Събития
Leave a comment

За  Fuckup Nights с Анна

Замисляли ли сте се за неуспехите си? А споделяли ли сте за тях? Fuckup Nights е събитие, на което ще можете да чуете за чуждите такива и да разберете за поуката от тях. Днес се срещаме с Анна, която е имала възможност да присъства на такава вечер на о. Бали и е решила впоследствие, че такова събитие би било полезно и в България. Какво още ни сподели тя и защо е решила да покаже Fuckup Nights на българите, може да разберете от разговора ни с нея.

Здравей, Анна, преди да ни разкажеш за новия проект, с който се захващаш, може ли да се представиш на нишите приятели?

Здравейте, благодаря за интереса и за възможността да разкажа на вашите читатели за този интересен формат – Fuckup Nights, и за себе си.

Казвам се Анна Грозданова, от Благоевград, на 41 години. Завършила съм „Хотелиерство и туризъм“ в Кипър, след което се завърнах в България и бях един от хората, стоящи зад няколко много успешни заведения в София и на морето. Така се случи, че по една или по друга причина тези, колкото и успешни проекти да бяха, претърпяха Fuckups, бях в дълга връзка, която в един момент приключи. След като всичко в живота ми се разпадна, заминах за о. Бали за година и половина. Там чух и видях за първи път Fuckup Nights. Форматът много ми допадна и една вечер, беше тази зима, вeче се бях прибрала в България, разказвах на приятели колко е яка идеята на FUN. Тогава ми „светна лампата“: „Абе, защо да не го правим и тук?!“Писах на момента (аз съм такава, действам веднага) на организаторите в Мексико, за да видя как може това да се случи. Оказа се, че има други хора, които държаха правата за България, но нямаха възможност в момента да го развиват, а аз можех да го поема. Подписахме договор и вече първото събитие е факт. Междувременно с Ганета Сагова, главен редактор на „Списание 8“, се бях запознала покрай един друг семинар, организиран тук, в София, по метода на Вим Хоф – известен като Ледения Човек, който също преживях за първи път в Бали и за който вие също писахте, благодаря. Та на Ганета идеята ѝ допадна и реши да се включи в проекта.

А какво всъщност е Fuckup Nights? Ние вече знаем, но можеш ли да разкажеш малко повече за нашите читатели?

Ами, идеята на Fuckup Nights e много яка, поне на мен много ми допада. Това са събития, на които се събират да споделят на една сцена своите професионални неуспехи и прецаквания. Това могат да са провали от всяка една професионална сфера – бизнес, спорт, музика, театър. Ще каним между трима и петима лектора на събитие, които в рамките от седем до десет минути да разкажат своя fuckup, какво се е прецакало, изводите и уроците, които са научили от него. Следват въпроси от публиката в рамките на около пет минути, и след това – следващият лектор. Ако има въпроси, които публиката иска да зададе, но времето не е стигнало, може да го направи на по питие след всички представяния. Форматът е доста разчупен и затова избираме готини локации. Идеята е да бъде по-социален. Хората да дойдат по-рано, да се видят с приятели на по питие. След това да чуят интересни истории и различна гледна точка за неуспеха, след което да могат да обменят свои идеи и преживявания в приятна обстановка и музика. Важното е и да се забавляваме, докато говорим за неуспехите си. Някак ни се ще да започнем да променяме гледната точка за провала и да не се чувстваме зле от това.

Това е интересен подход. Не смятате ли обаче, че хората предпочитат да споделят повече за успеха, отколкото за неуспеха?

Именно! Това, което за мен прави Fuckup Nights различно от всички останали събития, е, че ние говорим именно за провала и неуспеха. Това не можеш да го чуеш често, а реално човек се учи най-много чрез провала. Още повече, че ние в България имаме още това остаряло мислене, че ако пробваш едно, две, три неща… и не ти се получи, от теб нищо не става. Аз самата съм преминала през това и знам колко кофти човек може да се чувства в такива ситуации. Започваш да подлагаш на съмнение качествата си, стойността си, знанията си, и е много трудно на моменти, ако няма кой да те подкрепи. Желанието ни с Fuckup Nights e да дадем гласност на всеки, който се осмели да говори за провалите си и да осъзнаем, че няма път без провали. Аз съм убедена, че дори и най-успешните хора на света имат реално доста повече провали, отколкото успехи. Без да опитваме, без да се проваляме, няма как да трупаме знания и опит. В един филм, не помня кой беше, единият от героите каза на другия: „Добрата преценка идва с опита, а опитът идва с лошата преценка!“ Та, всъщност даваме сцена, на която да празнуваме лошите си преценки, които ни водят по пътя към добрите. Да се изправиш да говориш пред непознати за провалите си, всъщност е много повече, изисква смелост и лична сила. За успеха е лесно да се говори, когато си на върха, е ок, въпросът е и когато си долу, да знаеш, че също е ок, защото в живота всичко се променя. И най-важното е да се забавляваме, докато го правим – я с коктейл или с бира, с текила, в готина обстановка и с приятели!

А как ще подбирате лекторите, има ли критерии?

За лекторите можем да кажем, че всеки е добре дошъл. Единствения критерий е историята да е интересна и добра. Говорейки с един от организаторите в Мексико, той сподели, че една от най-любимите му истории е на 60-годишна жена. Тъй че ограничения за възраст, професия и години няма. Всеки, който желае, може да ни пише във фейсбук страницата Fuckup Nights Sofia и да сподели своя fuckup.

Желанието ни е събитията да бъдат ежемесечни, така че ще имаме нужда от добри истории за разказване. Не се колебайте пишете ни и ще ви включим.

А каква е историята всъщност, откъде тръгва цялата идея за Fuckup Nights?

Идеята тръгва от Мексико сити, където една петък вечер петима приятели се събират на по домашно направено питие, нещо като текила. Било им писнало от истории за успеха и решили да споделят някои свои прецаквания и неуспехи. С изненада открили, че никой от тях не е знаел за историите на другите, дори и да били приятели от доста време. Това, за което си говорихме – повечето хора не обичаме да изглеждаме неудачници и си пазим тези истории за нас, ако може да не се разбира. Да де, но с изненада установили колко по-леко им станало и колко по-истински и открити били спрямо един друг в този момент. Решили след две седмици да се съберат и да поканят и други свои приятели. Така постепенно всеки канел негови приятели и избирали по трима души, които да споделят всеки път. В един момент направили събитието в местен бар, още хора го харесали и искали да се присъединят. Качили го в социалните мрежи и хора от цял свят започнали да им пишат и да искат да ползват формата. И така, докато стигнало до Бали, където го видях аз, и сега започва да се провежда отново в България. Вижте как се е завъртяло цялото земно кълбо, не е ли велико! В момента се провеждат вече в над 80 страни по света, в над 300-та града и на над 26 езика, което си е доста.

Има ли още нещо, което сме пропуснали да попитаме и което искате да кажете?

Ами, не се сещаме в момента, освен да напомним, че първото събитие ще се проведе в София на 18, кино „Cabana“, от 19,00 ч. Ще ви очакваме. Има официално събитие във фейсбук, където са обявени първите лектори и хората могат да получат повече информация, както и да харесат страницата ни във фейсбук и да ни следят там – Fuckup Nights Sofia. Мисля, че засега е това. Благодарим още веднъж за интереса и ще ви очакваме, ще бъде готино!

Повече за събитието можете да видите тук.

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *