Здраве и красота
Leave a comment

Здравословно хранене с Д-р. Райна Стоянова

   В забъразното ежедневие забравяме да се храним, камо ли да си мислим за здравословно хранене на работното място. Обче когато човек поиска може да намери време, защото това е единственият начин за поддържане на добра форма. Затова днес Д-р. Райна Стоянова ще ни въведе в това какви са основните правила за здравословен начин на живот и какво трябва да правим, за да имаме здрав дух и здраво тяло.

DSC_8041

 Здравей. Разкажи ни малко повече за теб.

Здравейте, aз съм лекар, все още специализиращ ендокринология. Асистент съм към катедрата по Клинична фармакология и терапия и преподавам на студенти, бъдещи медици, тази дисциплина.

Занимавам се с хранене и диететика, като хоби и се забавлявам с писане на статии на тази тематика, които събирам в своя блог: www.RaynaStoyanova.com.

Да си лекар в българската действителност, повярвайте, не е лека задача, а да си млада жена-лекар е едно ежедневно изпитание на много нива.

DSC_8110

 Какво е да си експерт (диетолог) по здравословно харанене?

 Експерт ми звучи много претенциозно, но ви благодаря за оценката. Да се занимаваш с хранене означава до голяма степен и да допринасяш и въздействаш с личния си пример върху хората. Така че, всяка една моя препоръка и съвет са многократно тествани от първо лице.

 Какви са най-често срещаните проблеми при хората?

 Най-честият проблем, с който се занимаваме като лекари в нашата практика, е наднорменото тегло и свързаният с него метаболитен синдром, захарният диабет, чернодробната стеатоза, артериална хипертония и т.н метаболитно свързани усложнения.

DSC_7946

 Много често когато говорим за здравословно харанене, хората се плашат? Можеш ли да ни кажеш защо?

 Здравословният начин на живот, като цяло, плаши всички, особено позабравили себе си и отдадени на вредните навици, хора. Трудно е да се откажеш от боклукчавите храни, от сладкишите, от газираното, алкохола, тютюнопушенето. Систематичното практикуване на спорт изисква силна воля и мотивация. И това, обикновено, трябва да се съчетае със забързаното ежедневие, стреса, изкушенията на съвремието, в което живеем. Мисля, че това плаши хората и те, обичайно, се обръщат към себе си и здравето си, едва когато стане наистина необходимо и неотложно.

 Трябва ли да подбираме храната си индивидуално и защо?

Вкусът на всеки е различен, възпитан в най-ранните ни години. Нуждите от различни видове храни също са индивидуални и е важно, особено при изготвянето на хранителен режим, да се съобразим конкретните нужди и количества хранителни вещества.

DSC_8311

 Как може да ни помогне консултацията при теб?

 Консултирането с лекар при проблеми с теглото или при хранително- обусловени проблеми е препоръчително. Медицинският поглед и експертиза обикновено са достатъчно обосновани с лабораторни и образни изследвания, измервания и различни тестове. Това дава една обективна оценка на метаболизма и в крайна сметка медицински аргументирани препоръки за прием на лекарства, добавки и храни в различните случаи.

Не е редно такива съвети, препоръки и диети да се изписват и назначават от хора с немедицинско образование, защото потенциалните рискове за здравето са изключително опасни в дългосрочен аспект. В България, така наречението хранителни или диетологични консултации все още не са регулирани законово и буквално всеки навсякъде съветва и раздава диети, което крие множество рискове за здравето.

DSC_8152

 Рeзултатите при спазване на режим, бързи ли са?

 Зависи – от режима, от преследвания резултат. Бързите резултати не са препоръчителни, защото обикновено са с краткотраен ефект. Добре е да се стремим към умерени и бавни резултати както при отслабването, така и при качването на телесна маса.

 Има ли специално направени режими за бременни според нуждите им?

 Разбира се, бременните и кърмачките, имат повишени и по-особени нужди от хранителни вещества. Необходим е,например, допълнителен прием на фолиева киселина, магнезий, витамини от групата В. Бременността крие рискове от развитие на гестационен диабет. Така че, балансираното хранене е изключително важно в този период.

 Кажи ни едно основно правило за здравословно хранене.

Яжте повече фибри. Съвременното хранене е бедно на баластни вещества. Включвайте умишлено повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни в диетата си.

 Сподели ни три малки трика за добра форма.

 Хранете се редовно. Не пропускайте хранене, дори и ако не сте съвсем гладни. Стремете се да пиете повече и преди всичко вода. Забравете за пакетираните и твърде процесирани храни. Движете се достатъчно – 10 хиляди крачки или 40 минутна разходка е санитарният минимум на ден.

DSC_8196

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *