urban, Здраве и красота
Leave a comment

За силата на етеричните масла и човешкото вдъхновение с Мон Димитрова

Мон Димитрова е човек, който потърсихме, за да ни разкаже повече за силата на етеричните масла, за нейните магични 11 луни (11 MOONS) и за вдъхновението, което намира около себе си. Тя е йога инструктор, творец, майка, блогър в Goyogaflow… и много усмихнат човек, който те заразява мигновено с позитивното си настроение. Срещнахме се в прекрасния йога център – Мандала, който предразполага за сладки приказки и спокойни мигове в един кротък съботен ден. И, докато навън светът се движи бързо, в Мандала сякаш се качваш в кораб, който плава в спокойно море, а ти си воден за ръка от приказливата Мон.

mon_03

Здравей, Мон! Разкажи ни малко повече за себе си? Казвам се Симона. Преди няколко години реших да съкратя името си до най-малката му смислена (за мен) единица и така се роди Мон. Животът ми е палитра от разностранни, понякога противоречащи си дейности и преживявани и ми харесва така. Занимавам се с дъщеря си, с писане, йога, танци, семейни констелации и съм една от създателките на ароматния проект 11 MOONS.

мон_0010

Къде намираш вдъхновението?  Руми казва „Това, което търсиш търси теб.“ С вдъхновението сме в една постоянна игра. Tърсим се, намираме се, губим се и всичко отначало. Моето вдъхновение е дяволито и обича да се крие на неподозирани места – по кориците на книги, които никога не бих прочела, в случайно дочути разговори на непознати, в спонтанното ми общуване с хората около мен. Интересно е, че най-красивите и смислени неща, които съм сътворявала са били плод на сетивни преживявания – случаен поглед, дълга прегръдка, едва доловима усмивка. Явно вдъхновението е в детайлите, в споделеността, в сладостта от общуването с нещо или някого.

mon_05

Посветила си се на 11 MOONS, сподели ни малко повече за тези твои луни… Винаги съм се чувствала свързана с луната. Като дете си говорех с нея. Много по-късно осъзнах връзката между женското начало и лунната енергия. Проектът 11 MOONS се роди преди година като спонтанна смесица между кундалини йога практиката ми, песен на Белослава и интереса ми към етеричните масла, който споделям с моята приятелка и бизнес партньорка Теодора Рачева – Деви. Започна като бранд за високовибрационни етерични смеси – сложен термин, с който се опитахме да обобщим силата на етеричните масла да повишават осъзнатостта ни и да помагат в израстването ни като личности. Сега усещам, че луните ни вече заживяват някакъв свой живот и се трансформират в нещо много по-дълбоко и всеобхватно от първоначалните ми представи. Радва ме фактът, че все повече хора проявяват интерес към тази фина материя, към света на ароматите и етеричните масла. Днес за мен 11 MOONS е още едно средство на общуване и способ да си напомням, че животът е радост, игра, че всичко може да е лесно, стига да решим да следваме такъв модел на мислене и действие.

мандала_02мандала_01

Кое те кара да се чувстваш жива?  Истински жива ме карат да се чувствам йога практиката ми и танцуването. Осъзнатото движение, съчетано с дъха има силата да трансформира и аз съм пример за това. Преди да започна да практикувам йога редовно имах паник атаки, постоянно се чувствах в конфликт със себе си. Чрез йога научих, че дори само едно осъзнато вдишване и издишване може да промени настройката на човек и да преобърне целия му ден. Танците дойдоха по-късно като цветно допълнение. Днес те са важна част от практиката ми, защото внасят ведрост и лекота в една иначе много сериозна духовна традиция. Чувствам се истински жива в моментите, в които умът ми спира да препуска и мога да присъствам изцяло за настоящия момент.

mon_04

Знаем, че си йога инструктур и йога е важна част от всеки твой ден. Сподели ни една своя любима практика. Дишането в уджай е една от любимите ми практики. При него носоглътката е леко присвита и дъхът се процежда през гърлото като през  сламка. Звучи като вълни, които се приближават и отдалечават от брега. Може би за това и го харевсвам толкова – защото съм влюбена в морето. Истината е, че много от съвременните йога практикуващи се хвърлят в изпълнението на сложни дихателни техники и асани. Красотата на йога за мен е в простите неща – онези, които си мислиш, че знаеш перфектно, но можеш да преоткриваш всеки ден. Йога ме учи да оставям съзнанието си отворено именно за тях и всеки път да ги преживявам така, сякаш ги срещам за първи път.

mon_06

Разказа ни, че изучаваш комуникацията на етеричните масла и човека. Разкажи ни малко повече за това. Растенията имат вродена интелигентност, която ние едва сега започваме да откриваме. Те произвеждат етерични масла по три причини – за да се предпазват от вредители, за да примамват пчелите и за да общуват със заобикалящата ги среда. Когато извлечем етеричното масло от растението, ние събираме неговата жизнена сила в шишенце. Милиони години еволюция се съдържат във всяка капка етерично масло. Ако сме достатъчно притихнали и отворени, можем да чуем мъдростта на растението. От научна гледна точка, обонянието е единственото сетиво, което се свързва директно с подсъзнанието ни. Ароматите имат силата да отключват в нас спомени и преживявани в рамките на секунди. Те ни свързват с мисловни модели и ситуации, които умът услужливо е закътал по тъмните ъгли на подсъзнаваното. Осветяването на тези модели не винаги е приятно, но е много ценно, защото във всяко страдание за нас има урок, има сила, която можем да почерпим. Така етеричните масла комуникират с нас – като ни помагат да видим онова, което сме скрили сами от себе си и като ни откриват мъдростта си. Всичко това е много индивидуално и емоционално. За това е хубаво, когато имаме личен досег с етеричните масла и можем сами да се свържем с тях по най-добрия за нас начин.

мон_007

Какво искаш да ти се случи през новата година?
Вярвам, че земята е безопасно място, че вселената е изобилна и че животът работи ЗА нас, а не ВЪПРЕКИ нас. Оставам отворена за всички изненади и дарове, които 2017 ще ми поднесе.

Пожелай ни нещо!  Пожелавам на Лицата на Града и на всички виртуални пътешественици, които ще минат през това пространство споделеност, откритост, лекота. Нека бъдем повече в сърцата и по-малко в ума. Повече чувстване, по-малко планове. Обич!

Текст и снимки: Цветана Бонева

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *