Лицата, Събития
Leave a comment

Ели Цонова и мечтите на един млад човек

Тя живее 6 години в Германия, където учи и работи, а нейните три основни страсти са: фотографията, писането и преподаването. Тя се казва Ели Цонова и след завръщането си в България пише книгата „Когато порасна, искам да стана чужденец“, в която събира личните истории на 30 души, минали по пътя на емиграцията. Като истинска „Тук-Тамовка“, подкрепя и вярва в каузата на Кариерен Кошер – най-мащабното кариерно събитие за българи с опит и/или образование в чужбина.

Здравей, Ели. Къде те намираме в момента? 

Привет! Точно в момента съм си вкъщи, пия кафе и се гушкам с кучето.

А къде би искала да бъдеш? 

Бих искала да бъда в Мейн, където съпругът ми е за две седмици. Снимките, които ми изпраща, разкриват уникални пейзажи и много красива природа. Нямам търпение да отидем заедно някой ден.

За какво мечтаеше, когато беше малка? 

За много неща, но най-вече исках да стана археолог. Бях направила сделка с татко аз да откривам интересните находки, а той да ми носи лопатата. 

Мечтател е човек, който…? 

… има визия за нещата, които иска да промени или създаде. Това е смел човек, един модерен Дон Кихот.

Винаги ли си знаела къде е твоето място в този свят? 

Не. Дори и сега не бих казала, че знам. И това е добре така, защото ми се дава причина да продължа да жужа навсякъде. Ако човек си намери мястото, настава едно състояние на застой, а по-страшно от това няма.

Обичаш да снимаш. Как откри тази твоя страст? 

Когато бях на пет, дядо ми подари първия ми лентов фотоапарат. Оттогава не съм спирала да снимам, променяла съм единствено тематиката на снимките. И до днес фотографията си остава моят начин да виждам света по-хубав.

Опиши себе си с една дума и кадър. 

Спонтанна в квадрат.

Трудно ли е да се реализира един млад човек в България? 

Не мисля. Въпрос е единствено на желание и способности. В България човек има реален шанс да бъде конкурентоспособен, да изпъкне с познания и умения, да създаде нещо, което досега го е нямало при нас. Но успехът не идва наготово, както много хора смятат. За да бъдеш успешен, трябва да инвестираш в личностното си развитие.

„Когато порасна, искам да стана чужденец“ – каква беше твоята мисия, създавайки тази книга? 

Живеейки в Германия близо 6 години, знаех, че искам да напиша книга, с която да покажа двете страни на монетата. Там не всичко е розово, както и в България не всичко е сиво. Исках да разбия мита около крайностите и да покажа, че можем да бъдем успешни навсякъде.

Каква е твоята мисия сега? 

В момента активно продължавам да се занимавам със социалните табута. Хванала съм се да пиша две книги едновременно, които ще тематизират именно такива проблеми, за които не обичаме да говорим публично. Крайно време е да станем по-отворено общество и да спрем да си затваряме очите пред неудобни теми.

Защо реши да участваш в инициативата на сдружение „Тук-Там“? 

„Тук-Там“ правят страхотни неща за младите хора в България. Те им дават перспектива за развитие тук, дават им реална надежда, а това е кауза, която подкрепям с две ръце. Много е важно да има такива положителни организации в България, защото напоследък отвътре се усеща прекалено много негативизъм спрямо страната ни, а пък тя е прекрасна.

Какво ще посъветваш хората, които ще присъстват на „Кариерен Кошер“ на 4 септември?

Елате без очаквания, но с отворени сетива. Ще имате уникалната възможност да участвате в различни работилници, да се запознаете с интересни хора и да обмените опит.

Не пропускайте да дойдете и вие на „Кариерен Кошер“ на 4 септември в Интер Експо Център София. Събитието е безплатно, но изисква регистрация, която отнема няколко минути.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *