Артисти, Изкуство
comment 1

Магнетичният Ерсин

   Той е магнетичен, много талантлив и бързо запомнящ се градски персонаж, с когото разговаряме за изкуството и за любимата група JEREMY? Той е Ерсин Мустафов и умело жонглира с делниците. А какво е да бъдеш артист, разбери от самия него…

 Здравей, Ерсин! Кога те срещна музиката?

Като бях на 5-6 години. Слушах класическата музика, която пускаха по националната телевизия, преди да стартира програмата. Обикновено програмата започваше с детски филми, които очаквах с нетърпение и винаги пусках телевизора по-рано, и така започна всичко. До ден-днешен разпознавам класически мелодии благодарение на БНТ… Рокендролът ме срещна по-късно, когато за първи път чух китара на живо. Мисля, че оттогава съм омагьосан безвъзвратно.

Разкажи ни малко повече за JEREMY?

Ние сме група, която иска да прави безкомпромисно добри песни и продукции. Концепцията ни и досега не се е променила. Просто искаме да правим песни, които бихме слушали самите ние. Изключително съм щастлив, че в бандата са едни от най-яките музиканти в България. Нещата при нас започнаха да се случват, след като изкарахме видеото на „Fake Fruits“. Тогава хората останаха изненадани, че тук може да се случва нещо такова. И до ден-днешен хората, които тепърва ни откриват, споделят, че това не им звучи като да е от България. Явно хората имат нужда от това, както и ние! За четири години имаме зад гърба си два албума, шест страхотни видеосингъла, повече от 300 концерта в България и около 40 концерта в различни държави в Европа. Може би най-якото нещо, което ни се е случвало, е, че бяхме съпорт банда на „Queen“ на три концерта от европейското им турне през 2016 година. Също така сме много горди от факта, че през 2018-а получихме наградата за високо изкуство „Кристална лира“ от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България.

Кои са българските творци, които оставят следа в съзнанието ти?

Владимир Димитров – Майстора, Никола Манев, Христо Явашев – Кристо, Кольо Карамфилов, Колю Фичето, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова… мога да продължа цял ден така. Всички – артисти, които са потънали дълбоко в изкуството, което правят. А ако искаш да спомена музиканти (както подозирам), списъкът може да е много дълъг. Ще спомена само няколко само защото не искам да ви отегчавам. „Щурците“, ФСБ, „Panican Whyasker“, „Babyface Clan“, „Остава“, „Стейн“.

Какво искаш да видиш на родна сцена, което ти липсва…?

Съвременни артисти! Независимо в кое изкуство са се посветили. Искам да имаме артисти като Христо Явашев – Кристо. Искам да имаме групи, които правят музиката, която чувстват, че искат да чуят. Не обичам да се сравняват групи, това просто показва колко ограничена е музикалната култура на човек. Има една нова банда, която целият свят сравнява с „Led Zeppelin“. Това са „Greta Van Fleet“… звучат потресаващо добре и се надявам някой ден да успея да ги чуя на живо. Ей такава група ми липсва тук… Също така мисля, че изпуснахме да имаме представител на цяла ера в съвременната музика от средата на 90-те до днес.

Музиката присъства във всеки твой ден, колко струва да бъдеш артист?

За щастие от 5-6 години не се занимавам професионално с нищо друго освен с музика! Времето ми минава в концерти, пътуване, записи, снимки, интервюта, писане на музика и всичко, което може да се очаква от такъв живот. Като малък не разбирах израза „изкуството иска жертви“ … е, вече разбрах. Ако не си на 100% в това, което правиш, едва ли ще успееш да направиш повече от една-две крачки. Има хиляди артисти, които са избрали да имат сигурен, спокоен, стандартен живот със стандартна работа и т.н. Е, аз избрах друго. Силно вярвам, че ако искаш да си артист, то трябва да си напълно посветен на каузата, иначе се превръщаш в занаятчия, което не е лошо нещо, но е съвсем различно.

Коя песен се върти в главата ти в момента?

„The Verve – Bitter Sweet Symphony“. Всичко ми казва тази песен. Слушам я почти всеки ден. Нищо друго не може да ме успокои както „Bitter Sweet Symphony“. Тази песен ми е като „Fight Club“, който пък ми е любимият филм….. you’re a slave to the money then you die!

Определи музикалния бизнес в България с една дума…

Няма да съм позитивен тук. Мижав… е думата!

Какво искаш да промениш?

Това, което зависи от мен. Ще ми се всички деца, които се захващат с това, а те са страшно много, да могат да си изяснят основни проблеми, с които ще се сблъскат. Също така, искам музикантите да се информират повече за правата си, като автори и изпълнители! Не мога да повярвам колко повърхностни са познанията ни в тази сфера, при положение, че това би трябвало да е огромно перо, което да може да рефинансира записи на музика, организиране на концерти, снимане на видеоклипове и т.н. Вярвам, че ако доведем събираемостта на средства от авторски права до 80%  от дължимото, то музикалната сцена в България ще се промени като с магическа пръчка.

Музиката е…?

Спасител на душите на хората!

Автор: Цветана Бонева

Фотограф: Лора Топалова

 

 

1 Comment

  1. Елена Урумчева says

    Браво на момчето!
    Да е здрав и щастлив с избора си!
    Да бъде обичан от публиката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *