Здраве и красота, Модерна майка
Leave a comment

В пъстрия свят на Funky Books

   „Funky Books“ е един различен свят, свят създаден за малки и големи. Книгите им вълнуват читателите с прекрасната си комбинация от цветове, съдържание и невероятни илюстрации. Идеята за създаването на издателство идва естествено, след като Лили Николова, Милена Тютюнджиева и Надежда Ножарова от детска градина „Фънки мънки“, разбират, че няма достатъчно качествени и привлекателни книги за съвременните деца. Основната цел на „Funky Books“ е да намерят и да създадат продукти, с които да накарат малчуганите по най забавния и запомнящ се начин да заобичат книгите, природата и живота. Ако търсите начин да превърнете ежедневието на детето си в забавно и занимателно преживяване, с усмивка ви казваме, че сте на правилното място.

funky_books (4)

 Каква е мисията на Funky Books?

Наша основна мисия и дейност е обучението на децата в предучилищна възраст. Funky Books е продължение и дори по-скоро допълваща дейност, защото установихме, че в работата ни липсват книги и то картинни книги, близки до света на съвременното дете.

Каква е била идеята при избора на първата книга?

За нас „Натисни точката“ беше естествен избор и безспорен фаворит. Книгата е много обичана от децата, защото е близка до тяхната вселена и лесно разбираема от децата на всички възрасти. Затова и ние бяхме много нетърпеливи да я издадем. Нямахме търпение да я покажем на българските деца, защото тази книга удивлява. Удивлява при всяко разгръщане на нова страница и показва, че четенето трябва да носи удоволствие и радост. Наред с това, тя е източник на много идеи за занимания и учителите могат успешно да я използват в обучението на децата в предучилищна възраст. В действителност книгата присъства в образователните програми на много държави,  което беше изключително важно за нас.

funky_books (7)

Какво искате да покажете на малчуганите ?

Искаме да покажем на децата и родителтите, че четенето е забавно, че има книги, които са близки до децата и те искат да ги четат отново и отново. Освен това, книгите които избираме имат и образователна насоченост. Търсим книги, които могат да бъдат използвани от учителите и родителите, като основа за различни образователни ситуации – алгоритми, дни от седмицата, действия, цветове и т.н.

Картините са по различни и абстракни, какво ще ни кажете за художника?

И двете книги, които до момента сме издали са световно известни бестселъри и двете са написани и илюстрирани от художници. Ерик Карл има много специфична техника, в която съчетава цветовете и наслагва картините, така че да усетим различните нюанси на всеки цвят много нежно и зареждащо. Докато Ерве Тюле използва простотата на белия лист и към него добавя малки, но много значими елементи, които карат детето да задейства въображението си и да види отвъд цвета и изображението.

funky_books (1)

funky_books (6)

Във всяка книга има малки цветни кръгчета, каква е тяхната идея?

И в двете книги прави впечатление, че основата е бяла и така изображението изпъква. Малките деца имат нужда от семпли и реалистични изображения, които не са претрупани с много елементи.

В книгата не Ерве Тюле главният герой е една цветна точка, която с помощта на действията и въображението на детето се променя. Променя броя и цвета си, разположението в пространството, става светло или тъмно около нея, децата участват с пляскане, потупване, накланяне и точката изпълнява това, което детето направи. Действието е много важен елемент при четенето на малките деца. Те имат нужда не просто да чуят текста, но да го преживеят.

В книгата на Ерик Карл „Много гладната гъсеница” освен интересната история за метаморфозите, през които преминава малката гъсеничка интерес предизвикват и нестандартните страници, в които тя прогризва дупки и детето може да провре пръстче в тях, да брои и да смята, да научи основните цветове, плодове, дни от седмицата и др.

funky_books (5)

Какво можем да очакваме в бъдеще?

Имаме желание да продължим издаването на книжки с образователна насоченост, които да подпомагат работата на учителите в детските градини. Както и да са помощник на родителите, така че да могат да прекарват пълноценно време със своите деца.

Имаме идея да направим и няколко авторски книжки, които за момента са само проект, но се надяваме скоро да могат да стигнат до малките читатели.

Пожелайте нещо на всички деца.

Пожелаваме им да не спират да четат, да мечтаят и да бъдат … да бъдат себе си, за да сбъдват мечтите си.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Цветана Бонева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *