Лицата
коментара 2

Георги Василев –  Гофко

   Днес Ви представяме едно момче, което има талант да покори света. Той е млад и много амбициозен. Идва от Черноморец и случайно или не, талантът му е свързан с вятъра и морето. Мечтае да обиколи света и да кара кайт.  Гофко, както го наричат приятелите му, е от младото поколение кайт сърфисти. Желанието му е да се състезава в дисциплина Страплесс фристайл уейв райдинг и да покори висотите на спорта. Смятаме, че заслужава шанс, защото наистина го може! Потопете се в екстремния му морски свят, изпълнен с много вятър и мечти.

Здравей. Разкажи ни малко повече за теб? С какво точно се занимаваш?

Здравейте, аз съм Георги Василев, познат още като Гофко. Занимавам се с кайт сърф.

Как започна твоята страст към водните спортове?
Израснал съм в едно малко селце, което вече стана град на име Черноморец. Откакто се помня, всяко лято съм на сърфа на баща ми и винаги плажът и водата са ме привличали повече от каквото и да било.

В каква посока би искал да се развиваш?
Бих желал да се развивам в по-професионална насока. Преподавам кайт с интернационален лиценз и тепърва мисля да се пускам по интернационални състезания в дисциплината Страплесс фристайл уейв райдинг. Това е тази дисциплина в кайта, при която караш дъска без страпове и не си закачен по никакъв начин за нея.

Кой е най-сложният трик, който умееш и как еволюира карането ти през годините?
Най сложният трик, който ми доставя такова удоволствие, когато го правя, е какъвто и да е скок с дъската без страпове. Най-вече завъртването на 360 градуса с тяло и дъска едновременно (фронт рол). Просто чувството вятърът да ти държи дъската на краката е неописуемо. Прогресирането, или Еволюцията в този спорт идва само и единствено с много каране (практика, практика и пак практика). Също така и карането на скейт като тийнейджър ми помогна доста.

Имал ли си сериозни травми?
Имах, да. Като бях на 17, си счупих левия глезен и разкъсах ахилесовото си сухожилие, докато карах скейт в родното градче. На 19 имах травма на коляното от уйеик борд. Разтегнати мускули и сухожилия също от кайт, но както всички знаем от старата българска поговорка – „Юнак без рана не може“.

Има ли спортист, на когото би искал да приличаш и защо?
Имам, да, казва се Ейртан Козолино Каповердианец. Той ме мотивира с неговите луди трикове и в стила, с който ги изпълнява. Вдъхновява ме фактът, че е започнал от малък остров. Също като мен е от малко селце, и без никаква екипировка. След това го забелязват спонсори и сега е атлет на „Редбул“ и обикаля света. Искам и аз да обикалям света и да карам, да се състезавам и да преподавам.

Караш по пет часа във водата. Какво ти помага да издържиш толкова време?
Удобната екипировка (неопрен, трапец, кайтове и дъски), предоставени от Сърфшоп Бургас. И не на последно място – уникалните енергийни барчета на RooBar, които ми дават енергия за целия ден след или преди каране.

Имаш ли специален режим на хранене?
Да, ако денят е ветровит и ще карам, гледам да хапна обилна закуска. Тя представлява: накиснати във вода ядки, в комбинация с плодове и овесени ядки, след това слагам и от барчетата на Рообар, за да ме държат енергизиран до края на деня. Вечер обичам най-много като човек от морето да си похапвам риба. През неветровитите дни – лека закуска, ястия с паста или ориз на обяд и вечер гледам да хапвам повече салати.   

От какво имаш нужда, за да се развиваш?
Имам нужда от пътуване и каране на нови места. Винаги когато отидеш на ново място, научаваш нов трик. Там срещаш и се запознаваш с по-добри карачи, даже някой път и професионалисти. Гледането и карането с профитата помага също за прогресирането. Екипировката вече я имам, волята – също.

Беше споменал, че си се отказал от сноуборда? Каква е причината да го направиш ?
Хахаха, да, отказах се, но не напълно. Просто миналата зима бях в Холандия, а там няма планини. А и след зима в Доломитите, не ми се кара никаде другаде освен там. А и понякога, когато се наситиш на нещо, просто някак си не ти е страст вече. Бих карал отново, но за да се развиваш в нещо малко по-професионално, трябва да се фокусираш само върху него. При карането на кайт поне не трябва да си плащаш за дневна карта (което не е малко). 🙂

За какво мечтаеш?

Мечтая си да обиколя света и да карам кайт целогодишно. Да намеря острова, на който не спира да духа, и да си спретна една къщурка там . След това нещата ще си тръгнат, както си трябва! И за световен мир!

 

Автор: Мариана Станчева

Снимки: Личен архив

2 Comments

  1. Galin Ganchev says

    Голям пич с ОГРОМЕН талант! Желая ти всичко това за което мечтаеш, защото те познавам и знам от къде тръгна и наистина го заслужаваш! Peace bro!! And let the wind lead you along your way!!

  2. Sozopol Graffiti Squad says

    Евалата, Гофииии !!! <3 <3 <3
    Само така, напред и нагоре и към острова с къщата !
    Мад респект !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *