На по бира, Нощен град
Leave a comment

На по бира с Рори Милър

   Рори Милър е един от най-интересните градски обитатели, а освен, че е създал невероятната бира Ах!, тази година Рори подготвяше и цял бирен фестивал, на който любителите на малцовата напитка щяха да се порадват през септември. Ние сме медийни партньори на прекрасното събитие, което се отлага малко във времето до другия юни. Не чакаме обаче повече, за да се срещнем с Рори и да разберем повече за хубавата бира, любовта към живота и какво го вълнува най-страстно. 

Здравей, Рори! Разкажи ни малко повече за себе си.

Започвам от това, че се родих без глава.  С времето някак главата ми си дойде на мястото, но винаги живеех, чудейки се какво диря на тази планета. И там в сянката на луната аз пораснах и се превърнах в това, което съм сега. Прекарах детството си  в Сиатъл, но напуснах града на 19 години, за да пътувам и работя в чужбина и повече не се върнах в Щатите. Прекарах няколко години в Италия, където живеех на плажа и берях маслини, наред с останалите имигранти. След това буквално фалирах и се наложи да замина за Прага, където започна и големият ми кошмар като учител по английски, какъвто бях цели 10 години. Живял съм в Русия, Словакия, Сърбия, Черна Гора, Босна и в България.

Тук аз обучавах още две години, след което ме завладя идеята да създам своя марка бира и аз имах нужда да я реализирам. Опитвах се няколко пъти, след което се събрахме с няколко приятели, мои партньори, за да превърнем Ax! От мечта в реален проект. Държа да кажа, че моят предишен проект преди Ах! все още може да бъде видян, защото хората продължават да работят по него. Ах! дойде три години, след като аз започнах да се занимавам с крафт бира и само, защото най-накрая намерих правилния отбор хора, които са честни, страстно горят в идеята, истински хора, които да работят с мен. Моят партньор в това „престъпление“ е Мартин, който е с мен от самото начало. Евгени пък контролира всичко, което се случва. Искам да кажа, че Евгени е нашият логистичен самурай и също е с нас от самото начало. Добре е също да добавя и Едуард, който е Мистериозният мъж. Имаме и съвсем нови попълнения – Тони, Джеймс, Пепи, Виктор, Миш и Сантори. Всеки от тях дава на бранда парченце от своята уникалност и помага марката да еволюира. В личен план успях да сътворя двете най-красиви неща, които някога съм виждал в живота си – моята красива дъщеря Вита и и малкия злодей – сина ми Рилан.

Ние сме медийни партньори на бирения фестивал, който организираш. Разкажи ни малко повече  за идеята.

Идеята на фестивала е да запознае хората с крафт бирата, крафт храната и крафт музиката!  Започнахме това нещо преди 6 години и сме много развълнувани да видим разликата между това, което не се случи и това, което се случва СЕГА. Културата, която толкова обичам, най-сетне е тук в България и аз нямам търпение да видя как ще израсне през очите ми… Всяка година се опитваме да преместим фестивала на различна локация, да привлечем нови партньори, нови платформи, да превърнем цялото изживяване в едно приключение, което хората ще запомнят за дълго време…или ще извикат полицията, за да ни прибере. (смее се)

Следващата година ще превземем забравения стадион ЮНАК за цели три дни!

Бира Ах! Е една от любимите ни бири. Как се превърна в пивовар?

Като никой друг в тази забавна индустрия в България, аз имам история с крафт бирата, която е свързана с моя баща и с Щатите. Той работеше за Widmer Brothers в продължение на 20 години и направи някои доста интересни неща вкъщи. Превърна се в домашен пивовар, а аз се превърнах в едно от най-известните момчета в училище, защото имах безплатна бира в гаража. След всичко това бирата и пивоварството беше винаги в съзнанието ми, някъде зад всяка моя мисъл, особено когато не намирах достатъчно добра бира за вкуса си. Това ме доведе до една вечер, в която сварих домашна бира тук в София в кухнята на мой приятел. Никой не знаеше какво правя, но се получи доста интересно. След няколко нелегални събития, на които хората тестваха от бирата ми, разбрах, че това може да се превърне в нещо наистина интересно и така започна всичко. Една година по-късно организирахме и първия бирен фестивал в Докторската градина с моята кредитна карта и останалото е история.

Винаги съм обичал да варя на теория, но в смисъла на тоа да създам перфектната рецепта, а не да изчистя след товва! В този ред на мисли да имам пивоварна ми звучи доста плашещо, защото аз не обичам да чистя, а варенето на бира е свързано с чистене.  Зная обаче, че един ден ще успея да се преборя със страха си, като си намеря някой, който да чисти вместо мен и даизвършва тези 90% от работата по варенето на хубава бира.

Ние наистина искаме да създадем нещо оригинално и марката ни да еволюира и да предлага отношение. Това произвеждаме и ние – отношение. Екипът ни е интернационален, сглобен е от американци, французи, молдовци, македонци и разбира се българи. Варим в Сърбия, Белгия и Гърция, скоро ще бъдем и в Унгария, Румъния и Франция. Съставките си намираме от България, Сърбия, Белгия, Германия, Америка, Румъния, Гърция и Холандия. Дизайнът сме поверили на български артисти, които го създават тук в България, бутилките ни пък са от Белгия и България. Капачките ни също са български…ние сме една интернационална българска компания!

Какво правиш в свободното си време?

Ако не си фантазирам как живея на друга планета, играя си с децата или пия прекалено много, или пуша прекалено много. Спрях да чета, но напоследък си мисля да започна отново, защото сякаш станах малко по-глупав. Но по-голямата част от свободното ми време е посветена на бирата и на партньорите ми в това начинание.

Защо избра България?

Не избрах България, тя ме избра. След това тя се превърна в мой дом, в който са хората, които обичам най-много. Превърнах се в един американски българин.

Разкажи ни повече за останалите си проекти тук.

Ако не прегрявам от работа покрай проекта ми с бирата, имам още няколко проекта, които ме занимават и не ми позволяват да бездействам. Фестивалът ми взе няколко месеца, както и един друг мой проект, свързан с готвенето – Karavan Kitchen. Karavan Kitchen е проект, който създадохме с моя партньор Жоро. Направихме си подвижна кухня, с която пътуваме на различни места и готвим различни неща.

Друг проект, който запоззнах наскоро, се казва CinemAH!. В него има много от любимите ми Б-филми и от културата, която ги следва в различните държави по света. За всички от вас, които не са запознати с това какво са Б-филми, това са филми, които много често са със съвсем малък бюджет, кратки филми, които обаче оставят съвсем интересна следа. В момента тези филми имат доста фенове, които ги търсят. Б идва от bad. И така…започнахме да създаваме представления на различни места, на които има бурлеска, жива музика, тематична храна, пиене и тн. В тези забавления винаги държим връзката с темата на самия филм. Например през януари показахме б-филм, който представляваше софтпорно, затова извикахме унгарски диджей, който дойде и пуска порно музика от 70-те. Karavan kitchen пък сготви тематични хапки като сладки с формата на гърди, кисели краставички с кюфтенца и тн. Дори поставихме голи снимки от Playboy на сцената. Никога не е само филмът, а всичко, което го заобгражда. Цялото изживяване.

Какво следва?

Искаме да създадем бранд, който ще стане международен, интернационален. Бранд, с който всички хора на Балканите ще се гордеят, особено тези в България! След това ще се завърнем в затворите си.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *