urban, Дизайнери, Мода
Leave a comment

На кафе с Йордан Михалев

   Началото на Август, мека слънчева светлина и аромат на силно черно кафе ни отвеждат до домa на Йордан Михалев. Още с влизането се усеща различното – скици, рисунки, бои, модели, негов автопортрет и… розово фламинго!
Йордан е много талантлив млад дизайнер с интересно виждане. Има сериозни основи в изящните изкуства. Рисува от много малък и учи графика в гимназията. Завършва моден дизайн във ВСУ. През 2013 печели наградата „Най-добър млад дизайнер“ на ETFW Brussels, което му позволява да покаже нов проект в Париж и решава да остане да живее във Франция. Показвал е колекциите си на фестивали и модни седмици във Франция, Белгия и Холандия, дрехите му се продават в Италия и Испания. Сега живее отново в България и подготвя нова колекция.

Здравей! Разкажи ни кога се зароди интересът ти към модата?

Не толкова се зароди, колкото не успя да умре. Винаги ми е било интересно – нямам една от онези истории за повратния момент, в който съм осъзнал мисията на живота си… Или поне не помня да съм имал…

Учил си в Белгия, живял си във Франция, посетил си много други държави, как реши да се върнеш отново в България?

Не съм се върнал в България, просто преминавам. Това е може би единственото място, на което ще се връщам пак, и пак, и пак. Заради семейството и приятелите ми. Но мисълта да прекарам цял живот в един град, в една страна, ми е абсурдна! Няма как да знам какво искам и къде искам да бъда, ако позная само даденото по рождение.

Всеки артист се вдъхновява от нещо. Каква беше първата дреха, която уши и къде намери вдъхновението си тогава?

Университетска задача ми беше първата дреха. Вдъхновението беше страхът да не ме скъсат…

Той специализира театрален дизайн в Кралската Академия по изящни изкуства в Антверпен, Белгия. Там прави и първите си театрални костюми за пиесата „Тит Андроник“ по Шекспир. 

Красотата е много относително понятие. Интересно ми е да разбера какво представлява тя за теб.

Много е сложно това! Красотата е усещане, неописуемата само си струва. Идеята за красота ми звучи дори някак непостижима, защото вътре в себе си я приемам като еквивалент на съвършенството. Но красотата е най-интересна там, където никой не успява да я види веднага – където има много грозно, много мръсно и много неосъзнато.

Как се обличаш ти? Ако надникнем в гардероба ти, както ще намерим там?

Много бели тениски.

Казват, че „по дрехите посрещат, а по ума изпращат“. Какво първо забелязваш в човек? Какво може да те впечатли в някого?

Визуално първо забелязвам ръцете на хората. Иначе в характера на един човек ме впечатляват любопитството и свободната мисъл.

Според теб коя е дрехата, която задължително трябва да има място в женския гардероб?

Бяла риза!

Какво ти предстои сега?

Да пътувам отново (усмихва се)

Какво би пожелал на нашите читатели?

Да допускат много грешки и да живеят.

 Повече снимки на негови колекции и ревюта можете да намерите тук:

https://www.mihalevcouture.com/

Автор: Александра Фирсова

Фотограф: Цанислав Христов 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *