сякаш си вкъщи!

Вкусете от вкуса!

–––––––––––––––

Работно време: всеки ден от 9:30ч. до 21:00ч., гр. В. Търново, ул.”Хаджи Димитър” 2. Повече информация за „ВкусотериЯ“ може да намерите и в социалните мрежи facebook и instagram. Както и в Tripadvisor

Автор: Мариети Илиева

Снимки: Даниела Личева

Пловдив Джаз Фест 2018 дава среща на различни музи с изложба, литературна дискусия и кино прожекция

Клубни концерти, майсторски клас на Дина ДеРоуз, младежки конкурс и традиционното връчване на наградата за цялостен принос в джаза също са част от богатата програма на феста

Пловдив Джаз Фест обяви съпътстващата си програма, която затвърждава тазгодишното издание на фестивала като истински калейдоскоп от изкуства. Сред планираните събития от 31 октомври до 3 ноември отново е превърналият се в традиция конкурс за млади изпълнители, както и литературна среща-разговор, майсторски клас по джаз пиано и вокал, и кино прожекция.

    Амбициозната програма допълва големите концерти на Елиане Елиас, Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, Дейв Холанд и Крис Потър, Ян Гарбарек и Трилок Гурту, които вече се радват на силен интерес от джаз любителите.

    Организатор на Пловдив Джаз Фест е Мира Кацарова и компанията ѝ„Блу Ем“, с подкрепата и партньорството на Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

    Откриването на Пловдив Джаз Фест 2018 е на 31 октомври в Дом на културата „Борис Христов“. То ще бъде съчетано с изложбата  „Колекционерът-импровизатор“, която ще представи на публиката картини от колекцията на Николай Неделчев. След това в голямата зала на „Борис Христов“ ще се състои концертът на Елиане Елиас, с участието на съпруга й Марк Джонсън. Същата вечер започват и клубните концерти на Пловдив Джаз Фест. На 31 октомври от 23:00ч. в Bee Bop Café ни очаква Милен Кукошаров квартет, с участието на Михаил Иванов.

    Денят на будителите е особено подходящ за литературната среща-разговор „Светлата гравитация на думите“ с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов. Дискусията ще се проведе на 1 ноември от 18:00ч. в клуб „Петното“ и неин модератор ще бъде Ина Иванова. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще има два концерта – първият е на Дина ДеРоуз, а след нея на сцената ще се качат Теодосий Спасов и Влатко Стефановски. Късният концерт в Bee Bop Café ще бъде на Христо Йоцов и Jazz Cats.

    На 2 ноември млади джаз музиканти и певци ще се срещнат с Дина ДеРоуз, която ще проведе майсторски клас по джаз пиано и вокал. ДеРоуз е част от състава преподаватели на едни от най-престижните училища в света, сред които Manhattan School of Music, NYU, The New School, Long Island University и др. Участието й във фестивала се осъществява в партньорство с Groove Atelier, по чиято покана Дина ДеРоуз пристига в България. От 20:00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ ще започнат двата големи концерта от основната програма. Първият е концерт-бенефис, в чест на легендарната джаз формация „Бели, зелени, червени“, която тази година ще получи Наградата на Пловдив Джаз Фест за цялостен принос в джаза. Този път наградата ще бъде връчена посмъртно и на един от най-значимите български джаз пианисти, Румен Тосков-Рупето, който през 2018 щеше да навърши 50 години. След награждаването и концерта-бенефис на Бели, зелени, червени, на сцената ще се качи Дейв Холанд със своя квартет, в който участва и Крис Потър. Името на Дейв Холанд заема солидно място в историята на джаза. Започвайки кариерата си от квартета на Майлс Дейвис, в последните 50 години той е свирил с почти всички големи имена и е учител и вдъхновител на мнозина.  В късния концерт на 2 ноември, пък, в Bee Bop Café ще чуем „Октет Пловдив“.

    На 3 ноември от 14:00ч. в клуб „Фарго“ ще се състои лектория на Елица Матеева и прожекция на филма „Орландо“. Финалът на Младежкия конкурс на Пловдив Джаз Фест е с концерт в Bee Bop Café, с начален час 16:00ч. Последният голям концерт е на Ян Гарбарек – човека, променил концепцията за свирене в джаза. В квартета му участва големият индийски перкусионист Трилок Гурту. Късното събитие в програмата на фестивала е представянето на дебютния албум на младия пианист Иван Гърбачев – от 23:00ч. в Bee Bop Café.

    „През годините за мен джазът придоби смисъла на екзистенциална метафора – той се превърна в гласа на добрия вкус във всичките му проявления: за музика, за изкуство, за държание, за език, но и за нравственост“, казва Мира Кацарова.

    И тази година Пловдив Джаз Фест събира в едно вдъхновението и мечтите на творци от различни точки на планетата, представители на различни поколения и различни изкуства. Очакваме ви в Пловдив, начало – 31 октомври.

Пълен календар на събитията на Пловдив Джаз Фест 2018:

31 октомври, Дом на културата „Борис Христов“ –  Четвъртото издание на Пловдив Джаз Фест ще бъде открито с изложбата „Колекционерът-импровизатор“, с картини от колекцията на Николай Неделчев.

20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – „Вечер с Елиане Елиас“, концерт на бразилската певица и пианистка, с участието на Марк Джонсън

23:00, Bee Bop Café – Милен Кукошаров квартет, с участието на Михаил Иванов – Мишо (контрабас)

 

––––––––––––––––––––––––

1 ноември, 18:00, клуб „Петното“ – „Светлата гравитация на думите“: среща-разговор с Аксиния Михайлова, Инна Пелева, Любомир Канов и Александър Секулов, модератор – Ина Иванова

20:00, Дом на културата „Борис Христов“:

Концерт на Дина ДеРоуз (САЩ и България)

Концерт на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски

23:00, Bee Bop Café – Христо Йоцов & Jazz Cats

 

––––––––––––––––––––––––

2 ноември,  Дом на културата „Борис Христов“ – Отворени врати: Майсторски клас по джаз пиано & вокал с Дина ДеРоуз

20:00, Дом на културата „Борис Христов“:

Концерт-бенефис в чест на Бели, зелени, червени от техни ученици и студенти

Концерт на Дейв Холанд квартет, с участието на Крис Потър

23:00, Bee Bop Café – Октет Пловдив

 

––––––––––––––––––––––––

3 ноември, 14:00, клуб „Фарго“ – „Орландо“ – Сали Потър в градината на минимализма: лектория с прожекция на филма „Орландо“

16:00, Bee Bop Café – Младежки конкурс на Пловдив Джаз Фест, концерт на финалистите

20:00, Дом на културата „Борис Христов“ – концерт на Ян Гарбарек, със специалното участие на Трилок Гурту

23:00, Bee Bop Café – представяне на дебютния албум на Иван Гърбачев

    Билети за големите концерти в залата на Дома на културата „Борис Христов“ могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. Освен онлайн, те са достъпни и на касата на Главната улица в Пловдив, както и в OMV, THE MALL, Книжарници Ориндж, Офис 1, Билетен център на НДК, Технополис, Български пощи.

    Билетите за клубните концерти се закупуват на място в Bee Bop Café преди началото на всяко събитие.

    Достъпът до литературната среща-дискусия, изложбата, прожекцията на филма „Орландо“, както и до концерта на финалистите в Младежкия конкурс на фестивала, е свободен.

Cadenza Vagabundos за десетия Хелоуин с Yalta Club в Арена Армеец

   Скитническата банда на Luciano и Cadenza Records гостува на най-голямото Хелоуин парти в София

Нощта, в която никой не се прибира вкъщи. Последната сряда на октомври е запазена за мащабния Halloween X Cadenza Vagabundos. Най-голямото Хелоуин парти в България отбелязва своята десета годишнина с пълно потапяне в изживяването Vagabundos, убийствени декори без аналог и сетовете на Luciano, Michel Cleis и Liubo Ursiny в столичната зала Арена Армеец на 31 октомври.

Роденият в Швейцария и отраснал в Чили харизматичен диджей и продуцент Luciano започва кариерата си от опушените малки клубове на Сантяго в началото на 90-те, за да стигне до огромните сцени на всички големи фестивали за електронна музика. Съвсем в началото, влиянието на първите две вълни легендарни детройтски техно продуценти го навира между шамарите на недоволни рок фенове в чилийската столица, преди да си спечели своя много лоялна публика и да развие латиноамериканската електронна сцена с други пионери като Ricardo Villalobos, Washington Miranda и Argenis Brito.

Въпреки огромния успех в Южна Америка, Luciano се мести в Европа, за да търси нови предизвикателства и да рафинира своето минималистично техно с неповторим латински груув в потните ъндърграунд клубове на Стария континент. След поредица силни издания за големи лейбъли като M_nus, Desolat и Cocoon, Luciano основава Cadenza Records – понастоящем един от най-уважаните лебъли за електронна музика със стотици издания в своята дискография.

Бохемската природа на Luciano обаче не му позволява да стои дълго на едно място. Историята на Vagabundos (скитници на испански) започва с желанието му да представи артистите от лейбъла с тематично парти, което отговоря на представата му за пълно потапяне и изживяване с музиката на Cadenza Records. Идеята за това събитие се ражда в главата на мениджъра Samuel Guetta след турне в Бразилия, по време на което публиката нарича Luciano и неговите артисти със запомнящото се vagabundos sin futuros (скитници без бъдеще). Магическата концепция за пътуващата чергарска трупа от необикновени изпълнители дебютира в клуб Pacha на остров Ибиза през 2010.

Интересно, но в досегашните събития на Vagabundos липсва тематично Хелоуин парти. Гастролът на скитническата трупа на Luciano е в комбина с най-известното подобно парти в София. Halloween X Cadenza Vagabundos отбелязва десетата годишнина на хелоуинското парти с Yalta Club, започнало с двестатина човека, две маски от Ку-Ку магазин и няколко тиквени фенери, за да се еволюира в мащабен ежегоден ескапизъм за хиляди маскирани фенове, които да се изгубят в имагинерен, но много реалистичен мрачен свят от впечатляващи декори. Изоставен лунапарк с работеща въртележка? Деветметрови кули за замъка на Дракула? Апокалиптична маянска пирамида? Кървави фонтани? Цялостната концепция на Илиян Дяков през годините не изключва и други стряскащи, но визуално впечатляващи неща като демонични клоуни, които черпят гостите с карамелизирани скакалци. Макар през годините на Хелоуин да са гостували такива  гости като Mark Knight, Victor Calderonе, Paco Osuna и Zombie Boy, много хора пазят добри спомени именно от цялостното изживяване и често са искали да повторим някое от емблематичните събития като изоставения Zombieland в Ялта и Freak Show-то в Интер Експо Център.

Yalta Club обаче не обича да се повтаря, затова решава да ремиксира най-добрите изпълнители и елементи от досегашната история на хелоуинското парти с нещо невиждано досега. Декорите и естетиката на Vagabundos, собственият почерк на клуба, музиката на Luciano, Michel Cleis и Liubo Ursiny и креативността на гостите обещават само едно – Halloween X Cadenza Vagabundos да бъде много грандиозен.

#halloweenxcadenzavagabundos

#thenightnoonegoeshome

#halloweenxyaltaclub

Събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/226332114842093/

Повече за Cadenza Vagabundos: https://www.facebook.com/CadenzaVagabundos/

Повече за Yalta Club: https://www.yaltaclub.com/

Билетите за HALLOWEEN X • CADENZA VAGABUNDOS струват 30 лева (обикновен) и 80 лева (VIP) в мрежата на Eventim. Повече информация може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Следваща Спирка „Изкуство“

София кипи. Трафик, червени сфетофари, претъпкан тролей, крайни
срокове, закъснели срещи. Кипи и много креативна енергия, която обаче остава
невидима. За да я изведем на преден план, решихме да провокираме зрителя на
най-неочакваното място, част от забързаното му ежедневие – спирките от
градския транспорт.

Кратки представления ще съчетават общо 4 жанра – литература, музика,
танц и изобразително изкуство, а интерпретация на известни европейски
произведения ще вдъхновява създаването на изкуство на момента от съвременни
български артисти. Те ще се настанят на софийските спирки, преплитайки нюанси
от цветни емоции, на които сивата забързаност единствено ще помогне да
изпъкнат по-ясно и осезаемо.


На 11, 12 и 13 октомври Росен Карамфилов, Георги Маринов – Хорхе
(Оратница), Калина Георгиева (АТОМ театър), Августина-Калина Петкова,
Албена Лимони и Костадин Кокаланов ще ни впечатлят със поредица от
своебразни артистични изяви там, където иначе най-малко бихме ги очаквали.

И така, докато чакаш транспорта и нямаш време за изкуство, изкуството идва при теб. В една посока ли сме?
Следващата спирка: ИЗКУСТВО ще бъде „Г.М. Димитров“ още утре. Следете
страницата ни във facebook за точния част и обявяване на изпълняващото дуо
артисти.


Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на Културата
в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

Петъчен raw vegan cake

 Искате ли да се поглезите с нещо вкусно и здравословно в петък? Е, този raw vegan cake е точно за онези от Вас, които познават вкуса на сладкия живот и то без угризения…

Основа:

  • 100 г орехи, може и лешници или бадеми
  • 60 г фурми, което е около 10 броя
  • 16г какао
  • щипка сол
  • 1супена лъжичка вода

Всичко се смила в блендера и се изсипва във форма с падащо дъно 16 см.диаметър. Заглажда се с лъжица, за улеснение се мокри и се оставя на страна.

Пълнеж:

  • 280 г сурово кашу, накиснато във вода за 4/6часа, може и цяла нощ
  • 120 г мед
  • 100 г кокосово масло, разтопено
  • 60 млн лимонов сок, което е 1 лимон
  • ванилия

Смила се всичко в блендера до покучаване на кремообразна смес и накрая се добавят 150 гр. плодове, в случая арония. Изсипва се върху основата, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне. После, преди сервиране се освобождава от страничната форма, украсява се отгоре с останали плодове, реже се и се хапва с най-голямо удоволствие!

За нас сготви усмихнатата Мариана Ангелова, която ни изкушава редовно с невероятните си сладкиши и торти. Повече за красивите й творения може да намерите в страничката й във facebook, а ние обещаваме, че редовно ще споделяме по нещо много сладко и направено с любов от кухнята й! 

Автор и снимки: Мариана Ангелова

 

ACT Фестивал представя: революция на теория и действие

   Фестивалът ще отбележи с дискусия и спектакъл 50 годишнината от 1968г., 100 годишнината от Ноемврийската революция и 200 годишнината от рождения ден на Карл Маркс

През 2018-а се навършват 50 години от 1968г, 100 години от Ноемврийската революция, 101 години от октомврийската революция и 200 години от рождението на Карл Маркс. ACT Фестивал ще отбележи тези поводи с две концептуално свързани събития в паралелната и артистичната си програма.

Малко млади хора знаят, че през 1968-а година София е единственото място, където реално Изтокът и Западът са се срещнали – два месеца след барикадите в Париж и две седмици преди интервенцията в Прага. Естествено, било е изключително важно на Деветия Световен Фестивал на младежта и студентите в София да няма опасни ситуации. Единствената такава започва с думите „Скъпи другари, скъпа държавна сигуpнoст…”. Преди да успее да продължи, тайната полиция прибира лидера на ляво настроената западно-германска група КД Волф. 50 години по-късно той се завръща в България за дискусията “Говорейки за революция?”, която ще се проведе на 24 октомври (сряда) от 11.00 часа в Гьоте институт – България.

На нея Карл-Дитрих Волф, международно известният български писател Георги Господинов и артистичният директор на прочутия независим театър Арка в Прага Ондржей Храб ще дискутират ролята на изкуствата във времена на революции, контра-революции и потушени революции.

На следващия ден темата ще бъде продължена с акцент в международната артистична програма на фестивала – европейската копродукция INVISIBLE REPUBLIC #STILLLOVINGTHEREVOLUTION

Спектакълът, пристига точно след световна си премиера, която предстой на 13 октомври в Берлин. Представлението разглежда историята на четири жени, които тръгват на случайно търсене за нова любов през пространството и времето на странния стар континент.

Между май в Париж и Пражката пролет, едно е ясно: революцията не познава сезоните и не се придържа към никакъв сценарий. Тя не умира от оловно отравяне, детски болести или слабостите на старостта, а от меланхолията на своите поддръжници. Единственото нещо, което може да помогне срещу постреволюционната депресия е привеждането в изпълнение на радикалната демокрация: едно истинско събиране.

Kонцепцията и режисурата на представлението са на популярната германска театрална трупа andcompany&Co., а ACT Фестивал за свободен театър е копродуцент съвместно с HAU Hebbel am Ufer (Берлин), Künstlerhaus Mousonturm (Франкфурт на Майн), FFT (Дюселдорф), ARCHA Theatre (Прага) и Brut (Виена), с подкрепата на Театрална компания MOMO (София).

Автори и изпълнители са Нина Кронйагер, Мариана Зенне, Клаудия Сплит и Мира Партеке, а текстът е на Александър Кaршния и Никола Норд.

ACT Фестивал за свободен театър е тук:

http://actfest.org/

https://facebook.com/ACTFESTIVALBG/

АСТ Фестивал за свободен театър 2018 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд култура. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България, Френски институт в България и Посолство на Държавата Израел. Със специалната подкрепа на Unimasters Logistics.

АСТ Фестивал се реализира в партньорство с Фондация “Арт офис”, Посолството на САЩ,

Фондация „Америка за България“, Театрална компания МОМО, ДНК – Пространство за съвременен танц, Театър Азарян, Национален дворец на културата, Център за култура и дебат „Червената къща”, Галерия Етюд, Театрална работилница Сфумато, Чешки център, Move.bg, Creative Energy Hub, Посолство на Кралство Дания в София, Jameson, Savina и Resonator.

Медийни партньори: Actualno.com, Kafene.bg, Dir.bg, Impressio, Stand.bg, Jasmin.bg, Delo.bg, ВИЖ! Magazine, Grazia, MissBloom.bg, SofiaLive.bg, Seen.bg и Лицата на града.

Автор: Елена Пенева

Снимки: Личен архив

Третото издание на фестивала Night Market е тук!

   Night Market е събитието, вдъхновено от подобните лондонски и нюйоркски ивенти, случващи се още от края на 90-те години до наши дни…

В ядрото на замисъла му стои идеята да се даде възможност на младите творци да се изявят пред публика, да кореспондират с нея пряко, като, разбира се, я запознаят с творчеството си отблизо. Алтернативното събитие ще се случи в НДК на 13 октомври от 18:00 часа до късно през нощта и за трети пореден път ще изпълни пространството със стрийт-арт мода, оригинални аксесоари, secondhand-селектори, аксесоари за улични спортове, принтове и други цветни произведения. Изложителската част ще стартира в следобедните часове, като сме сигурни, че ще внесе много цвят,  усмивки и артистично присъствие в деня ти, а веднага след като напълниш чантата си с красиви авторски, български продукти, Night Market те кани да се присъединиш към подобаващото продължение на стрийт арт базара, а именно електронно парти, включващо DJ като Mironov /Melformator/ 1000 names и Stranger Synths.

Ето и кои са талантливите автори, които ще те чакат да кажеш едно „Здрасти“:

 

Криолиполиза в клиника „Derma-act“. Що е то?

Заинтригуванa от иновативната неинвазивна процедура за намаляване на мазнините в определени области на тялото чрез замразяване и впоследствие разрушаване на мастни клетки – Криолиполиза, този месец откраднах няколко часа за себе си в клиника „Derma-act“, която се намира на бул. „Черни връх“ 150. Впечатление ми направи изчистеният интериор, който несъмнено показва добър вкус и отношение към детайла. Това място наистина те предразполага да се почувстваш чудесно от прекараните няколко часа там в името на красотата и доброто самочувствие.

Истината е, че по време на пубертета имах проблеми с килограмите, а всички диети, които опитвах, имаха йо-йо ефект. Имам забързан начин на живот и ако трябва да бъдем честни, не спортувам редовно, но ходенето пеша по няколко километра на ден е задължително, както и здравословното хранене, и все пак нямат ефекта, който ми се иска да постигна. Оказа се, както ми обясни д-р Петя Петкова, която проведе процедурата, че много често натрупаните мазнини по време на тийнейджърските години остават в тялото за цял живот и много трудно можеш да се пребориш с тях. Процедурата, на която се подложих се бори с този проблем. В съчетание с редовен прием на голямо количество вода и спорт резултатите са страхотни. И така… моето приключение започва.

Както споменах по-горе, когато отидох за записания си час в клиниката, ме посрещна д-р Петя Петкова. По време на обстойната консултация д-р Петкова отговори на всичките ми въпроси. Заедно обсъдихме и очакванията, които мога да имам след нея и това как да се грижа за тялото си за по-видим резултат. Избрахме зона, в която аз лично най-трудно отслабвам, а именно – вътрешната част на бедрата. Докато се подготвяхме, тя ми разказа за самия процес, механизма на апарата и предполагаемите усещания по време на терапията.

Криополизата не изисква прилагането на пълна или локална анестезия, защото процедурата е напълно безболезнена. В резултат мастните клетки се разграждат в продължение на няколко месеца по естествен начин и постепенно може да се забележи как дебелината на слоя мазнина намалява.

Стартираме процедурата…

Първоначално се поставя мембрана, която предпазва кожата от студово изгаряне, след това се слага и накрайникът. Усеща се лек вакуум и процедурата започва. В първите 5-10 минути се усеща изтръпване, студ или минимален дискомфорт, след достигане на -2 градуса – температурата, която гоним, за да е ефективна процедурата, тези чувства изчезват. Процедурата за една зона трае 1 час. Усещането беше приятно и в моя случай нямаше дискомфорт, но това е строго индивидуално спрямо чувствителността на кожата на пациента. След като свърши първият час, накрайникът се сваля и следва 3-4-минутен масаж с ръце, целта на който е да повиши темперетурата на кожата, да се възвърне кръвообращението и най-важното – замразените мастни клетки, които са във формата на кристал, да се спукат. Д-р Петкова ме увери, че след края на процедурата не остават белези, единствено /което е и за кратко/ – очертанието на накрайника, с който съм седяла в продължение на един час.

От „Derma-act“ си тръгнах удовлетворена, усмихната и с повишено самочувствие и тонус. А освен това процедурата е на изключително достъпна цена. Разбрах също, че тя може да се прилага на всеки 2 или 3 месеца, но не по-рано, за по-видим ефект. Подходяща е за всички хора, които искат да свалят няколко сантиметра от дадена зона или имат проблем с постигането на видими резултати само със спорт или диети. Нека не се лъжем, че когато лятото свърши, понякога губим мотивация да се грижим толкова добре за тялото си, особено когато сме облечени с дебели дрехи. Освен това празниците, свързани със семейни събирания и безкрайно седене на масата, наближават, лятото ни се струва толкова далече… а контролът върху спазването на диети – невъзможен. Затова със сигурност ще повторя процедурата, след като измине необходимото време.

А сега мога само да кажа: Благодаря за професионализма на целия екип на „Derma-act“.

Автор: Ваяна Данаилова

Снимки: Личен архив

Магичната цигулка на Ара Маликян

Популярният цигулар виртуоз Ара Маликян, притежаващ уникална техника за изпълнение на класическа музика, е не по-малко известен диригент, композитор, телевизионен водещ, основател на музикален квартет „Паганини“ и… дори филмов актьор! Музикални критици определят неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и иновативни в световен мащаб. Завладяващата ескпресивност, страстност и влудяваща енергия е това, което от първата секунда грабва публиката на самобитния цигулар.  Мнозина го обявяват за магьосник, владеещ някаква тайна или дори дяволски чар, с които покорява слушателя и го въвежда в състояние, близко до транс.

„За да завоюва висоти в изпълнителското изкуство, музикантът трябва да извърви дълъг път, да шлифова своята виртуозност, която е съчетание от техника и дълбоко премислена и почувствана индивидуална интерпретация. Признавам, че безумно съм влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея действително има нещо вълшебно,  помагащо да се обедини силата на духа и на мисълта в едно цяло,“ – споделя Ара Маликян.

Сценичният образ на този брилянтен цигулар коренно се разминава с имиджа на класическия музикант. Дългата му и непокорна коса се вее волно, а черната като катран брада очевидно недолюбва бръснача. В сценичните костюми са вплетени етно мотиви, линията често е модернистична, дори присъстват авангардистки елементи, клонящи към фриковост. Виртуозните изпълнения преминават в огнен вакхически или шамански танц, възпламеняващ и останалите изпълнители. Понякога музикантът си позволява предизвикателно да полегне на сцената, продължавайки да свири все така завладяващо.

Маликян излиза на престижни световни сцени, съпровождан от най-авторитетни и прославени оркестри. Имената на Карнеги Хол, Центъра на Форд в Торонто, Кралската Опера и Театро Еспаньол в Мадрид дават представа за географията и мащабите на изпълнителските му изяви. Наред с творби на любими класически композитори – Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате – Маликян изпълнява и авторски парчета, както и музика от разнообразни етнически и народностни култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска – често в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му често звучи и филмова музика.

Дискографията на Маликян включва 25 албума, а годишният му изпълнителски график –  около 450 концерта в най-различни кътчета на планетата. Музикантът е носител на множество високи международни награди за цигулково изкуство.

Роден е в Ливан през 1968 година, в арменско семейство, което по-късно е принудено да избяга от избухналата  в страната гражданска война. Така Ара Маликян се озовава в Германия, а след това и в Ангия. Навсякъде с него пътува и цигулката му. Първата среща с нея е едва на тригодишна възраст, когато получава безценния подарък от баща си, също цигулар.

„За свой дом избрах Барселона, Испания, но съм щастлив да пътувам и концертирам по цял свят,“ признава Маликян. Обича историческата си родина Армения и често гостува там с концерти. Особена връзка обаче усеща с България, тъй като студентските му години в знаменитата Гилдхолска школа за музика и театър в Лондон са озарени от сърдечното приятелство с големия наш цигулар Васко Василев.

„Класическата музика е в постоянно търсене и движение, но никога няма да умре“, оптимистично обобщава Маликян. На българската публика през ноември т. г. предстои за втори път да се наслади и развълнува от неговото изпълнителско изкуство по време на турнето, озаглавено „“Невероятната история на една цигулка“. Концертът на Ара Маликян е на 1 ноември в зала 1 на НДК.

Автор: Бойка Драгомиретцкая

Снимки: Личен архив

 

 

Зора и синята врата…

   Зора Романска е артист, дизайнер на бижута и истинско градско вдъхновение! Срещаме те с нея в един от вторниците на октомври до тази прелестна синя врата…

Повече за BagdooR: BagdooR е проект, вдъхновен от градската култура. Той е спонтанен и очарователен, а негови създателки са Биляна Валентинова и Рене Генадиева. Очаквайте BagdooR в Лицата на Града всеки вторник!