urban, Градски Истории
Leave a comment

Красивият „Хабитат“ на Фондация VISIONARY

Проект „Хабитат“, насочва общественото внимание върху влиянието на човека над околната среда и животинските видове. Чрез артистична намеса в градска среда, Софийска вода цели да популяризира необичайни места, избрани за постоянно живеене от застрашени видове птици.

При проведена консултация с Биологическия факултет на Софийския университет, за биоразнообразието находящо се на обекти на водното дружество, е установено наличието на множество екземпляри, които намират благоприятната среда за създаването на постоянни места за живеене именно в тях.

Заложена в основите на корпоративните ценности, „Софийска вода“ част от Веолия, приема за своя отговорност борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда. Това, вдъхновява компанията за решението и да се обърне към Фондация VISIONARY, с идеята да я подпомогне за споделянето на темата в публичното пространство и за това колко са важни малките жестове към природата, които всекидневно можем да правим.

Гост и творчески реализатор на проекта е Faunagraphic – британска художничка, която живее в България и твори по цял свят. Нейното творчество e силно повлияно от природата и проблемите, с които се сблъскваме по отношение на околната среда. Именно затова Fauna се припознава в темата и се вдъхнови да разработи художествени изображения, представящи концепцията.

Въздействайки над сивата градска среда чрез силата на изкуството, заедно ще „облекат“ с послание и гласа на природата, един от хидрофорните обекти на „Софийска вода“ в кв. Младост. По този начин, общата отговорност и загриженост към крехките създания като птиците и застрашаващите ги климатичните промени, ще бъде споделена с обществеността.

Снимки: Михаела Драганова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *