Music
Leave a comment

Магичната цигулка на Ара Маликян

Популярният цигулар виртуоз Ара Маликян, притежаващ уникална техника за изпълнение на класическа музика, е не по-малко известен диригент, композитор, телевизионен водещ, основател на музикален квартет „Паганини“ и… дори филмов актьор! Музикални критици определят неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и иновативни в световен мащаб. Завладяващата ескпресивност, страстност и влудяваща енергия е това, което от първата секунда грабва публиката на самобитния цигулар.  Мнозина го обявяват за магьосник, владеещ някаква тайна или дори дяволски чар, с които покорява слушателя и го въвежда в състояние, близко до транс.

„За да завоюва висоти в изпълнителското изкуство, музикантът трябва да извърви дълъг път, да шлифова своята виртуозност, която е съчетание от техника и дълбоко премислена и почувствана индивидуална интерпретация. Признавам, че безумно съм влюбен в цигулката, срастнал съм се с това парче дърво. В нея действително има нещо вълшебно,  помагащо да се обедини силата на духа и на мисълта в едно цяло,“ – споделя Ара Маликян.

Сценичният образ на този брилянтен цигулар коренно се разминава с имиджа на класическия музикант. Дългата му и непокорна коса се вее волно, а черната като катран брада очевидно недолюбва бръснача. В сценичните костюми са вплетени етно мотиви, линията често е модернистична, дори присъстват авангардистки елементи, клонящи към фриковост. Виртуозните изпълнения преминават в огнен вакхически или шамански танц, възпламеняващ и останалите изпълнители. Понякога музикантът си позволява предизвикателно да полегне на сцената, продължавайки да свири все така завладяващо.

Маликян излиза на престижни световни сцени, съпровождан от най-авторитетни и прославени оркестри. Имената на Карнеги Хол, Центъра на Форд в Торонто, Кралската Опера и Театро Еспаньол в Мадрид дават представа за географията и мащабите на изпълнителските му изяви. Наред с творби на любими класически композитори – Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате – Маликян изпълнява и авторски парчета, както и музика от разнообразни етнически и народностни култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска – често в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му често звучи и филмова музика.

Дискографията на Маликян включва 25 албума, а годишният му изпълнителски график –  около 450 концерта в най-различни кътчета на планетата. Музикантът е носител на множество високи международни награди за цигулково изкуство.

Роден е в Ливан през 1968 година, в арменско семейство, което по-късно е принудено да избяга от избухналата  в страната гражданска война. Така Ара Маликян се озовава в Германия, а след това и в Ангия. Навсякъде с него пътува и цигулката му. Първата среща с нея е едва на тригодишна възраст, когато получава безценния подарък от баща си, също цигулар.

„За свой дом избрах Барселона, Испания, но съм щастлив да пътувам и концертирам по цял свят,“ признава Маликян. Обича историческата си родина Армения и често гостува там с концерти. Особена връзка обаче усеща с България, тъй като студентските му години в знаменитата Гилдхолска школа за музика и театър в Лондон са озарени от сърдечното приятелство с големия наш цигулар Васко Василев.

„Класическата музика е в постоянно търсене и движение, но никога няма да умре“, оптимистично обобщава Маликян. На българската публика през ноември т. г. предстои за втори път да се наслади и развълнува от неговото изпълнителско изкуство по време на турнето, озаглавено „“Невероятната история на една цигулка“. Концертът на Ара Маликян е на 1 ноември в зала 1 на НДК.

Автор: Бойка Драгомиретцкая

Снимки: Личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *