urban
Leave a comment

Морето, вятърът и свободата на Никола Абаджиев

   Петъчно Ви пренасяме в един друг свят. Свят, изпълнен с много вятър, солена вода и свобода на душата. Този свят е на Никола. Той е само на 18 години и е изключително талантлив. Обича екстремните спортове и по-специално – кайтсърфа. От малък, благодарение на семейството си, е свързан с морето, а най-голямото му желание е винаги да може да прави това, което обича. Сега започва нещо ново и вълнуващо за него, с което ние, българите, тепърва ще се гордеем. Никола Абаджиев е вторият българин, влязъл в отбора на Red Bull Team. А ние му пожелаваме само успехи, красиви пътувания и вълнуващи срещи с морето и вятъра.

Представяме Ви момчето, което е винаги свързано с морето.

Здравей, Никола. Как започва един твой ден?

Денят ми започва съвсем нормално. Ставам трудно, пия кафе, оправям се, отивам да тренирам, а след това – на училище.

А когато се подготвяш за състезание?

В дните, в които имам състезания, съм винаги доста притеснен. Предишната вечер заспивам трудно, мислейки дали ще се справя добре… А в самия ден на състезанието се случват безброй неща!

Кой беше първият екстремен спорт, който започна да практикуваш?

Най-напред родителите ми са ме качили на кросов мотор.

Кога откри любовта към водните спортове? Свързано ли е по някакъв начин това със семейството ти?

В моето семейство сърфът е начин на живот. Благодарение на семейството ми обичам морето и мисля, че го обичам още от първия път, в който съм карал сърф! А оттогава любовта ми към морето непрестанно  расте!

Има ли нещо, което не можеш да караш? Хавайски сърф, Кайтсърф, Уиндсърф, Сноуборд, Колело… има ли и други?

Разбира се, има много неща, които не мога да карам или да правя!

Как успяваш да се посветиш на всеки спорт поотделно? Всеки един сам за себе си е специфичен и труден. Имаш ли все пак любим и защо?

Успявам да се посветя на всеки спорт, който практикувам, заради силата, която той ми дава и защото обичам да го правя! Разбира се, имам любим и това е кайтсърфът! Любим ми е, защото ми дава нещо повече от всички други спортове. Когато карам кайт, се чувствам различно!

Кое е най-интересното и най-суровото място, на което си карал сърф?

Мавриций! Вълните са огромни, бързи и ужасно силни! Мястото е уникално – има специална енергия, която прави всичко още по-невероятно!

Кои са хората, на които искаш да приличаш и те мотивират да ставаш по-добър?

Не бих казал, че искам да приличам на определени хора. Искам да ставам по-добър, а тези, които ме мотивират да го правя, са семейството ми и приятелите ми!

Кои са най-тежките травми, които си получавал и как се възстановяваш след това?

Най-тежката ми травма е на коляното – паднах с колело и си скъсах връзките, след което ме оперираха… Възстановяването е трудно и дълго и все още продължава.

Лишавал ли си се от нещо, за да постигнеш целите си?

Не съм се лишавал от нищо, за да постигам целите си.

Последната новина за теб е, че си станал вторият българин, влязъл в Red Bull Team. Чувала съм, че това е изключително трудно. Наскоро гледах „Red Bull – Storm chase“ и това, което видях, беше ужасяващо. Какво ги впечатли в теб? Как стигна дотук и как те кара да се чувстваш това?

Честно казано, не знам какво в мен е впечатлило Red Bull. Да бъда част от отбора е сбъдната мечта, която не очаквах някога да се сбъдне! Изключително много се вълнувам и се надявам, че ще се справя достатъчно добре и ще покрия очакванията им!  

Докъде искаш да стигнеш и как се виждаш след години?

Искам завинаги да продължавам да правя това, което обичам! Нямам идея какъв и къде ще съм след години.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Тихомир Рачев / Red Bull Content Pool, Надя Абаджиева и Ydwer van der Heide

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *