urban, Градски Истории
Leave a comment

Изкуството на улицата с Task

   TASK, или Атанас Леваков, е следващият street artist, който взима участие в „Мисия ГРАФФОПОСТ“, създадена от нашите приятели VISIONARY. За нас е интересно да надникнем в света на художниците, творящи в голям мащаб, да разберем как усещат творбите под пръстите си, какво ги кара да преоткриват нови пространства за изкуството и кое ги движи в мисията да направят града по-красив. Ако и теб това те вълнува, разбери повече от TASK.

Здравей, Атанас! Кога започна да се занимаваш със street art?

Здравей, рисувам от дете, но графитите дойдоха впоследствие. Започнах да заглеждам  рисунките в квартала, в който живеех, още в V-VI клас, но първите ми тагове и графити  направих няколко години по-късно. След това започнах да се интересувам и от street art и да експериментирам с материали и техники, което доведе до много трансформации на стила ми през годините. Нещата, които правя в момента, бих нарекъл по-скоро абстрактна стенопис.

Спомняш ли си първия ти графит?

Да, отдавна го няма, но го помня добре и няма да го забравя.

Какво е усещането да видиш творчеството си на сграда?

Винаги е приятно да видиш нещо, което си направил, и да си спомниш историята  покрай него, защото поне за мен винаги е свързана с приятели, интересни случки и куп  други обстоятелства. Преди няколко дни ми се случи нещо, което искрено ме изненада. Минах покрай един вход, на който бях направил малък шаблон преди повече от 4-5 години. Приближих се и видях, че са пребоядисали всичко, но са оградили моята рисунка и са се постарали да я запазят непокътната. Усещането беше страхотно!!!

Как разбираш какво и къде да нарисуваш?

Обикновено стената сама ми казва от какво има нужда… Понякога имам готов проект и търся подходящата стена, понякога вдъхновението идва от формата и обстоятелствата наоколо. За мен винаги водещото е да направя така, че мястото да  изглежда по-добре след моята намеса.

Разкажи ни малко повече за SAT Gallery.

SAT Gallery се роди като идея преди почти две години. Основната цел на проекта е да  представя качествени проекти на различни артисти и да подпомага сцената в България. До момента успях да реализирам два фестивала, в които взеха участие над 50 артисти.  Успоредно с това стартирах и няколко малки проекта, които ще продължа да развивам. За 2018-а съм предвидил още много нови дейности, като за тях ще разкажа следващия път.

Какво искаш да покажеш на хората с „Мисия ГРАФФОПОСТ“ (в смисъла на  предизвикателството, което Visionary отправя към теб за взаимодействие между твоя идеен проект и градското пространство)?

В проект „Граффопост“ участвах с рисунка, част от личен проект, над който работя в  момента. Основната ми идея зад тази намеса беше да разгледам конкретната малка  централна софийска уличка като галерия и да закача моето платно в нея, поставяйки  под въпрос кое, къде и защо е изкуство.

Какво те усмихва?

Усмихвам се, когато видя нови качествени рисунки по улиците и вярвам, че София  заслужава повече легални и качествени градски намеси. Виждам огромно поле за  развитие в тази посока, както и много организации, които имат реализирани проекти и  работят активно за това.

Сподели ни най-смелата си мечта.

Само една?  Мечтая да превърна SAT Gallery в реална функционираща галерия, която да представя уличното изкуство по подобаващ начин, като с дейността си да привлича артисти и куратори от цял свят.

Интервюто ни с другия талантлив творец – GLOW, можеш да видиш тук

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Михаела Драганова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *