urban, Градски Истории
Leave a comment

Приказните реалности на Точка

   Точка е един от най-любимите ни артисти, чиито творби приемаме присърце. Талантливата дама ни зарежда с цветове, енергия и творчески подем, а днес сме особено щастливи да споделим с Вас, че тя е поредният артист, който се включва в проекта на VisionaryГРАФФОПОСТ . Припомняме ти интервюто на колоритната Fauna и те оставяме да надникнеш в пъстрия свят на Точка

Здравей, Точка! Кога за пръв път се срещна с градското изкуство?

Здравейте, нямам ясен спомен за първата ми среща с градското изкуство, но си спомням нещата, които ми направиха силно впечатление. Улиците бяха пълни с всякакви тагове, тролове, бомби и т.н., но това, което на мен ми харесваше, бяха рисунките. Не знаех имена и термини, но с времето започнах да забелязвам, че нещата, които ми харесват са обикновено на Erka и Bozko. Мисля, че това са първите ми ясни спомени.

Кое именно рисуваш с най-много любов и какво е посланието, което оставяш за зрителя?

Имам щастието да съм от хората, които не трябва да се съобразяват със друга стилистика освен с тяхната и да правя нещата, които харесвам. В този смисъл всичко, което правя, е с удоволствие. Разбира се, има проекти, които работя с по-голямо удоволствие, но това е по-скоро от моментното ми настроение, а не заради самото задание. Посланието не съм сигурна дали зрителят винаги разбира, защото понякога е по-деликатно и завоалирано, което също е част от концепцията ми, но бих искала да накарам гледащия да се замисли, да е по-толерантен към различното, да разбере, че всичко е преходно и че суетата е загуба на време. А то е най-ценно и бихме могли да го запълваме със смисъл, вместо да сме заети с това да се сочим с пръст един друг и да се мразим.

Разкажи ни за първата си творба върху стена…

Това също беше доста отдавна. Коя е точно първата – не знам, но се сещам за една от ранните ми стени. Бях на 17 и имах една концепция, че искам да обикалям по затънтени места извън София да си хващам влака и да слизам, където ми хареса нещо за рисуване. Така попаднах на един мост и направих няколко стилизирани животински глави. Стана ужасно (хахаха), но беше яко преживяване.

Как би описала творчеството си?

За да се опише дадено нещо, трябва дистанция, а за жалост – аз нямам необходимата такава. Точно затова не мога да опиша визуално стила си. Мога да кажа, че рисувайки предавам мислите и преживяванията си, тоест стилът ми е съвкупност, един вид пъзела на моята същност.

Имаш ли различен подход, когато представяш идеите си върху платното и върху стената?

Чак различен – не, но трябва да съм по-концентрирана и внимателна при смяната на мащабите. Когато рисувам на стена, най-често там стават грешки.

Изкуството е…?

Последният вик на едно тъжно човечество или начин да се забавляваш, отново, както във всичко останало е въпрос на гледна точка.

*Намигваме ти, че в кафето на betahaus | sofia на 23.05. от 18:30 часа ще има лимитирана серия craft бири Ах! с дизайн на етикетите, създаден от Точка в синхрон с илюстрациите към Граффопост.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Михаела Драганова

Видео и монтаж: Konte

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *