Здраве и красота, Модерна майка
Leave a comment

За любовта към децата и изкуството със Стефка Камчева

   Стефка Камчева е красива и талантлива дама, която ни впечатли с каузите, на които се е отдала. В нейния живот изкуството се преплита с безкрайната й любов към децата и тази връзка ражда чудесните детски книжки, които Стефка създава. Тя рисува и пише, а днес си поговорихме с нея за изкуството, любовта и вдъхновението, за да ви споделим едно искрено интервю, в което няма място за фалш. Насладете му се!

Stefy

Разкажи ни малко повече за себе си.

На 38 съм и винаги в добро настроение. От 15 години се занимавам с реализацията на инвестиции в областта на строителството, което е трудно съвместимо с артистичните ми наклонности. Разбирате…, каква гигантска муза е необходима да събуеш калните обувки от строителния обект, да стъпиш на вълшебното килимче на Аладин, за да те отнесе в шумния ти офис в центъра на града.  Родена съм в София, но за късмет имам баба на село и споменът за детството ми винаги успява да ме отскубне от вихъра на ежедневието на работеща майка с две дъщери и да ме застопори към корена, който дава сила.

Как и кога започна да се занимаваш със създаването на детски книжки?

Най-приятните ми спомени от детството са свързани със свободни игри до полунощ, необезпокоявани от родители и кротки следобеди под дебела сянка с книжки, избрани по усет и разлиствани с удоволствие. Днес детството е различно. Скучно. Мол, детско клубче или допълнителни уроци. Липса на свобода. Желанието ми бе да събудя любознателност, и насърча собствените си деца да четат повече книги и да го правят с удоволствие, а какво по-хубаво от приказки, разказани от мама… Няколко изключително талантливи млади художници съживиха героите от приказките във вълшебни илюстрации и така моите книжки се превърнаха в удоволетворение и  истинско доказателство, че дейността ми е не само необходима, но и вдъхновяваща. Освен класическите истории, имаме образователни поредици представящи на децата ежедневните дейности на различните професии, детски пътеводители и забавни и достъпни разкази за историята на Древен Египет, Месопотамия или Индия. Всички книжки от колекциите са изцяло в помощ на няколко благотворителни каузи, в които съм заложила на проекти, спомагащи образованието по алтернативен начин и даващи възможност на децата да развиват естествените си способности, да мислят и да изразяват свободно мнението си.

DSC_6042

Какво са децата за теб?

Каквото за всеки родител – всичко. Затова смятам, че всяко семейство е длъжно да вземе отношение по всеки въпрос, касаещ несправедливост спрямо децата, било то в образованието, здравеопазването или друга обществена сфера. Най-голямата кауза на родителя трябва да е опазването на правата на децата и не чрез недоволни коментари в социалните мрежи, а ефективни действия. В последните два мецеса се боря с изключително тежък проблем, като отнемането и застрояването на училищни дворове, читалища и други образователни средища, унищожавани от управници с възмутителни образователни политики и неясна визия. Създадох комитет за опазване на правото на образование на децата ни, в който призовавам всеки родител да вземе участие, за да съхраним надеждата, че има шанс за нормален живот за децата ни в България. Огромното ми желание да откъсна децата от шума на града поне за малко допринесе за развитието на един друг проект – “Shavarite camp” – Детски лагер само на 45 мин. от София, на прекрасно място на язовир Искър. Работи втора година и се радва на огромен интерес, децата прекарват цял ден в природата, изучавайки редки растителни и животински видове, преодоляват препятствия и добиват истински скаутски умения.

DSC_5277 copy 2

Знаем, че си била доброволец в детски дом. Разкажи ни повече за това.

Още една несправедливост. Децата, които най-много се нуждаят от обич и подкрепа, стават обект на търговска сделка. Всички сме чували за отвратителните практики да се искат пари за осиновяване. Станете доброволец в дом за деца, лишени от родителски грижи, за да дадете не само внимание и любов на децата и да се изпълните с щастие, когато видите дете да вдига ръчички, да го гушнете, но и за да преоцените целия си живот.

Имаш чудесно семейство, какво е да си модерна майка в днешни дни?

Най-важното е децата ми да усещат сигурност, да имат спокойствие да мечтаят и свобода да избират как да прекарат свободното си време. А моята задача е да съм до тях и винаги да виждат ясно в очите ми оптимизъм и борбенност, спрямо несправедливостта.

Как минава един твой ден?

Динамично от ранни зори. Дните ми са изпълнени с ентусиазъм и вдъхновяващи срещи със забележителни хора, с които имам късмета да се запознавам покрай всички каузи. Денят ми се струва кратък и крайно недостатъчен за наличната ми енергия и постоянно генериращите идеи. Късно вечер заспивам с книга.

IMG_2040

Как съчетаваш работата с грижата за най-близките?

Доста трудоемко. Балансирам и винаги имам план, който стриктно следвам. Тук трябва да изразя благодарността си към неуморната ми майка, която е неотменим помощник в отглеждането на децата ми, обожава книгите и е същевременно добър компас за процесите в страната.

P1010156

Сподели ни една своя мечта!

Бих искала жените в България да повярват в силата си и правото си на самостоятелно действие. Да имат куража да изявят способностите си и да бъдат убедени, че именно те са новата движеща сила и надежда за по-добър живот.

Автор: Цветана Бонева

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *