urban, Здраве и красота
Leave a comment

Инес Субашка и „Генът IFS“

В нашата рубрика „Здраве и Красота“ Ви представяме всичко, което може да промени живота ни, да ни направи по-щастливи, по-красиви и по-уверени в себе си. За нас здравето е свързано с душата, защото ако тя се усмихва, и ние ще бъдем усмихнати. Днес Ви представяме една дама, която носи усмихната душа, а тя личи във всичко, което създава. Инес Субашка е автор на книгата Генът IFS, тя поддържа сайта inspiredfitstrong.com/bg. Тя е още и бивш професионален атлет, и кондиционен треньор, но най-вече е вдъхновение за нас. Запознайте се с нея!

ines_subashka (5)

Здравей, Инес. Разкажи ни малко повече за себе си.  Кое те вдъхнови да напишеш книгата Генът IFS?

За мен нещата изглеждат така – ако блогът и статиите са като едно място, където има хиляди различни хора (в случая статии) и всеки може да ти каже нещо, да ти помогне да си отговориш на някакъв въпрос, обикновено нямаш нужда да си говориш с всеки. Имаш нужда само от един човек, когото да опознаеш; който да ти сподели в дълбочина това, което е открил и опознал. Един човек, който да те преведе през дебрите на живота и чрез който да преживееш една различна гледна точка. Това е за мен книгата – тя не е късчета от информация – тя е нещо завършено и цяло. Тя е пътешествие, през което минаваш и от което излизаш различен – пресътворен и вдъхновен.

Ако можеш да ни кажеш нещо лесно и бързо, което можем да променим в хранителния си режим, какво би било то?

Първо, това би било да започнете да подхождате към тялото си с грижа, а не с лишение. Тогава всички избори се променят, а следователно и резултатите. Да не отивате от една крайност в друга, а да се опитате първо да изберете по-качествена и по-истинска храна. После, да се опитате да се храните достатъчно – нито да прекалявате, нито да преяждате, и най-вече да слушате потребностите на тялото си, а не инерцията на навиците си. Не се стремете да сте перфектни, а да давате най-доброто от себе си – всеки ден. А това ще е различно, в различните дни. Да си припомняте, че диетата не е нещо статично, а динамично, и че количеството храна, което ядем, зависи от много фактори. И да не забравяте, че калориите, спестени през деня, се наваксват вечерта, и обикновено от източници, които не подкрепят целите ни – затова разпределяйте храната си равномерно през деня. И последно – не пропускайте сутрешната и следобедната закуска – планирайте ги и гледайте да съдържат достатъчно протеин и качествени източници на мазнини и въглехидрати.

палачинка-лимец

Какво значи да бъдем здрави?

Да бъдем здрави означава не само да изглеждаме в добра форма, но и да се чувстваме така. Означава да не се чудим как да изкараме деня, защото се лишаваме от храна и нямаме никаква енергия. Означава да не се чудим какво обезболяващо да изпием, защото сме прекалили с тренировките. Да сме здрави опира до баланса между ума, тялото и духа. Това, потребностите на тялото и тези на ума да се балансират. Означава да не живеем в непрекъснат конфликт с това как се чувстваме, какво искаме, а какво в действителност правим. Да сме здрави означава да отделяме достатъчно грижи за тялото си, но да знаем, че има пределна норма на възвръщаемост и че всяка крайност преминава в своята противоположност.

12091381389031

Сигурни сме, че си променила живота на много хора с книгата си, но какво беше предизвикателството пред теб да се посветиш на тази кауза?

Не бих казала, че гледам на това като на предизвикателство. За мен е мисия и моят източник на мотивация, смисъл и усещане, че живея за нещо повече от себе си. Може би предизвикателството са всички тези самотни моменти, в които съм се сблъсквала със себе си и собствените си конфликти. В които съм градила себе си и съм преоткривала разни неща за това как функционират човешкото тяло и психика. А после, в края на деня, макар всеки от нас да се смята за уникален, ние доста си приличаме и смятам, че това което помага на един, може да бъде адаптирано към всеки.

ines_subashka (1)

Иска ни се да пожелаеш нещо на нас и читателите ни, за да се заредим с малко от твоя позитивен заряд.

Пожелавам ви да не забравяте, че балансът не е нещо, което се постига, а нещо, което се създава всеки ден. Не забравяйте, че прогресът е резултат от това да застанеш пред едно предизвикателство, да видиш какво не ти достига и после да го изградиш у себе си, за да го преодолееш и да продължиш напред. Промяната и резултатите изискват от нас да излезем от зоната си на комфорт и там, насред несигурното, да преоткрием себе си.

ines_subashka (2)

Благодарим ти!

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *