Лицата
Leave a comment

Една мечта и мисия – бебеносещият календар със Стани и Калина

Днес ще ви срещнем с две майки, които обичат да помагат на хората, ценят изкуството и музиката. Но нещото, което ги обединява, са децата и бебеносенето. Стани и Калина са създателите на бебеносещия календар, който е направен изцяло с благотворителна цел. 100% от печалбата се дарява за каузата на „Българската Коледа“. Една красива мисия и кауза събират популярни и не толкова популярни родители, които се снимат с децата си, за да подарят усмивки на други деца, защото на Коледа стават чудеса. Какво още ни споделят момичетата, вижте сами.

Здравейте! Как и кога ви събра съдбата?

Запознахме се покрай бременността в една фейсбук група и впоследствие родихме децата си с един ден разлика. Ежедневните грижи и предизвикателства като нови родители, бебеносенето и кърменето ни сприятелиха, а след това – с общия ни проект станахме още по-близки. 

С какво се занимавате? 

Калина: Аз съм семеен фотограф, снимам основно бременни жени, деца и семейства. Занимавам се с това от близо 10 години, в началото като хоби, а от три години се превърна в моя професия.

Стани: Аз работя в IT сферата, но отскоро проявявам интерес към PR и организация на събития като хоби и мисля за развитие в тази сфера. Обожавам да измислям концепции за фотосесии, и затова се и допълваме с Калина. 

Какво ви вдъхновява?

Калина: Вдъхновява ме красотата във всичките ѝ форми – в природата, хората, отношенията. Децата са основното ми вдъхновение и затова – и основен обект на фотографията ми, но много обичам да снимам любовта между хората, техните емоции, майчината нежност… Предпочитам да снимам навън, сред природата, и да откривам красотата на всяко място и сезон.

Стани: Музиката, природата и различните изкуства ме вдъхновяват за концепциите на различните фотосесии. За календара винаги се опитваме да си представим конкретния човек в дадена ситуация, какво ще подхожда на темперамента му, решаваме с какви цветове и на каква локация ще станат най-добре снимките, и… действаме. А много често впоследствие сесиите стават съвсем различни от концепциите, но от взаимодействието ни с хората, които снимаме, се раждат и нови идеи.

Как ви дойде идеята за бебеносещия календар?

Калина: Всичко започна покрай бебеносенето на Стани и това, че тя стана посланик на марката на един от най-големите производители на слингове и ергономични раници. Решихме да направим няколко по-целенасочени сесии за тях и всъщност аз се вдъхнових много от тяхното разнообразие и красота, особено на тъканите слингове. Исках да развия свой благотворителен проект и така се роди идеята за бебеносещ календар.

Стани: Винаги съм искала да помагам на хората и най-вече на децата в нужда, с този проект ние го правим и в същото време се забавляваме и срещаме много нови и различни хора, които ни вдъхновяват да продължаваме да го правим.

А вие самите бебеносите ли ?

Калина: Аз носих доста активно докъм година и половина на дъщеря ми. Тя беше ревливо бебе и това беше моето спасение и единствен вариант за разходка. Използвах предимно раничка, защото ми беше по-лесно за слагане. След като проходи, искаше да се придвижва сама и се носехме само в ситуации, които изискваха по-бързо или дълго ходене. Миналото лято, когато тя беше вече на 3 години, направихме преход до Боянския водопад с нея на гръб и тя дори подремна на изкачването. Но Стани беше майсторът на връзванията на слингове.

Стани: Аз бебеносих още от 20-ия ден на моята дъщеря поради притеснение на ортопеда за проблем със ставите. След често носене проблемът изчезна, но толкова ни хареса и на двете, че се носихме доста активно. Последно помня, че съм носила в ергономична раница, когато малката беше болна, на около 3 години, и имаше нужда да е залепена за мен. Изпробвала съм всякакви видове тъкани слингове и ергономични раници и препоръчвам на всеки да опита.

Каква е вашата мисия и какво искате да покажете, освен че помагате на „Българската Коледа“?

Основната идея и мисия на календара са да популяризираме ергономичното бебеносене и да покажем разнообразието на носилките. Надяваме се чрез него повече хора да се запознаят за този начин на алтернативно придвижване, който дава неимоверна свобода и възможности. Последните две години успяваме да привлечем и популярни родители и по този начин да стигнем до още по-голяма аудитория. Решихме, че тази благородна идея трябва да се реализира в полза на тези, които имат нужда, и затова даряваме всички приходи от продажбата на календара на „Българската Коледа“.

Докъде искате да стигнете? 

Иска ни се да можем да реализираме по-смелите си идеи за фотосесии, които изискват повече време, организация и бюджет. Например да снимаме на ключови места за българската история, да снимаме по фантастични мотиви (както имахме сесии с Червената шапчица,  Снежната кралица, еднорози и т.н.) или на интересни места в Европа.
И в тези издания получихме подкрепа от производители на ергономични раници и слингове, които ни изпращаха носилки със специфични десени, които отговарят на нашите концепции.

С какво се забавлявате?

Стани: В свободното си време обичам да се забавлявам с музика, кино, четене на книги и напоследък – с много и различни сериали. Направо мога да си кажа, че съм запален меломан. Обичам също пътуванията и събирането с приятели.
Калина: С децата и със снимане най-често. Обожавам да снимам за себе си, организирам приятели и си снимаме за удоволствие, почти никъде не ходя без камерата си, много често това включва и сесии с моите деца. Не искам да важи поговорката: „На обущаря децата са боси“.
Другата ми страст са пътуванията и музиката.

За какво мечтаете?

Мечтаем да имаме свободата да осъществим всички щури идеи, които ни хрумват, и да успеем да стигнем до сърцата на повече хора, за да можем да помогнем и на повече деца.

В личен план май и двете мечтаем да обиколим света.

Калина: Аз мечтая да видя всички картини на Леонардо да Винчи и Микеланджело на живо!

Стани: А аз – всички картини на Салвадор Дали.

Къде и кога можем да намерим новия бебеносещ календар? 

Kалендарът вече е наличен. Можете да поръчате своя екземпляр на страничката на бебеносещ календар, също така физически може да се намери в библиотеките за слингове, както и в магазините за ергономично бебеносене, които ни подкрепят.

Автор: Мариана Станчева – Славчева

Фотограф: Дени Кирилова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *