Лицата
Leave a comment

Михаил Димов

   Михаил  казва, че понякога се чувства като паднал ангел, поел по дългия път обратно нагоре. Подозира, че всички сме такива, но сме го забравили. Като артист, който жонглира едновременно с няколко изкуства, той иска да помага на хората да се вслушат по-добре в дълбините си. Музикант, художник, визионер, диджей  и създател на иновативни събития, той е творец, който не спира да следва мечтите си. Отскоро Михаил е и баща, и ето какво ни разказа за новите си начинания в живота и изкуството.

Здравей, Мишо, как би определил накратко себе си.

Аз съм един невидим  лъч от портокаловите градини на звездите. Каза го преди години един невероятен човек, който обитаваше центъра на София – Гришата. Повечето хора го смятаха за луд, защото от устата му се лееше поток от странни безсмислици и чудата поезия. Един ден го чухме да казва „Аз съм един невидим  лъч от портокаловите градини на звездите“. Ето това съм аз. И не замо аз…

Над какво работиш през последните месеци?

Над живота си. Смятам че животът и изкуството не бива да бъдат отделяни, затова  не „работя“ над изкуство, а го живея. По този начин съвсем естествено създадохме сетивните градски пътувания, които осъществяват плавно прехода между тези привидно отделни реалности- изкуството и живота. Наскоро осъществихме и няколко вълшебни сетивни концерта с участието на Shamani trio. Подготвяме също така и следващия голям спектакъл на Театъра на сетивата София „Via Verticale“ в Софийската опера. Мисля и медитирам над следващия проект на „Института за изследване на Тишината“ в кулата Вертиго.

Кое те е вдъхновявало най-силно през всички тези години, за да не спираш да се занимаваш с изкуство?

Вдъхновява ме усещането за едно скрито Присъствие, което е навсякъде наоколо и дори вътре в самите нас. То има такива възможности, че ще ни е неоходимо много дълго да развиваме въображението  си, за да получим дори бегла идея за Неговите истински измерения. Това е много добра вест! За нас като цяло обаче тя все още е прекалено добра  т.е. трудно мислима  ни е. Вдъхновяват ме проявленията на това Присъствие – откривам ги навсякъде!

Къде намираш своята муза?

В дългите нощни пътувания в София. В моментите, когато съм сам и пиша или рисувам, правим музика с live trance circle, или пък творим заедно с екипа на Театъра на сетивта София. Под звездното небе където и да е по света, винаги се чувствам у дома си…

Кои са имената, от които се учиш?

Уча се от мистиците и от артисти с мистично измерение, а също така от най-обикновени  на пръв поглед хора. Нисаргадата Махарадж, Михаел Енде и баща му Едгар Енде, Дейвид Линч, Иван Гаврилов от село Хотница, Андрей Тарковски, Хаяо Миазаки, моят приятел Косьо Кучев. Уча се много и от децата.

Сподели ни една своя мечта.

София 2030 – град на мъдростта. Това е мечта за една София без отровни автомобилни газове. Един зелен град-гора, в който Природата е поканена да се завърне като приятел, гост и учител. Град на творческите индустрии и иновациите привличащ креативни хора от цялата планета ( и дори от други планети). Град, който вдишва чист горски въздух и издишва световно изкуство. Изкуство-живот.

Разкажни ни малко повече за предизвикателството да бъдеш баща на прекрасния Давид.

Голяма работа е да си баща! Ставаш свидетел и участник на нещо космическо – обличането на една душа в тяло, слизането на чистия дух в този странен и изпълнен с противоречия свят. Придобиваш нови страхове и нови радости. Получаваш нови задачи и нови възможности да ги решаваш. Срещаш се лице в лице с чистотата и невинноста на Твореца и неговото творение. Абе, велика работа и много  отговорна.

Какво ти предстои през лятото?

Сетивният спектакъл –лабиринт „Островът на тишинавтите“ на фестивала Беглика 2017- Пресъворение и най-накрая малко време без компютър на брега на морето в свободната лятна република Иракли с Млечният път над главата ми, когато заспивам на пясъка в ритъма на морето. Време е!

Повече информация за нашите приключения на sensorytheatresofia.com

Автор и снимки: Цветана Бонева

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *