Модерна майка
comment 1

Родителски срещи в бар. Малки разговори на големи теми с Яна Алексиева

   Започваме деня с една важна инициатива, подкрепяща ранната превенция на употребата на алкохол от деца. Програмата е разработена от основаната преди четири години „спиритсБЪЛГАРИЯ“ – Асоциация на производители, вносители и търговци на спиртни напитки. С помощта на родни психолози и учители в неформална среда системно се провеждат разговори с родители, които умело биват предразполагани към откровеност по тази важна за обществото ни тема. Днес ви срещаме с психолога Яна Алексиева, която ни обяснява защо е толкова важно да бъдем близки с децата си и да умеем да разговаряме с тях.

Здравей, Яна. Би ли ни разказала за себе си. Защо реши да станеш психолог?

Много ми е приятно да се запознаем. Имам голямото щастие да работя това което обичам. Работата ми носи удовлетворение и ми помага да се развивам като личност.

Радвам се, че съм част от екипа на прекрасната организация “Асоциация Родители”.

В личен план имам чудесно семейство и едно малко момче – Боян, което ме учи на обич, търпение и откривателство. Винаги съм се чувствала на мястото си като психолог. Изучавайки отношенията между хората, между родители и деца, емоциите, както и вътрешния свят на всеки един от нас, успявам да помогна на много хора и да се чувствам полезна.

Какво представлява инициативата „Родителски срещи: Малки разговори на големи теми”?

Това е програма, която вече няколко години трупа опит и се развива. Насочена е към родителите на деца, които са в 4 клас и са на 9-10 години. Основна цел на програмата е ранната превенция на употребата на алкохол от децата. Но друга много важна цел е да обърнем внимание на родителите върху важността от общуването им с децата и от качественото прекараване времето, когато са заедно. Тук бързам да поясня, че качествено прекараното време не се измерва с часове, а с начина на общуване, с това детето да се усети ценено, заобиколено от доверие. Чрез родителските срещи ние подсещаме родителите, че децата им съвсем скоро ще влязат в пубертета и темите за алкохола, порастването, любовта, истинското приятелство, самоосъзнаването („Кой съм аз?“) ще стават все по-актуални. А тийнейджърството е възраст, която предполага отдръпване от родителите, от възрастните и подлагане на съмнение на авторитета им. По тази причина е важно родителите по-отрано да потърсят подходяща форма и момент, за да поговорят с децата си за предизвикателствата при навлизането в света на възрастните: какво е алкохол, защо го пием и най-важното, че родителите са до тях и каквото и да се случи, децата винаги имат към кого да се обърнат за помощ.

С програмата си не разказваме какви съставки има алкохолът :), по време на срещите поставяме акцент върху символиката на алкохола – като знак на порастване, говорим за натиска на средата, който е много сериозен в тази възраст, за това, че родителите могат да помогнат на децата да се справят с всичко, да ги разберат и да запазят чудесни отношения.

Ето тук родителите могат да видят повече: predi18.org

Темата, която подхващаме днес, е много сериозна. Често ние родителите избягваме да коментираме употребата на алкохол при непълнолетни. Би ли споделила кой е основният проблем, с който се сблъскваме при употребата на алкохол от тийнейджъри?

Не мисля, че родителите отбягват темата за алкохола, по-скоро я пропускат, улисани в ежедневието, смятат, че децата сами са разбрали какво е отношението им към алкохола по време на много други разговори, мислят, че децата им са малки и няма да им дойде на ум да пият алкохол. Има родители, които не употребяват алкохол и са сигурни, че и децата им никога няма да се изкушат да опитат. Но каквото и да мислим, като родители сме длъжни да го изговорим с децата. Те живеят във време на огромна по обем и достъпна информация и наблюдават множество различни модели на поведение. Ценно е да получат знания, умения, начини на справяне с проблемите именно от нас, родителите. Употребата на алкохол от тийнейджъри крие различни рискове – от една страна тялото им още не е готово да преработи алкохола и по тази причина те се напиват лесно, от друга страна проблем е растящата податливост на социалния натиск от връстници и приятели. Изключително важно е да не спираме да вярваме, че тийнейджърите ни слушат и чуват. Децата винаги търсят нашата подкпрепа, макар по един особен, техен си начин.

Ясно ли е защо децата в пубертета често посягат към алкохола?

В очите на един тийнейджър алкохолът е знак за порастване и доближаване до света на големите. В нашата действителност алкохолът ни съпътства, присъства в ежедневието ни, има го и на празници, и в тъжни моменти. Това, което могат да направят възрастните – родители и учители, – е да подкрепят децата в намирането и създадаването на други интересни занимания, на благоприятна среда за децата, която ги кара да се чувстват големи. Тийнеджърите едновременно са и деца, и узряващи личности, бързат да станат все по-големи и да живеят живота на възрастни. А в същото време имат нужда от родителите и от учителите си.

Кога и как започва ранната превенция ?

Изграждането на модел и отношение към употребата на алкохол започва от най-ранна детска възраст. Детето от малко започва да вижда как и кога семейството му използва алкохол, казва наздраве с чашата сок и пита, защо не може да пие от напитката на мама и татко. Още тогава може да се очертае границата, че алкохолът е напитка за големи, че детското тяло не е готово да го преработи, защото все още не синтезира необходимите ензими. Важно е да се сложат граници и да не се нарушават (Както например сме твърди и последователни в това, че детето не бива само да пресича улицата.). Винаги можем да предлагаме алтернатива на детето: „Има време да пиеш алкохол, сега можеш да играеш, да свириш, да рисуваш – в зависимост от възрастта и интересите на детето.

Екипът на нашата програма не подкрепя традицията за топването на пръст в алкохола – да видело детето, колко неприятен вкус има, за позволяването да се изпие пяната на бирата, защото тя не била алкохол и т. н. Това обърква децата и те не получават нищо от подобна криво разбрана свобода.

Как трябва да подходим ако детето ни се прибере пияно?

Това, което казваме на срещите на родителите е, че ако все пак тийнейджърът се прибере пил, най-важно е да се погрижим за него да си легне и да отпочине. По-късно е добре да проведем честен и спокоен разговор, затова как сме се почувствали като родители в тази ситуация, но да не забравяме все пак, че най-важното е да запазим доверието и достоинството на детето. То ще усети вината си и правилно ще оцени ситуацията. Нека не забравяме, че тийнейджърството е много динамичен, емоционален, изпълнен с промени и експерименти период в развитието на децата и ролята на родителите е деликатно да ги съпроводят през този период, но след като са отстъпили крачка назад и са дали на децата си необходимата свобода.

Как да разговаряме с децата, без те да се чувстват засрамени или застрашени? Влияе ли това, че родителите употребяват алкохол пред децата си?

Когато говорим с децата си честно, спокойно и с търпение, няма как да ги засрамим. Децата имат нужда от уважение и доверие.

Ако искаме да започнем разговор с децата си по темата за алкохола, добре е да използваме подходящ момент, в който се чувстваме готови непринудено да отговаряме на всичките им питания – например докато пазаруваме заедно в магазина, разхождаме се в парка или в планината, гледаме филм. Много подходящ повод за родителите са нашите родителски срещи, защото децата са любопитни да узнаят къде са били родителите и за какво се говори на една такава „различна“ среща. Молбата ни към всички родителите е да не превръщат подобен разговор в лекция или в средство за сплашване.

В стремежа си да изглеждаме перфектни пред децата си, понякога крием, че и ние сме се напивали. Правилно ли е това?

Децата ни имат нужда от истински родители, те именно това търсят и високо ценят. А самите родители биха се чувствали неспокойни, ако трябва да крият от децата си. Винаги има риск да разочароват децата, ако все пак един ден решат да признаят. Ако децата попитат дали някога родителите са се напивали, по-добре е да получат честен отговор. Родителите винаги могат да споделят и поука от ситуацията, в която са изпадали при напиване, как са се чувствали, какво са направили, как са реагирали техните родители.

Ако имаме проблем с пристрастяване на детето към алкохола, към кого можем да се обърнем за помощ?

Нека не плашим родителите, че децата бързо могат да се пристрастят към алкохола.

Ако имате някакво притеснение за детето си, винаги можете да се обърнете към психолог, с когото да обсъдите проблема. Винаги можете да се свържете и с нас чрез сайта www.predi18.org

Къде и кога се провеждат родителските „Срещи в бар“?

Родителските срещи се провеждат през учебната година, защото се организират заедно с училищата, които са наши партньори.

Бихте могли да следите информацията на сайта ни или да се свържете с нас, ако искате и училището на детето ви да се включи или пък ако самият вие сте учител.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Кайя Христова  и личен архив

 

1 Comment

  1. Прекрасна статия!
    За мен беше много полезна, особено в частта с общуването. В момента навлизаме дълбоко със сина ни в тийнейджърството и това малко ме плаши. Но четейки подобни съвети от специалисти аз се чувствам една идея по-уверена, че този тежък период ще отмине и ще сме отгледали един разумен и отговорен млад мъж!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *