urban, Градски Истории
comment 1

Да уловиш полета на птиците с талантливата Faunagraphic

Faunagraphic е изключителен артист, който претворява красотата на природата в стенописите си, приковава вниманието ни с наситени цветове, нежни щрихи и богатство от детайли. Тя, с пълни шепи, черпи вдъхновение от динамиката на живия свят, който ни обгражда и който понякога се случва да изпуснем от поглед. Виж какво ни разказа талантливата дама за всичко, което създава с ръце, ум и сърце.

Здравей, Fauna! Кога за пръв път се срещна с градското изкуство?

Започнах да рисувам, когато бях на 19. Бях в скейт средите и градската култура не ми беше чужда. Вече бях рисувала няколко стени и скейт дъски, докато уча графичен дизайн, така че рисуването със спрейове доста добре ми пасна в комбинация с другите ми интереси.

Знаем, че творбите ти са силно вдъхновени от природата, но кое именно рисуваш с най-много любов и какво е посланието, което оставяш за зрителя?

Доста ми харесва да рисувам птици и така да се каже, те са комфортна зона за мен. Въпреки това в бъдеще бих искала да рисувам със спрейове различни животни и герои, свързани с природни елементи. Чрез изкуството си бих искала да оставя послание за мир, позитивизъм и вдъхновение да се грижим за Земята и хората.

Разкажи ни за първата си творба върху стена.

Първите ми рисунки са на баскетболни игрища близо до моя дом в Йоркшир, когато бях на 19. Първият ми голям стенопис беше с изображение на Lara Croft от Tomb Raider. На тези години бях голям нейн фен и я намирах за много вдъхновяваща.

 Как би описала творчеството си?

Харесва ми да използвам цветове, които по принцип не биха били комбинирани заедно. Опитвам се да внеса спокоен израз на темата – естествен, понякога мистичен, като същевременно вмъквам присъствието на интересни същества или растения.

Имаш ли различен подход, когато представяш идеите си върху платното и върху стената?

Не, опитвам се да се придържам към сходен ефект, като понякога ми се налага да опростя изображението върху платното и да изключа детайлите и се фокусирам върху по-малко обекти. Стремя се да запазя същия почерк или графичен фон, както при стените, като по този начин бих искала да реферирам към предишни свои творби.

Изкуството е…?

Свобода на съзнанието. Спокойствие.

Faunagraphic е четвъртият художник представен в ГРАФФОПОСТ – проект за съвременно градско изкуство. Тя разкрива своето вдъхновение за творбата си, създадена специално за проекта на Visionary през април:

Вдъхновението за мен в тази творба е екосистемата на животните – всички малки животни и насекоми  – чиято среда е винаги изложена на заплаха. Тяхната единствена мисия е да свършат своята нищожна на пръв поглед работа, която играе важна роля за Земята да бъде такава, каквато трябва да е – балансирана. Ние, хората, все още имаме време да направим по-голямо усилие, за да превърнем света в по-сигурно място, като се погрижим да почистим океаните, да използваме биоразградима пластмаса, да намалим замарсяването на въздуха и да избираме зелени източници на енергия в своето всекидневие. Всичко това е на крачка разстояние, ако вървим по този път заедно.

Очаквайте идната седмица (19-23.05.) следващата ърбан арт намеса  в петото издание на ГРАФФОПОСТ с ТОЧКА. Следете актуално инфо в събитието във facebook , както и нашите канали за още свежи срещи с артистите от проекта.

 

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Цветана Бонева

Видео: Visionary

1 Comment

  1. Pingback: Приказните реалности на Точка - Лицата на града

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *