featured, food, Кухня, Рецепти, Хапване
Leave a comment

Лятна вечеря с морски дарове

Днес ти представяме нашата лека и лятна вечеря с морски дарове, в която мидите и скаридите са главни герои, а бялото вино е абсолютно задължително. Ние разнообразяваме вкусното хапване с крафт бира от 100 Beers и добавяме към вечерята си свежа салата. Как да си сготвиш тази красива храна, разбери тук.

Продукти за 3 порции:

1 кг. Пресни миди с черупки

800 гр. Почистени скариди

1 чаша бяло вино

1 стрък пресен риган

Едра хималайска сол

1 лимон

3 глави чесън

Черен пипер на вкус

50 гр. Масло

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете мидите от мустачетата. Следете дали мидите са пресни, като ги почуквате по черупката, ако се затворят, значи са живи и са наред. Другият вариант е да внимавате и да избирате само затворени миди. Почистването става внимателно, ако мидата е счупена или повредена, изхвърлете я. Скаридите, които сме избрали, са вече почистени и замразени, затова само ги размразяваме.

В една касерола прибавяме 1 л. вода или толкова, че да покрие мидите до средата. Течността не бива да е прекалено много, нито прекалено малко. Важно е водата да заври и след това да добавим мидите в нея. След като е завряла, прибавяме мидите, солта, бялото вино и маслото и изчакваме, докато всички миди се отворят добре. В тиган запържаме зехтин и прибавяме скаридите, добавяме черен пипер и сол. Когато скаридите станат леко златисти, ги добавяме в купа към мидите и разбъркваме с нситнен пресен риган и чесън. Чесънът слагаме накрая, за да пусне от аромата си.

Автор и фотограф: Цветана Бонева

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *