Мода
коментара 2

Червената кралица Уляна Сергеенко

Тя е с огромни сини очи, тя е с плътни червени устни, тя е млада, божествено красива, очарователна, вдъхновяваща, ексцентрична, модерна, тя е майка и съпруга, тя е дизайнер на висша мода и името й е Уляна Сергеенко, наричана още Червената кралица.

jaiperdumaveste_nabile-quenum_streetstyle_ulyana-sergeenko_paris-haute-couture-fall-winter-2015_-8684

Малко са думите, с които можем да опишем Уляна Сергеенко, но си заслужава да й обърнем голямо внимание, и да ви разкажем за нейния път към висшата мода, за силно подчертаната й индивидуалност и за нейното вдъхновение. За това как едно момиче, на което хората са се присмивали, сега твори висша мода и е първият руски дизайнер, който представя своите колекции в Paris Fashion Week наред с Dior, Chanel, Fendi и Balenciaga.

111

Уляна Сергеенко е родена  на 30 август 1981 г в град Оскемен, Казахстан. Родителите й са лингвисти, майка й преподава английски, а баща й е собственик на керамична фабрика. След падането на Съветския Съюз семейството й се мести в Санкт Петербург, където Уляна учи филология в университета. Тя винаги е имала увлечение към модата, към различното и това тя показва и проявява още като ученичка. Налагало се е в училище да носи униформа, която винаги е преправяла, за да се чувства по-добре в нея. Преправяла е не само училищната си униформа, а и повечето дрехи, защото там, където е живяла е имало само два магазина – „Женски работнички“ и „Провинциални жени“.  Уляна е била известна в училище, защото винаги е нарушавала правилата и ясно е показвала своето Аз, не се е страхувала и колебала да го прави, но и за това са я осмивали и е била сочена с пръст. Тази красива жена и творец е един прекрасен пример за нас, за това колко е важно да правиш това, което те кара да се чувстваш щастлив, да изразяваш себе си въпреки всичко и всички . Историята не спира до тук. В последствие руската лейди се омъжва за руския милиардер Данил Качатуров, и двамата имат дъщеря Василиса. Благодарение на богатия си съпруг, Уляна посещава редовно всички ревюта на висшата мода и става известна като “Russian  Couture shopper”, защото висшата мода е в кръвта й и след ревютата винаги купува роклите, които силно желае. Дори в едно интервю тя обяснява колко е било силно желанието й да притежава точно определена рокля от ревюто, на което е била. Сравнява чувството с филма „Властелинът на пръстените“, в който се описва колко е силно чувството да притежаваш пръстена, а в нашия случай – роклята. Посещавайки модните ревюта и много модни събития и партита, Уляна носи  дрехи, направени по неин дизайн, с което прави силно първо впечатление и винаги е много атрактивна и интересна, а всички фотографи са в очакване тя да се появи и се надпреварват да я снимат.  Един от любимите й дизайнери и истинско вдъхновение е Джон Галиано. Познавайки работата му за Dior, разбираме защо Уляна го харесва толкова много.

alalalaa alalalalaa alalalalalal3

За да може да е във висшата мода и да изразява своите идеи, през 2011 година прави своя дебют като дизайнер и представя първата си колекция. Всичките й колекции, както и собственият й стил на обличане, са със силно подчертана женственост и са повлияни изцяло от Русия, като руския иконичен Бабушка стил от 1950г, при който е характерна забрадката на главата,  дълги поли и дебели пуловери. Уляна Сергеенко е първият руски дизайнер, който представя своите колекции на седмицата на модата в Париж.

11111

alalala2222

Днес ще се спрем на последната й колекция, която представи именно там. Отново цялата колекция е израз на чувствата и емоциите на Уляна.  Новата й линия е посветена на родителите ни, на 60- те години, на уникалната епоха, на дните на „размразяване“,  когато икономическото възстановяване съвпада с емоционалния възход. „Силуетът е съвършено нов, опростен е този сезон и жената в колекцията е майка ми, учителката в училището „ – споделя Уляна Сергеенко. Колекцията е адресирана към емоционалния руски филм от 1962 година  „Nine days of one year“. Тя е разделена на няколко теми, една от тях  е съветският спорт. Спортът е бил основна част от съветския живот, възрастните са правили гимнастика на работа и децата са започвали деня си със сутрешни упражнения. Бомбър якето също е вдъхновено от съветския спорт, но е украсено с хиляди пайети и изглежда като ризница. Науката е била извънредно важна през 60-те години, това са били дни на географските открития, дни на откритията в космоса и в тази колекция има препратки точно към тях.

alala4444 befunky-collage

Обеците приличат на молекули, а някои бродерии приличат на хербарии. Някои от принтовете са с кестени, тъй като в Москва има много кестенови дървета. Много от източниците на вдъхновение включват пътуването, животните и северните пейзажи. Дантелата е в ДНК на колекциите на Улияна и тя е единственият руски бранд, който работи с ръчно изработени дантели, които се правят в град  Вологда. Този сезон дантелите са графични и геометрични, твърди са и с метални нишки. Бродериите са ръчно направени в Италия. Някои от облеклата напомнят на облекло на  учител по химия или биология, а има костюми и палта, които са вдъхновени от мъжкото облекло. Копчетата са изработени от полускъпоценни камъни. Някои модели очила са вдъхновени от университетите, от мраморните им зали и дървени библиотеки. Редица известни личности носят дрехите на Червената кралица с гордост, а едни от имената са – Сара Джесика Паркър, Бионсе, Дита фон Тийз, Орнела Мути и прекрасната Наталия Водянова.

123344444

Такава видяхме ние Уляна Сергеенко, както и динамичната й колекция, която ни накара да усетим Русия по един нов и по-различен начин. Не забравяйте да носите модата винаги в сърцето си, защото жени като Уляна доказват, че именно това, което се крие под дрехите, е по-важно от всичко останало.

Автор: Ива Стефанова

2 Comments

 1. Емилия says

  Ива Стефанова,
  Препоръчително е да правите справки, преди да пишете материал.
  – На руски името е Уляна.
  – Другото име, което ме подразни, е Дита фон Тийз. (Идва от „стриптийз“.)

  • Лицата на Града says

   Здравейте, Емилия! Ще променим името на Уляна. Истината е, че владеенето на руски език не е приоритет за всеки и това е причината за подобна грешка. Благодарим Ви за градивния коментар! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *