Артисти, Изкуство
comment 1

Божидар Стоичков

   Той е творец, който прави музика за душата и се радва на живота във всичките му нюанси. Божидар е наш приятел, с когото се разходихме в най-горещия ден на май, за да ни разкаже повече за динамичните си дни и богати на емоция нощи.

bojidar_stoichkov (1)

Здравей, Божидар! Разкажи ни малко повече за себе си.

 Писах, писах… трих, трих… Не мога! Шегувам се, разбира се.

За 26 години ми са се случили доста неща.

Да ти разкажа ли как си играехме с децата пред блока?

bojidar_stoichkov (5)

Как срещна кахона?

За пръв път видях кахон в музикалното училище на една продукция на класа по ударни инструмент. Едно от децата там свиреше на тонколона“, така го видях. Прибрах се вкъщи едва ли не тичайки, изтърбуших една стара руска тонколона и заблъсках на нея… Само дето нямаше нищо общо с онази кутийка, чийто звук така приличаше на барабани.

bojidar_stoichkov (4)

След известно време вече бях забравил за случката, когато се появи един приятел, който донесе един кахон в школата, в която ходех на уроци при Ани Гитева. И така за рождения си ден реших да си взема първия кахон.

Кои са музикантите, от които се учиш?

От всички.

И не само музиканти, от певци също. Шегувам се! Често музикатите се майтапим, че певците не са музиканти, но това далеч не е така.

Имам своите любими музиканти, изпълнители, разбира се. Те невинаги са едни и същи. В един момент може някой да те вдъхновява много, в друг момент друг, след време пак първият да ти стане любимец отново и да преоткриеш нови неща в него; може да откриеш трети, и т.н.

Слушам най-различна музика, като започнем от поп, рок, соул, рнб, хип-хоп, фънк, джаз, латино, класическа музика и т. н. Не познавам музикант, който да слуша само един стил.

bojidar_stoichkov (8)

Някои от любимите ми барабанисти и перкусионисти са: Buddy Rich (може би най-добрият барабанист, живял до денднешен), David Garibaldi (Tower of Power, една от любимите ми групи), Chris Dave; Giovanny Hidalgo (Conga); Miguel Anga“ Diaz (Irakere; Buena Vista Social Club); Israel El Pirana“ Suarez (Cajon); Jorge Perez Gonzalez (Patax); Heidi Joubert (Cajon) и много други.

 Какво е музиката за теб?

Начин на живот…. общуване… знания… памет…. история… бъдеще… минало… любов… щастие… тъга….благословия… проклятие… всичко!

Откъде черпиш вдъхновението си?

Ами, вече споменах много от нещата, от които черпя вдъхновение, но хората, които всеки ден срещам, може би са най-голямото. Приятелите, познатите, непознатите, новите лица, неприятелите…

Природата също! Обичам морето!  Обожавам морето! Хайдееее на мореееее!

bojidar_stoichkov (3)

Сподели ни една своя мечта!

Накратко: Мечтая да обиколя света!

Мечтая да посетя всички страни в Европа! И не само!

Да срещна нови музиканти и да опозная нова музика.

Да уча в чужбина.

Пожелай ни нещо!

На вас пожелавам да сте все така позитивни, готини, интересни, креативни, и най-вече ПЕЧАТНИ.

bojidar_stoichkov (9)

А на читателите ви пожелавам да се усмихват и да следват мечтите си. 🙂

Автор и снимки: Цветана Бонева

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *