Здраве и красота, Модерна майка
Leave a comment

Славена Вътова

Днес ви представяме „Мис България 2006“ – Славена Вътова, такава, каквато я усетихме ние. Щастлива и влюбена майка и съпруга. Детето в нея живее с широка усмивка и неподправено присъствие и се отразява в очите на прекрасната й дъщеричка Ема и на голямата й любов Юлиян. Или както тя го нарича – „моята еднаква противоположност“. Животът й е красив и пъстър благодарение на тях. Щастливи сме да ви представим Славена Вътова – усмихнатото бойно момиче.

NAT_5045

Разкажи ни каква беше Славена Вътова като дете?

Момче! (смее се) Категорично момче! Имам по-голям брат, с когото изкарвах много време. Родителите ни са разведени и сме отгледани от майка ни в по-голяма степен. Брат ми беше с много боен характер и забавленията ни бяха: „стражари и апаши“, футбол и много често си играехме и на „бой“… Това ни бяха заниманията. Бях подстригана като момче и износвах дрехите на брат ми, те бяха предимно анцузи и блузони. Но най-смешното беше, че имитирах походката му, тя беше много мъжка. (смее се) Имахме много хубаво детство и смятам, че е така, защото той беше до мен. Аз също бях буйно дете, често бях наказвана дисциплинарно и викаха майка ми при директорката. Правех големи бели в училище, но пък бях пълен отличник, което беше странна комбинация от двете. Получавах стипендия за отличен успех и определено не бях типичното момиче.

NAT_5049

Кажи ни каква е Славена Вътова откакто стана майка?

Животът на един човек е разделен на няколко периода. След като срещнах Юлиян, се промених. Той извади от мен съвсем друг, бих казала, нов човек. Винаги съм искала, когато дойде моментът за семейство, да мога да му се отдам напълно. Да мога да имам отношение към партньора до мен и към децата, които създаваме. Откакто сме заедно и си имаме Ема, аз се харесвам най-много досега. Аз съм щастлива и много мотивирана да се чувствам добре, за да мога да карам Ема да се чувства добре. Да бъда добра към нея и по-позитивна към всичко, което ни се случва. За мен е важно вкъщи да има хубава и приятна атмосфера. Да съм добра в работата си, за да мога да се чувствам пълноценна не само като майка, но и като съпруга. Не съм от жените, които непременно искат да гонят кариера. Ако трябва да направя компромис с нещо, то ще е с работата, защото за мен семейството е на първо място. Аз съм от щастливите хора, които имат възможност да избират. Така че откакто я има Ема, съм в най-пълноценната си форма – щастлива, влюбена и обичаща.

NAT_5082

А как успяваш да разпределиш времето си между работата и Ема?

С моя съпруг смятаме, че за да мога да се чувствам добре и да бъда най-пълноценна в отдаването на семейството си, трябва да се развивам, да работя и да имам своето лично време. Искам да гледам детето си и да съм отдадена на цялостното му развитие. Да му правя куклен театър, вместо да му пускам телевизора, да му чета книжки, вместо да му дам телефона си или дори просто да измисля какво да му сготвя, вместо да му дам чипс… Осъзнавам, че за да дам най-доброто на детето си и на семейството си, трябва да съм всестранно развита личност… Трябва да имам отношение към политиката и да знам какво се случва с нашата страна. Трябва да имам отношение към природата и да знам какво се случва с нея. Трябва да имам отношение към храната и към себе си, към това къде живея и какво ме прави щастлива. Мисля, че човек трябва да бъде много буден, за да раздава щастие на хората около него. Затова трябва да работя.

NAT_5103

Как прекарвате времето си заедно с Ема?

Това е най-търсеното време. Тя в момента вече е много комуникативна и ми се иска постоянно да съм с нея. Сутрин, когато се буди, обикновено в седем сутринта, от нейната стая се чува „Мамооо… Татииии“ (баща си вика с много по-различна интонация, отколкото мен). Дори и да имам нужда от още малко сън, искам да стана да си я взема и да си я гушна. Много обичам да си играем. Сега когато вече е по-топло, изкарваме повече време навън. Аз съм малко хаотична и с нея правим пакости, буквално. Примерно, тя сега се учи да се храни сама. Аз съответно й оставям купичката с детска лъжица и вилица, слагам й един голям лигавник и започва едно мазане! Като диригент е направо, навсякъде се хвърля храна. Ако Юлиян види всичко това, ще получи нервна криза. (смее се) Когато ходим в парка с нея, ритаме топка и обикновено от паданията анцугът й става зелен… Правим кълбета, боричкаме се… Ежедневието ни е една голяма игра. Обичам, когато съм с нея, да правим различни неща, да не съм пасивна. Когато правя нещо, тя винаги реагира и става още по-забавно. Наскоро реших да й направя крем за следобедна закуска. Та въпросния ден сложих на пода на кухнята купи, яйца, мляко, захар и всичко необходимо за крема. Ема ми асистираше много енергично и искам да ви кажа, че в кухнята все едно беше паднала бомба. (смее се) Много се забавлявахме, бяхме целите в брашно и снимахме много клипчета… Тези моменти са ми изключително важни. Още един такъв се сещам сега!.. Наскоро валеше. С Ема сложихме гумените си ботуши и излязохме да скачаме в локвите навън. Изпитахме истинско щастие. Сега осъзнавам, че предпочитам във всяко отношение да съм й прятел и неин водач, отколкото да съм строгият родител с вечното НЕ.

NAT_5145

Какво означава смелостта за теб и какво те плаши?

Преди две години бих отговорила по друг начин. Тогава бях много по-смела. Но сега, откакто се роди Ема, съм станала такава пъзла. Когато шофирам и тя е в колата, постоянно мисля колко трябва да съм внимателна. Да съм направила всичко, което зависи от мен, защото отсреща, може би хората не са толкова внимателни. Иначе ме е страх от тъмното, страх ме е, когато съм сама вкъщи, осебено когато съм с детето. Смятам, че хората трябва да бъдем по-добри един към друг, към хората, които обичаме, и към децата, които отглеждаме. Когато излизам с Ема, й казвам кога трябва да спрем колата, за да направим път на някого или защо трябва да изчакаме светофарът да светне зелено. Сигурна съм, че децата ни се учат от това, което виждат, и попиват всяко наше действие. Трябва да бъдем пример за тях. Смелост според мен е и да успеем да пречупим егоизма си в името на детето. Преди да се появи то, ние мислим само за себе си. Сега в най-добрия случай съм на трето място. Мисля много повече за другите. И виждам промяна в това, което е било важно за мен преди, и това, което е важно за мен сега.

NAT_5168

За какво мечтаеш?

Много банално ще прозвучи, но мечтая за здраве. Най-безсилна и най-зле се чувствах, когато Ема веднъж се разболя и не можех нищо да направя, освен да бъда до нея… Искам тя, Юлиян и всичките ми близки да са здрави и да са добре. Всеки път когато се случи нещо неприятно, се връщам назад във времето и се сещам как, когато бях в осми клас и ме очакваха изпити по химия и физика, не можех да спя по цели нощи – това ми бяха най-трудните предмети… Тогава ми се струваше краят на света, а сега си спомням за това с усмивка.

Collage1

Каква музика слушаш?

Слушам почти всичко. На първо място е българската музика, луд фен съм и ходя на концерти и слушам 90% от времето БГ радио. Много обичам да слушам радио, имам си четири любими канала и си ги сменям. Когато бях бременна, слушах много класическа и джаз музика. Най-любимият ми изпълнител е Васил Найденов. Слушам и опера. Бях на концерт на един страхотен цигулар – Ара Маликян. Запленена съм от него.

Collage2NAT_5213

Ема и Юлиян ли са най-голямата ти любов?

Те са ми… Не мога да кажа всичко, защото, слава богу, светът ми е толкова шарен и пъстър, но този свят го имам благодарение на тях. Докато си малък, ти си част от семейство, в което имаш майка, баща, брат, баба, дядо и т. н., и те са твоят център. Когато създадеш твоето семейно гнездо, тогава започваш да осъзнаваш, че то е твоят център, около който всичко се върти. Юлиян е човекът, който успя да извади най-доброто от мен, както казах по-рано. Моето аз, което най-много харесвам и се гордея, че съм. Искам да живея живота си и да градя света си около Юлиян и Ема… Искам да им давам любов и да ги правя щастливи. Да правим всичко заедно. Той ми е най-добрият приятел. Предполагала съм, че семейният живот ще е доста скучен. Че тръпката към любимия в един момент ще изчезне. Че след като забременея и напълнея, може би вече няма да съм неговата жена. Че когато имам нужда просто да си помълча и да си почина, той няма да ме разбере и ще се почувства изолиран. Е, оказа се точно обратното. В негово лице открих приятел и човек, който ме разбира и ме подкрепя напълно. Постоянно ми казва, че цени всичко, което правя. Каза ми, че когато ме е видял за първи път, се е влюбил на момента в мен. Изненадал се е, че веднага е започнал смело да мечтае как ще имаме наш дом, семейство и деца. Аз наистина намерих своя партньор в живота. Нещо, което също ме прави истински щастлива, е, че Юлиян е много отдаден баща и се стреми да прекарва колкото се може повече време с Ема. Обичам да гледам как й чете приказка, а той въобще не може да й чете приказки изразително… (смее се) Много е забавно! Слагам си гърнето на главата и започвам да подскачам като маймуна… Ема се залива от смях… Чувам как и той се смее и се чуди кое е истинското дете… Ема и Юлиян са най-голямата ми любов. Даже с него имаме теория, че: Еднаквостите се привличат, не противоположностите.

 NAT_5255

Пожелай ни нещо.

Пожелавам ви да сте много щастливи от това, което правите. Да ставате много по-успешни, но това да не ви доведе до комерсилизация. И на всички хора, които сте обвързани с проекта „Лицата на града“ – да успеете да намерите баланса между личния живот и работата.

 Текст: Мариана Станчева

Снимки: Наталия Калчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *