urban, В кухнята на..., Кухня, Хапване
Leave a comment

В кухнята (и не само) на Стефан A. Щерев

   Този материал трябваше да се казва „В кухнята на…“, но истината е, че когато влезеш в дома на Стефан A. Щерев, разбираш, че далеч не само кухнята е толкова интересен обект за разузнаване. Актьорът е истински инженерен гений и ни удивлява с ръчно направените си светлинни инсталации (лампи, но не какви да е лампи!), с колекцията си от великолепни картини на български артисти, с колекцията си от брошки-мухи, с величествения куфар-камина, и не на последно място… с хилядите чифтове чорапи. Общо взето, домът на Стефан представлява един музей на съвременното изкуство, в който той си се вписва прекрасно. В един леко дъждовен ден на януари търсим фокуса в кулинарните му умения. Какво ни сготви и разказа Стефан A. Щерев – разбери сега от самия него…

Здравей, Стефане! Благодарим ти, че ни прие в интересния си дом, като домакин можеш ли да се опишеш само с 3 думи…?

Ако Карлсон, който живее на покрива, се описва, като казва, че е красив, умен и прилично дебел мъж, в разцвета на силите си, то на мен какво остава да допълня. Представете си тази картинка, но заменете думите „красив“, „умен“, „дебел“ с произволни други. Каквото и да се получи, все някак ще ме опише.

Кога започна да проявяваш интерес към готвенето?

Аз не проявявам никакъв интерес към готвенето и въобще приготвянето на храна за наяждане. Предпочитам да съчетавам продукти и съставки в лабораторията (кухнята), за да добия злато. Усещането, когато поднесеш полученото, е като да сервираш злато. Пулсът се ускорява, зениците се разширяват, дишането учестява, а сетивата се изострят. При такава клинична картина и симптоматика се пристъпва към терапия на вкусовите рецептори. Резултатът е обнадеждаващ.

Знаем, че имаш впечатляваща колекция от подправки, разкажи ни малко повече за любимите ти попадения сред тях?

Те са моята Менделеева таблица, класифицирани в групи и периоди, всяка си има своя валентност и е съчетаема с някои от другите, трети пък стават избухливи или нетрайни. Подправките от Близкия Изток са ми най-любими, защото и цвят, и вкус са в безкрайни количества. От Далечния Изток също. Тук, в нашия ареал, също има великолепни попадения – самардала, сминдух, салвия, чубрица, всякакви мерудии. Подправките са новият биткойн.

С какво подправяш живота?

Пресолявам понякога. Ще трябва да помисля защо.

Готвиш, когато…?

Готвя, когато искам да създам усещане и спомен.

Какво обичаш да си хапваш най-често?

Сезонни храни. Сега, през зимата, хапвам кисело зеле, боб в гърне, туршия, сланина, люти чушки, шкембе. Пролетта ще дойде със зелена салата с кисело мляко, агнешко, все повече зелен лук и чесън, магданоз, лятото – таратор с нарязани на кубченца краставици с чесън, чушките в доматен сос, риба, шопска или домати с лук и сумак, а есента ще бъде винаги за айвар, лютеница и ракия.

Какво сънуваш?

Ако древните са прави и се окаже, че докато сме будни, всъщност сънуваме, значи ме питаш какво живея? Живея цветно, понякога начумерени и чепати сблъсъци с хора, живея с мисъл за камъка, който нося, и как и къде ще го вградя.

Какво искаш да сънуваш?

Искам да сънувам осъзнато.

Последен оставяме най-важния въпрос: Какво ни сготви днес? 

Днес в лабораторията използвахме едри скариди, които задуших в масло, добавих египетски пигмент за цвят и аромат, пуснах няколко кръгчета чесън накрая, разрязан чери домат сорт „Кампари“, чили и черен сусам. Резултатът от този опит доведе до облизване на пръстите и звуци като: „Мммм, да, охххх, че вкусно“. Записваме го като успешен.

Автор и фотограф: Цветана Бонева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *