Лицата, Събития
Leave a comment

Да промениш живота си с Брат Пронк

Днес Ви срещаме с един човек, който се е oсмелил да промени живота си до краен предел. Взимайки това решение, надали тогава е знаел, че днес ще бъде дясната ръка на основателя на метода – Вим Хоф, който включва упражнения за дълбоко дишане, медитация и постепенно излагане на студ и леден душ. Днес той е един щастлив човек, който има мисията да обикаля света и да предава това така ценно умение. Какво ни сподели той, можем да обобщим накратко, а останалото прочетете сами.

Мисля, че ние, хората, в днешно време сме загубили контакт с природата, със себе си, както и с хората около нас. Използвайки Метода на Вим Хоф като инструмент, можем да се свържем по-дълбоко със себе си без някакви фокуси.   

Здравей! Разкажи ни как се запали по Метода на Вим Хоф? 

Здравейте, 

Казвам се Барт Пронк, на 40 години съм и живея с приятелката си Теса в центъра на красивия Амстердам. Инструктор съм по метода на Вим Хоф III ниво. Преди години имах труден период от живота си. Реших да напусна работа и да започна свой бизнес. Имах дългогодишна приятелка по това време и малко след като ѝ казах, че започвам наново и искам да променя живота си, тя ме напусна. По това време посещавах семинари за личностно развитие и търсех кое е следващото предизвикателство, което да ме запали. Тогава, уж „случайно“, попаднах на семинар на Вим. Tова беше в самото началото, когато той самия тъкмо започваше, и веднага разбрах, че този метод е нещо специално и различно и може би беше именно това, което търсех. Времето доказа, че е било точно така. 

Какви бяха стъпките до достигане на желаното ниво?

Уча се всеки ден, тъй като работя с хора и всяка една ситуация е различна от другата. 

Наистина считам себе си за късметлия да имам възможност да бъда дясната ръка на Вим. В самото начало нямаше толкова много негови последователи. Но присъствайки в неговото обкръжение и усещайки енергията му – тя да ми дава толкова много, да мога да наблюдавам и да задавам всякакви въпроси, беше изключително ценно за мен. Какво правиш сега? Защо го правиш така? Какво би направил, ако…? Какво да направя, когато хората имат такъв проблем?

В началото, няколко години, аз просто му асистирах и помагах, преди самият аз да започна да водя собствени групи. Вим винаги ми е казвал: „Гледай, наблюдавай и се учи, и твоето време ще дойдеѝ. Мисля, че е важно да имаш учител, от който да учиш и който да те напътства. Някой, който да споделя знанията, опита и мъдростта си с теб, детайлите, тънкостите и философията. Започнах да работя с Вим през 2012 г., а се сертифицирах през 2015 г. 

От 2018 г. насам съм един от учителите в Академията на Вим Хоф, където подготвяме и учим хора, които искат да станат сертифицирани инструктори. 

Виждам как идват нови хора да се сертифицират и са толкова ентусиазирани, че веднага започват да правят свои собствени семинари и желаят да покорят света, което е супер, но често им споделям своята собствена история и им казвам да бъдат търпеливи.

Това е, като да изкараш шофьорска книжка, научаваш се да караш кола, когато започнеш да я караш сам, тогава ставаш все по-добър с всеки изминал ден. 

Разкажи ни как мина първото събитие в България?

Никога не бях идвал в България преди. Анна Грозданова се свърза с мен и ме покани. Тя попаднала на семинар по Метода на Вим Хоф, докато живяла в Бали. Аз съм винаги готов за нови приключения, почувствах, че това ми кликва и веднага се съгласих. 

Все още няма сертифицирани инструктори в България по Метода на Вим Хоф и за мен е супер да мога да запозная колкото се може повече хора с метода тук. София беше началната точка с първия семинар, който се проведе през април. 

Посрещането беше, като „топла вана“, хахахха. Ледената вана е един чудесен начин да повишиш енергията си, да се почувстваш добре и да тренираш 125 000 км вени, които имаме в тялото си, но нищо не може да бие топлата вана. Шегувам се, разбира се. Харесаха ми хората, културата и високите вибрации. Мислех си, преди да дойда, че хората ще са малко дистанцирани, но останах изненадан, всъщност беше точно обратното. Хората, които дойдоха на семинара, бяха изключително отворени и имаха желание да научат нови неща, за което им благодаря от сърце. Почувствах се прекрасно – заобиколен от толкова позитивни хора и много от тях ми пожелаха да се върна отново. 

Мислиш ли, че дишането и студът могат да помогнат на тялото и душата да се излекуват?

Абсолютно, да, мисля, че ние, хората в днешно време, сме загубили контакт с природата, със себе си, както и с хората около нас. Използвайки Метода на Вим Хоф като инструмент, можем да се свържем по-дълбоко със себе си без някакви фокуси.   

В днешно време разчитаме прекалено много на външни фактори, не казвам, че медицината и технологиите са нещо лошо, но работейки денонощно и целият стрес, който изпитват хората, ги кара да посягат към медикаменти, за да се чувстват силни, щастливи и здрави, но това не е начинът, който да ни кара да се чувстваме по-добре.  

Това е просто временно решение. Играйте, дишайте, разходете се сред природата, прекарвайте повече време с близките си и приятелите. Животът е прекалено кратък, за да го изживеем, гледайки Netflix и оплаквайки се от задръствания. 

Какъв съвет би дали на хората, които искат да пробват метода?

Просто да го направят. Тренирал съм хиляди хора по света и всеки път остават изненадани колко лесен и ефективен е методът, и колко лесно и просто е да се почувстваш по-добрата версия на себе си само за 4 часа. Всъщност е много по-лесно, отколкото изглежда това – с ледената вана, но човек, докато не опита, няма как да разбере. Предизвикате себе си и ще разберете, че всеки може да се възползва от ползите на метода. Моят най-малък участник до момента е на 18 г., а най-възрастният – на 79 г., така че човек няма извинения да не опита. 

Сподели на нашите читатели какво могат да очакват от семинара в къмпиг „Градина“?

Тъй като Анна сподели, че през август месец София е празна, решихме да направим този семинар на морето, и ще има отпускарско настроение. 

Имаше няколко опции за локация. Едната беше в Слънчев бряг, другата в с. Лозенец, и третата – къмпинг „Градина“. Избрахме къмпинг „Градина“, тъй като мястото е в горичката и реално сме сред природата. Едно от нещата, за които говорихме, колко е важно да възвърнем връзката си с природата, за да сме здрави и щастливи. Имаме морето, имаме и гората, каква по-добра комбинация. Вярвам, че ще се получи прекрасен семинар и хората ще имат едно наистина запомнящо се преживяване. Също така там има йога шала, където сутринта ще се проведат йога практики от едни от най-добрите йога учители в София на Ащанга йога шала. 

Ще започнем деня с йога, ще има теория за Метода на Вим Хоф, ще имаме практика с дихателните упражнения, и накрая ще се потопим в басейн, пълен с лед и вода, където температурата е 5 градуса. Какъв по-добър начин да се разхалдим в летните жеги. Струва си да се опита! 

Датите са 3 и 4 август, повече за събитието – можете да прочетете във фейсбук събитието: https://www.facebook.com/events/2404757783103435/ . Очакваме ви! 

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *