Chefs, food, urban, Кухня
Leave a comment

Усмихнатият Митко Шопов от Food Connection

   Димитър Шопов е кулинарен ентусиаст и създател на космополитното кулинарно училище Food Connection. Днес си говорим с усмихнатия Митко за вкусната храна, Sofia StrEAT Fest 2017 и любимата паеля. 

Здравей, Митко! Кое беше първото нещо, което сготви?
Здравей, Цвети. Опасявам се, че по този въпрос паметта ми остава мълчалива, нямам спомен за първото нещо, което сготвих сам. За мен по-важно, и това със сигурност беляза живота ми, е първото нещо, което други хора сготвиха във Food Connection. Това беше fideuá с морски дарове, прилича на паеля, но вместо ориз се използва едно специално фиде.

Разкажи ни малко повече за Food Connection.
Food Connection e кулинарно училище за любители, което свързва хора с интерес към добрата храна, живота и пътешествията. Исках мястото да носи космополитен и свободен дух и както човек може сам да се увери, предлагаме кулинарни курсове от аржентинска до индонезийска кухня. За двете години от създаването си във Food Connection направихме над 170 различни кулинарни курса.


Слоганът ни е „Не просто рецепти, а добре разказани истории“ и за мен е голямо удоволствие освен с интересна храна, да запознавам хората и с интересните лектори, които споделят своите истории и рецепти.


Коя е любимата ти подправка?
Обичам подправките и във всяка етно или регионална кухня има нещо привлекателно и различно като вкус и емоция. Мисля, че солта ни свързва и от всички видове сол, най-любима ми е Maldon.

Знаем, че си част от първия стрийт гурме фестивал в България – “Sofia StrEAT Fest”, организиран от списание БАКХУС. Ще ни разкриеш ли какво си ни подготвил?
Ще представим испанска и индонезийска кухня. Първата ще бъде с 4 много богати tapas с духа на Средиземноморието, а за автентичната индонезийска кухня ще се погрижи Рианти, която води класовете за индонезийска кухня във Food Connection.

Мислиш ли, че трябва да се правят по-често такива събития и защо?
Това е прекрасно начинание и се надявам проектът на сп. Бакхус да има голямо и устойчиво бъдеще. Подобни събития обогатяват и създават култура на приемане, а мястото, което е избрано е много символично. Хубаво е да виждаш събрани на едно място толкова много хора с интерес и отношение към добрата храна и добрия живот.

Чухме, че голямата ти страст е испанската кухня. Ще ни споделиш ли твоята рецепта за паеля?
Така е, испанската и изобщо средиземноморската кухня са ми голяма слабост. За добрата паеля са важни много неща, за които подробно разказвам по време на класовете за paella.


Иначе за paella valenciana ви трябва голяма стоманена paella (това е специалният съд, в който се готви едноименното ястие), ориз от сорта Bomba, хубав домашен бульон, пилешко и заешко месо, специален испански сорт боб и широк зелен фасул, домати, пушен червен пипер, 4 стръкчета розмарин, щипка добър шафран и сол. Готви се на огън с подпалки от портокалови дръвчета. Както виждате, никак не е трудно!


Какво те кара да се усмихваш?
Не е трудно, да се спечели моя усмивка. Ето например, усмихнах се отговаряйки на последния въпрос. Харесвам хора с чувство за хумор и освен това се хващам, че все повече се усмихвам на ситуации, в които бих се ядосвал преди време.

Повече за курсовете във Food Connection можеш да разбереш тук и не пропускай да обърнеш внимание на най-щурия кулинарен фест – Sofia StrEAT Fest

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *