Артисти, Изкуство
Leave a comment

„The Freedom Project“- признание към натуралната женска красота от Алекс Манчев

„The Freedom Project“ е детската мечта на едно момче. Момче, което искаше да заснеме красотата на света около себе си през обектива на камерата си. Алекс Манчев, или просто момчето, което показва какво е красиво, еротично и жената във всичките й измерения. Той ни пренася в света на интимността, от която не ни е срам, а ние Ви предлагаме да забравите всички предразсъдъци и да се поптопите с цялата си душа в едно друго измерение, наречено – женска голота. 

Здравей, Алекс. Откога се занимаваш с фотография  и какво те накара да я заобичаш?

Винаги съм твърдял, че фотографията е явление, което поглъща всеки, захванал се с нея, но малцина са тези, които има смелостта да и се отдадат на 100%. С фотография официално се занимавам повече от десет години (поне оттогава има публикации с моето име). Може би винаги във фотографията ме е привличало това, че чрез нея показваш своя свят, своята вселена и своя начин на мислене.

 Има ли някой, който те е вдъхновявал?

През годините не е един или двама фотографи са ме вдъхновявали, но като говори за класици бих казал Ричард Аведон, а от по-модернистичните и авангардни – Хелмут Нютън.

 Коя беше първата ти снимка? Пазиш ли я?

Първа снимка… за фотографите мисля, че такова понятие не същестува, но пазя първите си публикации във весниците, а те бяха свързани с един конкурс за красота във Варна.

 Как разбираш кой е твоят модел?

Моят модел е бунтарката, момичето/жената което не се съобразява с обществените норми и стереотипи. Тя ще излезе гола на Витошка само и само да докаже на обществото, че стандартите, които налагат не струват нищо. Телосложението има някакво значение, но определено като на първи етап за мен е важна красотата и излъчването на лицето. Обожавам къдрави коси (смее се)!

 Разкажи ни повече за „The Freedom Project“.

В 21 век темата за свободата е застъпена почти във всички видове изкуство като контрапункт на консуматорското общество. Всички мислят, че свободата е право, което получават по рождение, но реално не осъзнават че има държави, в които тази свобода е даденост, а има и такива, в които хората воюват за свободата си.

Чрез своята серия “Свобода” авторът се опитва да покаже свободата на жените в едно за съжалениe все още консервативно и не особено отворено общество. Общество, в което темата за голотата е все още тема табу.

Снимайки жените голи, често в собствения им интериор, авторът на фотографиите показва малкото свобода, която има нежният пол. Иначе казано, голота = свобода. Свобода от задръжките и критиките на така нареченото модерно общество.

 Разбрахме,че този проект ти е мечта. Защо?

По-скоро изложбата ми е мечта, защото това е истинската изява и представяне на един творец, а именно представянето пред почитателите си очи в очи. В живота на всеки творец идва моментът, в който той е готов да се изправи пред масовата публика и да каже – ТОВА СЪМ АЗ, ВИЖТЕ МЕ ! Това е моментът, за който мечтаех още от старта на фотографските си влечения. Преди само 2 години с проекта „Свобода“ аз открих себе си и това, което винаги съм търсил във фотографията.

 Каква е основната ти цел в бъдеще?

Искам все повече да пътувам най-вече в Южна Америка и да улавям страстта на жените в кадрите си. Но съкровената ми мечта за следващите 5-10 години е да се занимавам със земеделие или да имам своя изба за вино.

Има ли нещо, което не си снимал, а искаш?

Определено има! Както съм казвал не веднъж, аз обичам да разбивам догмите и стереотипите. Искам да снимам арабка гола в Саудитска арабия. Искам да снимам неща, заради които най-малкото биха ме арестували.

Какъв е Алекс извън обектива?

Не съм почитател на това да говоря сам за себе си, но по-скоро ще кажа как си представям, че изглеждам и се държа…

Какво те кара да се усмихваш?

Женската усмивка.

Ако можеше да имаш собствен свят, какъв щеше да бъде той?

Определен се виждам като диктатор… имам такива наклонности (смее се). Иначе аз съм класик, усещам се като руски аристократ от 18 век, времето на разцвет на Руската Империя… създаването на Санкт-Петербург от Петър I и времената на културен и духовен подем, воден от Екатерина Велика. Всъщност съм изключително щастлив и в този свят, в който живея, но ми се иска хората да са малко по-добри и състрадателни.

 Опиши твоето изкуство с три думи.

 Еститика, красота, любов.

Автор: Мариана Станчева

Фотограф: Алекс Манчев

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *