Pisanici, urban
Leave a comment

Стен Дамянов разказва…

   Стен Дамянов е  млад творец, който много бързо ни спечели с комикса „Просто Спас“. Стен притежава особен поглед над действителността, сарказъм, който не подминава с лека ръка, и ударна доза талант. Има харизма на истински художник и щрихира реалността по начин, който адмирираме. Стен е две в едно, а днес ти го представяме, за да ти разкаже повече за сложния си свят и богатството, наречено изкуство…

Здравей, Стен! Представи ни се…

Стен Дамянов, пазарджиклия, на моменти – гад мръсна, но през повечето време душичка. Нито ляв, нито десен  – златната среда.

Кога се увлече по комиксите?

От момента, в който имах достъп до тях. 90-те години.  Докато съучениците ми си учеха уроците, аз четях комикси и сякаш се подготвях за бъдещата си професия.

Защо „Просто Спас“?

Защото няма нужда името да бъде специално, за да продава даден продукт. Важно е съдържанието.

Намираме много сарказъм в историите за Спас, както и важен коментар върху ежедневните социални теми, поднесен с фин хумор. Това ли беше твоята първоначална идея, или нещата се развиха от само себе си?

Започнах работата по заека с цел да изкарвам агресията си срещу несправедливостта и глупостта. Базирах характера на Спас на своя, за да мога по-бързо да реагирам при новина, която мога да осмея. На хората взе че им хареса, а това ме мотивира да създавам още и още. Звучи глупаво, но се надявам дълги години да има неща, които да ми късат нервите, за да имам материал, който да използвам в работата си.

На кои комикс илюстратори се възхищаваш?

Майк Мигнола – авторът на „Хелбой“, Ерик Пауъл – „The Goon“. И двамата имат уникален свой стил, който ги кара да изпъкват много повече от останалите автори, занимаващи се с това изкуство.

На какво те научи Спас?

Работата по заека ме накара да мисля тройно повече от преди. Вече много по-бързо анализирам различни ситуации, по-критичен съм.

Мислил ли си да превърнеш Спас в супергерой? Какви сили искаш да придобие и как ще се бори със злодеите?

На него не са му нужни суперсили. Достатъчно е това, че има акъл и ръце, с които да раздава възпитателни шамари. Но не пречи да създам комикс с комедийните супергерои на България, към които Спас да бъде част.

Какво да очакваме от теб занапред?

Още хартиени комикси (чул ме Джо Пеши), работа по различни проекти с готини и умни хора, нови интересни персонажи и дископатия (да не дава Джо Пеши).

Пожелай ни нещо в стила на самия Спас…

Пожелавам ви да имате нулева цензура и никаква намеса в работата от определени грозновати, с килограми над нормата политически индивиди.

Ако искаш да се потопиш в чудния свят на „Просто Спас“, играй на нашата facebook страничка или на нашия профил в instagram. Всичко, което трябва да направиш, е да ни кажеш кой е твоят супергерой, като тагнеш името му под публикацията на играта. Играй до 3 октомври и не пропускай премиерата на комикса на 27.09 в клуб „Terminal1“. Успех! 

Автор: Цветана Бонева и Емил Антонов

Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *