Chefs, Кухня
Leave a comment

Шеф Цветомир Николов от Niko’las 0/360


   Когато за пръв път посетихме Niko’las 0/360, усетихме едно особено гъделичкане в стомаха си, защото ястията, които приготвят там, могат да те накарат да се влюбиш в храната. Като верни почитатели на доброто хапване и красивия живот, след като се насладихме докрай на изкушенията в ресторанта, намиращ се в самия център на София, решихме да си поговорим с неговия главен готвач и създател Цветомир Николов. Цветомир ни посрещна с усмивка, седнахме в просторната градина и се заговорихме. Той ни направи малка разходка през менюто на ресторанта, като ни разкри и някои тайни рецепти. Излишно е да ти разказваме за сочния октопод, най-крехките калмари и креативното виждане за яйца по Панагюрски, защото вярваме, че можеш да им се насладиш и сам, като посетиш новото ни любимо място в града. Сега те оставяме да разбереш малко повече за любовта към готвенето от самия шеф Цветомир Николов.

chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (4)

Здравей, Цветомир! Разкажи ни малко повече за себе си.

За себе си мога да разказвам много, но влюбването ми в кулинарията започна, когато бях на 7 години. Първото ми и най-дълго влюбване, за него съм благодарен на покойната ми баба, която ме отгледа и възпита да бъда истински себеотдаден на две неща: работата и любимите хора, без които не мога. През годините пътувах главно в Европа: Франция, Италия, Австрия, Германия, Холандия, Норвегия и Англия, където срещнах много вдъхновение, знание, и добих куража да се върна в България, за да опитам да намеря своето място!

chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (12)

Как се роди идеята за Niko’las 0/360?

Идеята за Niko’las се роди преди две години, когато напуснах последното си работно място, на което дължа много заради важните уроци, които ми даде, и пред мен се изправи въпросът дали да бъда отново служител на заплата, както са свикнали повечето колеги в България, или да се изправя и да скоча с двата крака в големия океан, наречен собствен бизнес! След като последните години се потрудих доста, за да получа признанието за най-добър готвач на България за 2015-а, и следващите няколко проекта за отварянето на няколко заведения с различна концепция и за други хора, с които в момента на успех не се разбрахме, нямаше много време за мислене и назря моментът моят труд да ми даде тласък за старт на собствен бизнес, в който да влея цялата си сила, знания и любов. Тук искам да изтъкна труда и усилията на един човек. Човек, с когото споделям успехи и неволи. Това е Галина Виденова, която ми е като майка. Тя е моят разум и съзнание в това начинание! Галина, която е готвила четири пъти на експедицията ни на Антарктида, намери своето място и на този континент и сега заедно се борим с неволи и успехи!

chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (7)chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (9) chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (8)

Храната, която приготвяш, е повлияна от различни крайчета на света. В менюто усетихме азиатски полъх. Коя обаче е любимата кухня, която създаваш?

Любимата кухня, която създавам, е тази в ресторанта. Един различен поглед над България и Азия. Моята любов към Изтока си личи и не я крия, а я показвам на всички, които не са разбрали, че нудълс не е просто улична храна, а религия, а къри не е просто английска или азиатска дума, а е вкус, aромат и любов. Не мисля, че в България някой може така старателно да пресъздаде азиатските вкусове, както се опитваме аз и екипът ми.

Кой продукт е най-голямата ти слабост?

Морските продукти и азиатските подправки.

chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (6) chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (5) chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (10) chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (11)

Какво ти даде готвенето?

Даде ми дисциплина, отговорност и бъдеще.

Как минава един твой ден?

Ставане в 6.00, отиване на пазар, след това отваряне на ресторанта в 9.00 ч., подготовка на менюто за обяд, след това обеден сървис обяд с екипа, в 15.00 ч. – разбор на задачите за вечерта, подготовка и старт на вечерния сървис в 19 ч., след вечерята, която свършва в 23.30 ч. – разбор на деня и заявки за следващия ден.

Кое те предизвиква да твориш?

Очите на моята съпруга Елина.

chef_tsvetomir_nikolov_ot_nikolas (13)

Ако искаш да се потопиш в прекрасната атмосфера на Niko’las 0/360, можеш да го направиш по всяко време, когато чудното място е отворено. Повече информация можеш да намериш в сайта на ресторанта, както и в официалната му страница във facebook. 

Автор и Снимки: Цветана Бонева

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *