Лицата
Leave a comment

В гардероба на Мина Кайе

 Мина Кайе е пъстра душа, която трудно може да се обясни с няколко семпли изречения. Тя не може да бъде сложена в рамка и това личи от всяка споделена секунда с нея, защото те усмихва, вълнува и те учи на много любов с топлината, която излъчва. Прекрасен мартенски ден е и отиваме на гости на Мина в бутика й Maria Queen Maria, а тя ни посреща с просеко, бонбони и сладки приказки. Харесва ни да споделяме време с нея и се увличаме в един разговор, който ни води навсякъде! Бързо се потапяме в нейния колоритен свят и днес ви я представяме такава, каквато я усетихме – контрастна, щура и мъдра!

mina_1

 Как започва една твоя сутрин и как решаваш какво ще облечеш?

 Всяка една моя сутрин започва с алармата на телефона… И след това с много дълго излежаване. (смее се). Как решавам какво да облека – всъщност никога не решавам какво ще е. Обикновено ако имам няколко срещи през деня си, взимам няколко сета и решавам на момента какво точно ще е. Като цяло не съм от хората, които се притесняват какво ще облекат. Ако съм на снимки или трябва да обикалям града, си слагам любимите дънки, кецове, кожено яке и бял пуловер. Винаги гледам да ми е удобно! Обаче, ако имам среща в магазина на „Maria Queen Maria“, държа да съм облечена в нещо от най-новата ми колекция. Когато излизам с приятелите си, си слагам пуйката на главата и две пера! ( смее се)

Разкажи ни за любовта си към обувките.

По-скоро любовта ми е към кецовете и маратонките изобщо. Имам огромна колекция от кецове „Conversе“, като мога да кажа, че  съм  един от най-големите им фенове. Имам над 22 чифта. От преди 10 години, та досега, и нищо не съм изхвърлила. Може да са износени и да не са тренд, но си ги пазя. Имам много приятна колекция с кубинки на „Мартенс“. Новата ми любов сега се казва „New Balance“. Наскоро забелязах, че всичко ми е много черно и бяло, затова новите ми кубинки са в цикламено и жълто, а скоро ще си взема и в лилаво.

mina_5

Имаш ли представа колко чифта маратонки имаш?

 Много са! Имам около 20 кутии, като във всяка кутия имам по два чифта. Тях не ги подарявам и не ги изхвърлям. Може да не ги нося, но те си седят. Те са моето наследство – книгите и конверските. (смее се)

След като споменаваш книгите, коя е последната книга, която прочете?

 Последната книга е „Бхагавад гита“ – един от най-важните текстове в индуизма. Другото, което чета в момента, са „Сонетите“ на Руми, „Приказките на Шехерезада“ и „Писма на Дядо Коледа“.

mina_3

Ти освен дизайнер си костюм-дизайнер и стилист. Можеш ли да ни кажеш как определяш стила на един човек? И как решаваш как точно да го облечеш?

 Сега ще ти разкрия една тайна – няма такова нещо да видиш някого и да определиш стила му. Това е пълна заблуда. Когато видиш един човек, можеш да разбереш какъв е стилът му по принцип. Работата на стилиста е да схване есенцията и да я развие. Има много недоразумения в списания, клипове и филми, дори когато визиите са концептуални или когато става въпрос за художествени образи. Виждали сте колко е абсурден човек, който е облечен нелепо. А ако той се чувства нелепо, той и ще изглежда така. Ако е облечен  в дрехи, които  не са „неговите“, ще изглежда глупаво.

mina_6

 Kажи ни коя е най-любимата ти продукция, за която си правила най-запомнящите се костюми?

 Надявам се, че тази продукция – с най-запомнящите се костюми, е тази, която предстои. Иначе имам много любими. Работата ми по „Възвишение“ беше много дълга и много сериозна – продължи над една година. Ще видите какво сме направили! Искам само да  кажа, че обожавам героя на Фицата – Димитър Общи. Искам също така много да благодаря на Виктор Божинов и Иван Дойков, че ми позволиха да експериментирам.

В момента работата ми по филма „Бензин“ на Асен Блатечки е супер интересна, защото е много мой стил – много „Fast’n’furious“ в български вариант, и е нещо наистина много готино. Проектът „Маймуна“ беше друг много емоционален проект, защото аз и Шошо (режисьорът на филма) сме приятели от деца и филмът  беше много личен и важен за целия екип. Всичките проекти, по които съм работила, са ми любими – „Денсинг Старс“, „Мисия Лондон“ и „Под прикритие“… Също и всички клипове на „Каризма“ – там съм давала цялата си любов. Мисля все пак, че голямото взривяване предстои! Искам да снимам фентъзи филм, в подобен проект, мисля, че ще мога да се разгърна напълно.

Ако има една дума, с която можеш да опишеш модата, каква би била тя?

Модерно е това, което си. Модерно е да си яка личност. Да имаш собствен, запомнящ се стил – това е модата. Модата е интелигентната форма на твоето проявление в обществото.

mina_55

Сподели ни коя е Мина Кайе?

 Сега ще ви кажа нещо, което на никого не съм  казвала. Аз съм изключително притеснителна и скромна. Когато започнах да се занимавам със стайлинг, се чудех как ще се справя заради това притеснение. А знаех, че ще трябва да го преодолея. Да съм комуникативна е част от работата ми – трябва да  мога да предразполагам хората. Знаех, че трябва да се преборя, и започнах да обикалям различни бутици и да се запознавам с шефовете им, за да се пречупя по някакъв начин и да се науча да се презентирам. Сега всички ме мислят за перде, защото се обличам цветно и изглеждам щура и съм вечно усмихната и лъчезарна. Така е, но хората не знаят в душата ми каква съм.  Работя всеки ден и доста често ме обзема тъга и ставам един доста мрачен човек. Сега работя върху това да съм щастлива въпреки, да съм благодарна и да не се напрягам много. Този живот ни е даден да се забавляваме и да го изживеем с радост, а не да се напрягаме и да казваме, че ни е трудно.

mina_2

Разкажи ни малко за новата колекция на Maria Queen Maria.

 Новата колекция на Queen Maria е почти готова, тя е конструирана и мострите са готови. Колекцията е в черно и бяло – този път няма нюанси на синьото дори. Изработена е от много хубави италиански памуци и лен. Смесили сме материите – памук, органза и лен. Много смела и забележителна колекция за носене се получи. Днес ни предстои среща с фотографите, за да видим кога ще снимаме официалната фотосесия. Иска ми се да сменя модела на марката, защото на моята мила и прекрасна Райна трябва да й дам глътка въздух. Но летвата ми е вдигната толкова високо, че не знам дали ще намеря ново лице на Queen Maria. Ако не намеря – Райна си е нашата запазена марка.

mina_4

Какво има в гардероба на Мина Кайе?

Има всичко! Както каза един мой приятел: Минолта има най-много дрехи   за погребения. ( смее се) Много обичам черното. Имам много бели и черни потници,  кецове и чанти. Имам адски много аксесоари – бандани, шалове и шапки. И най-важното е, че имам много чорапи. Имам фетиш към чорапите – всеки ден си купувам чорапи във всякакви десени.

Пожелай ни нещо.

Пожелавам ви да бъдете много вдъхновени. Човек, когато е вдъхновен и има устрем, нещата му се получават. Никога да не казвате „не става“, „не може“ или „никой няма да ни хареса“. Напротив – всичко може, всичко става и всички ви харесват. Работете с желание и любов, и другото ще си дойде само. И накрая да ви кажа, че аз съм на късмет!

Автор: Мариана Станчева и Цветана Бонева

Снимки: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *