Лицата
Leave a comment

За професиите на бъдещето с Мартин Шипкалиев

Той е на 31 години, а вече е сменил две професии и се е запътил към трета. Днес ще ви запознаем с Мартин Шипкалиев, бивш втори помощник-капитан на товарен кораб, настоящ програмист и бъдещ учител (по призвание). Той ще ни разкаже малко повече за IT сектора, професиите на бъдещето и какво всъщност е нужно, за да станеш програмист.

Здравей! Разкажи ни малко повече как така смени толкова драстично професията – от помощник-капитан, до програмист?

Здравей. Ами, всъщност е много просто и даже леко клиширано – бях насочен към корабоплаването от семейството си, защото е престижно, но никога не ми е било кой знае колко интересно. Един ден реших, че е време да правя това, което искам и да поема риска да се преквалифицирам в програмист. Разбира се, това решение не беше взето лесно. Все пак, както ти каза, между корабоплаването и програмирането има драстична разлика и знаех, че много неща може да се объркат. За моя радост имах шанса да успея в това начинание. Имаше и доза късмет, разбира се. Съдбата ме срещна с професионалисти, от които можех да науча много и гледах да се възползвам от тази възможност във всеки един момент.

Да разбирам ли, че не си станал програмист заради често повтаряните по новините високи заплати?

В никакъв случай. Да си избереш професия само по един критерий е доста грешно според мен. Все пак това е нещото, чрез което ще изкарваш прехраната си през по-голяма част от своя живот. Да, възнаграждението е важен фактор, но има и редица други такива. Всяка професия си има своите минуси, а при високоплатените те са още повече.

А какво те подтикна да се насочиш към IT сектора в такъв случай?

Основните причини са две. Първата е, че съм любопитен и искам да правя нещо, което ми харесва и ми е интересно. Това беше и е един от основните минуси на плаването – беше ми еднообразно и донякъде скучно. Втората е, че искам да работя нещо, в което има перспектива, а не да мога да бъда заменен сравнително лесно от софтуер или робот след няколко години.

Как така да бъдеш заменен от робот? Нима има роботи, които управляват кораби?

В близкото бъдеще повечето професии ще бъдат автоматизирани. Този процес вече е започнал в САЩ и в други развити държави и тепърва ще започне да достига и до нас. Ще дам един нагледен пример. Преди няколко поколения около 2/3 от населението на света са били заети с производството на храна. Днес благодарение на модерните машини, на борбата с вредителите и на множество други фактори – около 1/3 от хората произвеждат нужната ни храна. В близкото бъдеще, с навлизането на IT технологиите, този процент ще е още по-нисък. Ще имаме автопилот комбайни и трактори. Също така и автопилот камиони, които да доставят стоката от фермите до магазините, автоматизирани роботи, които да я разпределят по щандовете, и автоматизирани станции за покупка, вместо продавачки. А, да, може би няма да има и магазини, защото нужните ни стоки ще се доставят директно до дома ни от складовете.

Тоест, ти смяташ, че работата на програмистите не може да бъде заменена от робот?

IТ специалистите ще са все по-нужни. Нали някой трябва да програмира въпросните роботи все пак (смее се). Не само че ще има глад за хора в тези професии, но и те по-трудно могат да бъдат заменени. Колкото по-висока доза креативност и социални умения изисква една професия, толкова по-малко вероятно е тя да бъде лесно заменена в процеса на автоматизация. Разбира се, важно е и професията да е търсена на пазара.

А какво се случва с IТ сектора в България?

На някои може да им звучи странно, но българите имаме традиции в този отрасъл. Информатиката и програмирането се изучават в България още с появата на първите компютри през 80-те. Това е и причината да имаме програмисти от така наречената „стара школа“. Това беше и една от причините много компании и световни лидери в своите ниши да изнесат центровете си тук. Надявам се и все повече да забелязваме това, защото помага за повишаване на стандарта в страната. И аз ще направя каквото зависи от мен, за да помогна за този процес.

А какво смяташ да направиш? И как другите могат да помогнат?

В момента заедно с Невелин Янев и Иван Люцканов отделяме част от свободното си време, за да стартираме ИТ академия iCademy. И тримата сме се преквалифицирали от други професии и искаме да сме в помощ на други хора да го направят и да станат програмисти. В крайна сметка професиите на все повече хора ще изчезват заради автоматизацията и ние искаме да им помогнем да направят своите първи стъпки в IТ сферата, дори да нямат абсолютно никакъв опит. Как другите могат да помогнат? Това всеки решава сам за себе си.

Защото това е една от професиите на бъдещето? 

Аз, като човек, преминал през безработицата в един момент от живота си, знам колко страшна може да бъде тя. Затова и повтарям на хората около мен как трябва да мислят за бъдещето си и какво ще правят, ако една машина им отнеме работата. В историята има много примери какво правят тълпите, ако се чувстват ненужни и са без работа.

Значи скоро твоята професия ще е учител по програмиране? Това професия на бъдещето ли е?

(смее се) Не, засега съм си програмист, който в свободното си време ще преподава на други хора и ще им помага да направят първите си стъпки в света на информатиката и информационните технологии. А учител за мен не е професия, а призвание. Учителите са тези, които „коват желязото, докато е горещо“. Буквално – хората, които оформят обществото ни. Имайки предвид колко на „ти“ са младите с технологиите, едва ли преподаването е професия на бъдещето, особено във вида, в който го виждаме днес. Но пък винаги мога да се върна към програмирането. А защо не и да се преквалифицирам в нещо ново (смее се).

Дай ни други примери за професии на бъдещето според теб?

Маркетингът и рекламата, особено в онлайн пространството. Печатната медия е на изкуствено дишане, а с нарастващата конкуренция и пренасищането на пазара ще има все повече нужда от добри маркетингови специалисти. Затова от iCademy обмисляме да стартираме и курс по дигитален маркетинг за начинаещи.

Важно е хората да разберат, че с развитието на технологиите изникват нови и нови професии. Например с теб си говорим как програмирането е една от професиите на бъдещето, но след няколко десетилетия може би ще има програмисти, които специализират в невронауките и в това да променят съзнанието на хората. Буквално – може да сме способни да „програмираме“ хора.

Уау! Определено ме заинтригува. Пожелавам ти успех в новото начинание и ще следя внимателно развитието на академията.

Благодаря ти. Ако има нещо интересно – ще ви държа в течение, защото по медиите чуваме само лошите новини, а рядко остава време за добрите примери.

Автор: Royal Technology LTD

Снимки: Личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *