Артисти, Изкуство
Leave a comment

През обектива на Кайя Христова

 Кая е младо, усмихнато, позитивно и изпълнено с много емоция момиче. Тя вярва в себе си и е адски амбициозна. Обича да пътува и да снима интересни места и хора от цял свят. Днес Ви представяме новото си попълнение в екипа. Кайя ще Ви разкрива душата си и своите преживявани и пътувания. Освен това тя ще се постарае да Ви омае, като пресъздава „Лицата“ през нейния обектив по един по-различен начин. За „Лицата на града“ е удоволствие да Ви представи чаровната Кая Христова.

 Здравей. Сподели ни малко повече за теб и с какво се занимаваш?

Здравейте! Аз съм Кая и съм графичен дизайнер (фрииленсър) по професия. Но, разбира се, се занимавам и с много други съпътстващи неща, които са свързани с изкуството. Рисувам, илюстрирам истории за книги, които са в процес на работа. Проектирам уебсайтове, запазени марки, фирмена и корпоративна идентичност. Снимам почти постоянно. Фотографията е моята страст и удоволствие, тя ме кара да се чувствам все едно съм „на гребена на вълната“. Обичам да заснемам детайли, фасади на стари сгради, емблематични, с история за моя роден град – София, както и навсякъде другаде, където пътувам. Природните красоти са второто нещо, което обожавам да снимам – изгреви, залези, върхове, планини (особено зимни пейзажи). Както и архитектурни детайли от структурни сгради в минимал стил. И не на последно място – портрети. Защото чрез тях опознаваш най-добре същността на хората. Откриваш дори и невидимото за другите. Виждаш нещо повече, което можеш да извадиш като настроение и усещане.

Разкажи ни за любовта си към обектива.

Още от дете обичах, когато видя  нещо красиво, исках да го запечатам, да го снимам, да го нарисувам, да го запазя. Едно е да го видиш и преживееш, и съвсем друго – да го щракнеш и да си го имаш за спомен. Заснемеш ли го един път, то остава завинаги. Един път в теб, а след това и в съзнанието ти. Когато съм пред обектива, най-важното е да имам идея. След това да я видя и да я заснема. В повечето случаи обичам да снимам ръчно и да мога да си наглася  блендата, цветната температура, фокуса и т. н. Това е удоволствие, което се превръща в детска игра. Когато съм пред обектива, а рисувам, но с други похвати. Но идеята си е идея, независимо от носителя, с който ще я създадеш.

Знаем, че обичаш да пътуваш. Кое е най-красивото място, на което си била?

Била съм на много места, но моят втори дом е Дания, и по-точно Копенхаген. Обичам умерения климат и северните точки в Европа. Не обичам лятото като сезон. Прекалено е горещо и влажно. А в Копенхаген климатът е много мой. Там ми харесва, че през цялата година повече преобладават зимата, есента и пролетта. Градът е изключително чист, климатът е прекрасен, хората са топли и приветливи. Винаги са усмихнати и позитивни. И въпреки че градът няма много слънчеви лъчи през годината, компенсира с цветността на сградите и със зелените площи, които изглеждат нереално, а всъщност са доста живи. Мисля, че от цяла Скандинавия това е една от най-педантичните нации в Европа. Харесва ми, че всичко е подравнено до минимум. Всяка плочка, нишка, детайл, частица са симетрични и поддържани. Това да се разхождаш из техните китни улици и паркове е страхотно. Красотата, казваме, че е в малките неща, ами, именно в тяхното пространство няма нещо, което да не е сравнено с красотата, а тя е брилянтна… Това е най-добрата страна в цяла Европа. С най-висок стандарт, инфраструктура. Нямаш чувството, че си в град, толкова е тихо навсякъде. Транспортът им е безшумен. Не предизвиква смут у хората. Другото нещо, което ме впечатли при тях, са пространствата за изкуства.

А къде според теб е най-вкусната кухня и защо?

За мен най-вкусната и апетитна храна се намира във Франция и Дания. Вероятно, защото съм много претенциозна относно храната и начина на приготвяне и подправяне. Вегетарианец съм от 3-годишна. В тези две различни страни, но и близки, намирам най-добрата кухня. Французите създават изкуство. Те рисуват с храната. Подбират ароматите, подправките и естетически всичко изглежда перфектно, а на вкус е омайващо. Това е една от кухните, които може да задоволи дори и най-претенциозното небце. Соленото и сладкото при тях е леко. Макаронът е изключително лек десерт, който ти остава дълго време в устата. После не ти е тежко, а това е ценно.

А при датската кухня съм изкушена от зеленчуците, все едно има захар по тях – сладки и сочни. Второто нещо е шоколадът, на който не мога да устоя. Просто му се отдавам и наслаждавам на пълни обороти. След белгийския шоколад, това е може би вторият вид, който ми допада – ръчно правеният. И, разбира се, най-любимото – датски сини сирена, придружени с прекрасно отлежало френско розè – класика.

 Какво те вдъхновява и усмихва?

Когато съм заобиколена от креативни хора с добри идеи, които са смислени, говорят сами по себе си и ма виц в тях. Усмихват ме всички готини хора, семейството, приятелите и предизвикателствата, които са около мен.

 Какъв е перфектният ден на Кая?

Здрав сън. Черен чай и добре планиран ден със задачки-закачки.

Вече си част от екипа на „Лицата на града“. Какво те накара да поискаш да работиш с нас?

Следя ви от доста време в мрежата. Допадат ми постовете ви и това, което пускате като интервюта.

Харесва ми, че целият ви екип е от млади и творчески личности, които търсят и не се отказват. Търсят красотата, вярват в успеха и го преследват. Позитивни сте, а това е все по-рядка черта в подобни медии, а това е важно. Ако нямаш добро отношение срещу себе си, нещата не се получават. А когато присъства това качество, нещата се случват фино.

Какво да очакват нашите читатели?

Да очакват убийствени снимки от България и света с един различен привкус.

Опиши се с една дума.

Артистична.

Повече за Кая можете да видите тук:

http://kayyahristova.wixsite.com/kayart

https://www.instagram.com/designstudiokayart/

https://www.facebook.com/designstudiokayart/

https://www.behance.net/Kayya_Hristova

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Кайя Христова и Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *